RD 7659 wordt weer inzetbaar
Restauratie van een restauratierijtuig
Het park stalen rijtuigen van NS was na de oorlog danig uitgedund. Passend bij de wederopbouw en de modernisering van het spoorwegbedrijf werden bij Beijnes en Werkspoor 70 stalen rijtuigen besteld die bekend geworden zijn onder de naam ‘Plan D’. Van deze karakteristieke rijtuigen zijn twee exemplaren door het Spoorwegmuseum bewaard: aan de Maliebaan de AB 7709 en in Blerick het enig overgebleven restauratierijtuig, de RD 7659.
Tijdens een bijeenkomst van de Vrienden van het Spoorwegmuseum kondigde presentator Peter van der Vlist aan dat het Spoorwegmuseum heeft besloten de RD 7659 weer in originele staat terug te brengen.
Nog dit jaar wordt begonnen met de cascorevisie, bestaande uit het volledige herstel van de buitenzijde van het rijtuig en een revisie van de draaistellen. Het rijtuig wordt geschilderd in de oorspronkelijke turquoise kleur. Het interieur wordt teruggebracht in de toestand van begin jaren vijftig van de vorige eeuw. Het publiek kan straks de telefooncel en de ruimte voor de informatrice bekijken, afdelingen trouwens die nooit als zodanig dienst hebben gedaan. Ook de voor deze rijtuigen karakteristieke bar komt terug en het gelukkig wel bewaard gebleven fraaie houten sierpaneel wordt teruggeplaatst. De vloeren en de verlichting worden hersteld.
Na de revisie is de RD weer functioneel inzetbaar op het spoorwegnet. Alleen het keukengedeelte kan niet meer worden gebruikt zoals dat gebeurde in de jaren dat het rijtuig nog gewoon in de binnenlandse sneltreinen en internationale D-treinen meereed. De keuken zal optisch compleet en origineel zijn, maar de inrichting voldoet niet meer aan de huidige hygiëne-eisen. Zo is de bestaande ijskast werkelijk een kast met blokken ijs voor de koeling. Om toch een historisch beeld te kunnen blijven geven, is ervoor gekozen om aan het kolengestookte fornuis niets te veranderen.
Het rijtuig zal in 2020 centraal staan tijdens de tentoonstelling “Tosti’s, truffels & treinen” over eten en drinken op het spoor.
De restauratie van de RD 7659 is mogelijk dankzij financiële bijdragen van de Stichting Goede Doelen Nh1816 en van de Vrienden van het Spoorwegmuseum.
Per Allan-tram naar het trammuseum
Op zaterdag 6 juli 2019 is het Rotterdamse trammuseum aan de Kootsekade weer geopend. Tussen Rotterdam Centraal en het museum rijdt ieder uur een RET-tramstel dat in 1948/1950 werd gebouwd door de firma Allan in Rotterdam. Het tramstel bestaat uit motorwagen 130 met bijwagen 1042.
De trams vertrekken tussen 10.30 en 15.30 ieder uur vanaf spoor E op het Weena. Vanaf metrostation Kralingse Zoom vertrekt tussen 10.05 en 15.05 ieder uur een historische bus naar het trammuseum. De remise is ook bereikbaar met tramlijnen 4 en 8 en buslijn 174 (halte Kootsekade). Sprinters van NS stoppen iedere 30 minuten op station Rotterdam Noord, op 300 meter van de remise.
In het museum is de grote historische collectie van het Rotterdamse openbaar vervoer te bezichtigen, van de paardenomnibus uit 1878 tot de oudste Nederlandse metro uit 1966. Ook de oudste bewaarde RET-bus, de Saurer uit 1948, is op 6 juli te bekijken. Bezoekers kunnen ook zien hoe gewerkt wordt aan de restauratie van Allan-bijwagen 1040.
Toegangsprijs trammuseum, inclusief tramrit naar/van Centraal Station of busrit naar/van Kralingse Zoom: volwassenen: € 5,00, kinderen 4-11 jaar en senioren 65+: € 3,00, RotterdamPas: gratis. Het trammuseum is geopend op 6 juli, 3 augustus, 7 september en 5 oktober 2019. www.stichtingromeo.nl
Weekend at War bij de Miljoenenlijn
Station Simpelveld vormt op 13 en 14 juli 2019 weer het decor voor Weekend at War: het bevrijdingsspektakel van Limburg.
Tijdens dit weekend worden twee grote legerkampementen van de Geallieerden en Duitsers ingericht. Meer dan 200 re-enactors zijn hier in de weer om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog uit te beelden en te vertellen. Daarnaast zullen vele tientallen oorlogsvoertuigen, waaronder motoren, jeeps en vrachtwagens, op het stationsemplacement te bewonderen zijn.
Twee keer per dag wordt tijdens de live battle een overwinningsslag nagebootst. Het is vooral de Bevrijding van Limburg, dit jaar 75 jaar geleden, die centraal staat. Daarom wordt bij station Simpelveld een vrijheidsplein ingericht waar onder andere met bijpassende muziek de vrijheid wordt herdacht en gevierd.
