Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken en andere publicaties die je kunt bekijken of – als je lid bent – kunt lenen in de bibliotheek van de NVBS.


Carl Bellingrodt. Das fotografische Werk.

Band 6: Bundesbahnzeit — Dampf­lokomotiven der Baureihen 41-58

Onlangs verscheen het zesde deel van het verzamelde werk van de bekendste spoorwegfotograaf van Duitsland. Carl Bellingrodt leefde van 1897 tot 1971. Rond 1929 begon hij met andere fotografen het Deutsches Lokomotivbild-Archiv (DLA). Het idee was foto’s van alle Baureihen te maken. Het DLA stelde tegen betaling afdrukken uit zijn collectie beschikbaar. In de Tweede Wereldoorlog gingen veel glasnegatieven van deelnemende fotografen verloren, maar Bellingrodt’s verzameling (ca. 11.000 stuks) overleefde alles, zelfs een bom die zijn huis in Wuppertal trof.

Bellingrodt zette het DLA als Lokomotiv-Archiv Bellingrodt voort. Veel verloren gegane glasnegatieven verving hij door repro’s van oude afdrukken. En hij maakte nog steeds nieuwe opnamen met zijn platencamera met 10×15 cm glasnegatieven. Pas in 1960 gebruikte hij een 6×6 rolfilmcamera voor een deel van zijn opnamen. Ook deze rolfilmcamera was nog omslachtig vergeleken met een kleinbeeldcamera (de Leica IA kleinbeeldcamera kwam in al 1925). Voordeel van de grote negatieven is dat zij gedetailleerde, scherpe afdrukken leveren.

Het boek bevat ongeveer 1100 zwart-witfoto’s waarvan veel zijn afgedrukt op een formaat van 21,5 bij 13,5 cm. Ongeveer een derde deel van de 360 foto’s in dit grote boek is gewijd aan locomotieven van de Baureihe 50 die met ruim 4400 stuks de grootse serie was.

Plaatsnummer Sa-430.288.6.


Ein Leben für die Eisenbahn-photographie

Carl Bellingrodt und unser berühmtes Lokomotivbild-Archiv

De bibliotheek bezit veel werken met foto’s van Carl Bellingrodt, waaronder dit boek met een overzicht van zijn leven en het Lokomotivbild-Archiv. Het boek – waaraan ik een groot deel van de tekst bij het vorige boek ontleend heb – bevat circa 250 zwart-witfoto’s en circa 30 kleurenfoto’s uit het Bellingrodt-Archiv.

Plaatsnummer Bi-430.006.


The bridge at Québec

William D. Middleton is de schrijver van dit uitvoerige boek uit 2001 over de cantileverbrug over de Sint Lawrencerivier bij de Canadese stad Quebec. Het is nog steeds de cantileverbrug met de grootste vrije overspanning (549 meter) ter wereld. De brug draagt na een ombouw een driebaansautoweg, een enkelsporige spoorweg en een voetpad.

Rond 1850 begon men te denken aan een brug over de St. Lawrencerivier. Het doel was een spoorweg naar de ijsvrije haven Portland in de staat Maine (USA), omdat de scheepvaart over deze rivier vier maanden per jaar is gestremd door ijsgang. Het duurde echter tot 1905 tot het werk aan de brug begon. Op 29 augustus 1907 stortte de brug in aanbouw in elkaar; 73 arbeiders overleefden het niet. De oorzaak van het ongeluk lag bij fouten in het ontwerp. Eind 1909 begon de bouw van een nieuwe brug. Op 11 september 1910 gebeurde een tweede ongeluk, bij het inhijsen van het verbindingsstuk tussen de twee helften van de brug. Dit ongeluk kostte 13 mensen het leven. In september 1917 was de brug eindelijk gereed.

Ouderen kennen de brug misschien nog van Meccano. Hij was vaak samen met een Meccano-model ervan afgebeeld op dozen en reclamedrukwerk.

Plaatsnummer Sb-710.001.


Spoorwegkinderen

De bibliotheek bezit ook kinderboeken waarin spoorwegen of treinen een grote rol spelen. Een van de meest bekende is Spoorwegkinderen van Edith Nesbit. Het oorspronkelijke Engelse boek verscheen in 1905 en werd vele malen herdrukt. Het boek is in meer talen vertaald en er zijn vier tv-series van gemaakt. In 2000 kwam ITV met een televisiefilm. Verder zijn er nog een musical en een aantal toneel­spelen.

De eerste Nederlandse uitgave is van 1910. De bibliotheek bezit drie uitgaven van het boek: een Engelse uitgave verschenen in de kinderserie Puffinbooks uit 1960, de hierbij afgebeelde bewerking van G.W. Elbers uit 1930 en een nieuwere Nederlandse bewerking uit 1978. Van de ITV-film heeft de bibliotheek een dvd-uitgave (Engels gesproken met Nederlandse ondertiteling).

Het verhaal is niet zeer ingewikkeld. De vader van een gezin met drie kinderen wordt gevangen genomen en tot een lange gevangenisstraf veroordeeld. De moeder moet wegens geldgebrek met de kinderen hun grote huis verlaten. Zij betrekken een veel kleiner huis langs een spoorlijn. De kinderen sluiten vriend­schap met personeel van het nabij gelegen station en met een oude man die dagelijks met de trein reist. Met hun hulp komt aan het licht dat de vader vals beschuldigd is. Hij komt vrij.

Plaatsnummer Ka-480.026.d.


Gerhard Riesthuis


Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en andere publicaties in de collectie.

Over de bibliotheek

Algemene informatie
Openingstijden
Collecties
Plaats­nummer­s