Op reis met de SNE

Spoorzoeken bij de NBM

In 2004 zijn we een reeks spoorzoekexcursies gestart die door de jaren heen een trouwe schare liefhebbers heeft getrokken. We zijn toe aan de 25e editie, naar de overblijfselen van de Nederlandse Buurtspoorweg-Maatschappij die de tramlijn van Zeist via Rhenen en Wageningen naar Arnhem exploiteerde.

De verbinding werd geopend tussen 1882 en 1887, de verlenging naar Amersfoort in 1914. De lijn is in kaapspoor (1067 mm) aangelegd en werd tussen 1922 en 1924 geëlektrificeerd. De neergang in de jaren dertig van de vorige eeuw eindigde in sluiting tussen 1937 en 1949. Hoewel er weinig fysieke overblijfselen van de NBM zijn is de lijnvoering op sommige plaatsen nog te volgen, zeker aan de voet van de Grebbeberg. Frank Hoogenboom vertelt ons er in en buiten de bus alles over.

De zoektocht vindt plaats op de zaterdagen 6 juli en 5 oktober 2024 en start in Arnhem. Na aankomst in Amersfoort gaan we door in NVBS Centraal waar voor de deelnemers een afsluitend programma op de rol staat. Ook Victor Lansink en Michiel ten Broek – de ‘Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland’ is van hun hand – komen langs voor een ludieke bijdrage. De ledenprijs voor de excursie bedraagt € 59 inclusief lunch en feestelijke afsluiting. De inschrijving is inmiddels geopend. Klik hier voor meer informatie en om te boeken.

Het tramstation in Amersfoort met aan het perron elektrische motorwagen NBM 59 voor vertrek richting Zeist, 21 augustus 1936. Foto: L.J. Biezeveld (Stichting NVBS Railverzamelingen).

Van de poesta naar de Adria

Van zondag 1 t/m zaterdag 14 september 2024 organiseert de SNE een Trein­vakantiereis naar Hongarije. Het Midden-Europese land is meer dan zigeuner­muziek en goulash. Boedapest wordt ‘de parel aan de Donau’ genoemd, Szeged heeft als bijnaam ‘de stad waar de zon altijd schijnt’ en dan is er ook nog een rijke wijncultuur. Keizerin Sisi hield niet voor niets van Hongarije!

Het onderdeel trein in de naam van de reis komt tot uiting in de vele ver­plaats­ingen via het spoor. De heenreis gaat via Passau (met overnachting) en Wenen. Om terug te keren naar Nederland maken we een grote omweg via Kroatië en Italië met een laatste overnachting in München. Daarnaast zijn er spoorse excursies, zoals een bezoek aan de bosspoorlijnen bij Szob, een tramexcursie in Szeged, een rit met de Hongaarse Taigatrommel M62 van Budapest naar Keszthely. Voor het vakantiegevoel zijn er vrije dagen in de toeristische steden Boedapest, Zagreb en Venetië en in minder bekende plaatsen als Szeged in het zuiden van Hongarije en Keszhtely aan het Balatonmeer.

De reissom voor leden op basis van een gedeelde tweepersoonskamer bedraagt € 2000 en op basis van een eenpersoonskamer € 2650. Boeken is mogelijk vanaf 1 juni via de Reiswinkel. Er kan dan ook een reisbrochure met het dag-tot-dag­programma worden gedownload.

Taigatrommel M62 127 van de Hongaarse MÁV in station Szeged-Rókus, 2 oktober 2011. Foto: Beroesz (Wikipedia).

Verslag Koningsdagrit

Met 173 deelnemers was de gele Plan U 151 op 27 april 2024 bij vertrek uit Amersfoort vrijwel vol. Medemblik was de bestemming en vanaf Hoorn mengde ook de rode 115 zich in de feestvreugde. Felle buien en zonneschijn wisselden elkaar af tijdens de fotostops. Frank Hoogenboom doet verslag. Klik hier voor zijn bijdrage.

Koningsdagdrukte in en rond station Medemblik met de Plan U’s 151 en 115 van de Stichting 2454 CREW, 27 april 2024. Foto: Ronald Bokhove.


Ronald Bokhove


Stichting NVBS-Excursies

Al sinds de oprichting in 1931 organiseert de NVBS excursies en speciale ritten. Tegenwoordig is de organisatie hiervan in handen van de Stichting NVBS-Excursies (SNE). De SNE organiseert zowel eendaagse excursies als meerdaagse buiten­landse reizen. Alleen NVBS-leden met hun introducés kunnen zich aan­melden, tenzij anders vermeld.

Meer over de SNE

Algemene informatie

Reis- en activiteitverslagen

Reiswinkel


www.nvbs.com/excursies