Op beide dagen wordt een intensieve dienstregeling gereden op de Miljoenenlijn. De tractie van de ritten met de stoomtrein wordt verzorgd door stoomlocomotief E2 1040, die enkele oorlogsdetails met zich mee zal dragen zoals verduisterende kappen op de grote lampen. Naast de stoomtrein zal de Duitse Schienenbus reizigers meevoeren langs de Westwall op het traject naar Vetschau. In Simpelveld zal stoomlocomotief IFS3, beter bekend als de Anna, voor attractie zorgen met een oude goederentrein.
Bezoekers kunnen het evenement prima bezoeken per openbaar vervoer. Zowel vanaf Kerkrade als vanaf Schin op Geul rijden er treinen naar Simpelveld. Kijk voor meer informatie en tickets op www.weekendatwar.nl en www.zlsm.nl.
150 jaar Duits Lijntje
T/m woensdag 31 juli 2019 is een tentoonstelling te zien over het “Duits Lijntje” (Boxteler Bahn) in de bibliotheek van Gennep, Ellen Hoffmanplein 2. Maandag 13.30-17.30, dinsdag 10.00-17.30, woensdag 13.30-17.30, donderdag 10.00-17.30, vrijdag 10.00-19.00, zaterdag 10.00-13.00 uur.
De vaste tentoonstelling over de NBDS is te zien in museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep, op woensdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur. www.museumhetpetershuis.nl
Er is ook een boek met ansichtkaarten verschenen: “150 Jahre Boxteler Bahn, 150 jaar Duits Lijntje”. Prijs 10 euro, te koop bij de Bruna in Gennep en op de tentoonstelling.
In Gennep staat een Duitse stoomlocomotief als herinnering aan de NBDS. De loc staat in een parkje tegenover het vroegere station, bij de kruising Brabantweg en Heijenseweg.
In de bibliotheek van de NVBS zijn enkele boeken te leen over de NBDS. Lees dit bericht.
Werkplaats Hoorn klaargestoomd voor de toekomst
Het monumentale werkplaatsgebouw uit 1929 van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik wordt gerestaureerd, uitgebreid en klaargestoomd voor de toekomst. Er wordt ruimte gemaakt om de restauraties van historische treinen en trams beter te kunnen uitvoeren, ambachten beter te kunnen behouden en de collectie beter te kunnen presenteren.
Het gedeelte van het gebouw waar nu de historische stoomlocomotieven worden opgestookt wordt zodanig ingericht, dat het opwarmen op een duurzame manier kan gaan plaatsvinden. Het herbestemmen van het werkplaatsgebouw is een belangrijke stap om te komen tot een thematisch museumpark over de geschiedenis van de stoomtram in Nederland. De Museumstoomtram Hoorn-Medemblik is het grootste rijdende museum in ons land.
Lees ook het interview met SHM-directeur René van den Broeke.
Utrecht Spoorstad
In het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, is nog t/m 6 juli 2019 de tentoonstelling “Utrecht Spoorstad” te zien. Dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00, weekend en feestdagen 12.30-17.00 uur. Gratis toegang. Meer info >>
Lees ook het artikel in het decembernummer 2018 van NVBS Actueel. Hierin is een filmpje te zien van de officiële opening van de tentoonstelling. Ook besteden we hierin aandacht aan de wandel- en fietsgids “175 jaar Utrecht Spoorstad” die door Kees Volkers is samengesteld.
Spoorraadsel
Het Spoorwegmuseum heeft of krijgt regelmatig vragen waarop het geen antwoord heeft. Het moet raar lopen als er binnen de NVBS niet iemand is die zo’n vraag wel kan beantwoorden, hoewel dat vorige maand helaas niet is gelukt. Deze maand een nieuw raadsel:
Hierboven zien we het Maliebaanstation in 1874, kort na de opening. Het Spoorwegmuseum wil graag weten wat de functie was van de acht mannen op de foto. Dat is vast af te leiden uit de uniformen. We weten in ieder geval dat de man in het midden de eerste stationschef is, ene P.E. van Renesse. Maar wat is de functie van de anderen?
Weet jij hier meer over? Mail dan naar Tuur Verdonck, conservator Techniek en Spoorweginnovatie van het Spoorwegmuseum: t.verdonck@spoorwegmuseum.nl.
Het vorige spoorraadsel
Vorige maand liet het museum deze lamp zien: een olielamp met twee pitten. Op de vraag waarvoor deze lamp werd gebruikt kwam tot nog toe echter geen reactie.
Wachten op de Hoekse Lijn
De ombouw van de Hoekse Lijn van spoorlijn naar metrolijn verloopt niet erg voorspoedig. Voor de Hoekse band Bahama’s was dit aanleiding om een lied te schrijven waarin alle ombouwperikelen aan de orde komen. Lees en luister >>
[printfriendly] |
Nog even dit…Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuishoren in “Nog even dit…”. Heb je ook iets te melden? Laat het ons weten! |
Op initiatief van kennisnetwerk Railforum is een spooragenda opgezet: www.spooragenda.nl. Hierin worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belangstellenden in de spoorwereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aangesloten. Voor bijeenkomsten en evenementen in de hobbysfeer verwijzen we je naar de railagenda in NVBS Actueel. Dagvers nieuws vind je op Facebook. |