Een verwendag voor de spoorwegfotograaf
Fotorit met stoomloc E2 1040 op de Miljoenenlijn
Paul van Baarle nam op 7 januari 2023 deel aan een fotorit met stoomloc E2 1040 bij de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM). Een foto-impressie met meer dan alleen stoom.
De Zweedse stoomloc E2 1040 van de ZLSM is aan een grote revisie toe en de Kerst Expres in december 2022 – januari 2023 betrof de laatste reguliere inzet van deze locomotief. In het komende seizoen zal de E2 1040 hooguit sporadisch nog op de baan komen.
Om de E2 1040 nog eens extra in het zonnetje te zetten werd de loc op 7 januari 2023 voor een fotogoederentrein ingezet voorafgaand en na de reguliere Kerst Expres. Tussentijds nam de NS 2215 de honneurs voor de fotografen waar met een volledig historisch correcte goederentrein uit de jaren 70. Van deze dag volgt hier een foto-impressie met een kleine selectie van de vele interessante motieven die de deelnemende fotografen voorgeschoteld kregen.
De voorbereidingen
Aan een fotorit gaat veel voorbereiding vooraf. De veiligheidsvoorschriften en hoe die toe te passen staan bovenaan de voorbereidingslijst. Verder moet de dienstregeling met alle fotostops kloppen en niet de reguliere treinen op die dag in de weg zitten. Aan de grondeigenaren langs de spoorlijn werd vooraf toestemming gevraagd om hun land eenmalig te mogen betreden. Extra personeel – allemaal vrijwilligers – was nodig waarbij de eersten al om 03:15 uur in de werkplaats ‘mochten’ beginnen.
Of er voldoende belangstelling is voor een fotorit is geen zekerheidje voor een organisator. Als wervende tekst werd in de aankondiging vermeld dat de deelnemers de gehele dag in een goederenwagen vervoerd zouden worden. Dat vooruitzicht was blijkbaar zo aantrekkelijk dat alle 25 beschikbare tickets binnen enkele dagen waren uitverkocht.
Heen en weer naar Schin op Geul
Na een eerste fotosessie langs het perron in Simpelveld werd voor dag en dauw naar Schin op Geul gereden.
Deze stoomloc werd in 1910 door Nydgvist & Holm aan de Zweedse Staatsspoorwegen (SJ) geleverd en later voorzien van een extra loopas met bijbehorende aanpassingen aan het frame, ketel etc. In 1998 werd de locomotief aangekocht door de ZLSM.
Na nog een volgende fotostop vlak voor Simpelveld keerde de E2 1040 terug naar de werkplaats om daarna tussen 11:00 en 15:00 uur met de Kerst Expres te pendelen tussen Simpelveld en Schin op Geul. Tussentijds nam de NS 2215 de honneurs voor de fotografen waar.
Heen en weer richting Vetschau, Duitsland
De NS 2215 werd in 1955 door Allan geleverd en vier jaar later al voorzien van een derde frontsein vereist door de Duitse wetgeving op grensbaanvakken. De 2215 reed kortstondig nog voor Lovers Rail in de reizigersdienst tussen Amsterdam en IJmuiden en ging in 1999 buiten dienst. De locomotief werd in 2002 in de collectie van het Spoorwegmuseum opgenomen en in 2020 als bruikleen afgestaan aan de ZLSM.
Heen en weer naar Kerkrade
Voor de kritische fotografen zal het in de toekomst waarschijnlijk moeilijker worden om foto’s te maken op het traject naar Kerkrade, omdat de provincie Limburg een nieuw fietspad (onderdeel van de Parkstadroute) deels langs het spoor wil aanleggen.
Bedreigender voor de ambities van de ZLSM zijn echter de plannen van ProRail om de aansluiting van de ZLSM op het hoofdspoorwegnet in Kerkrade te verwijderen ondanks protesten van vele partijen.
Nog een keer heen en weer, maar nu tot Wijlre
Rond 15:00 uur had stoomloc E2 1040 zijn diensten voor de Kerst Expres erop zitten en kwam weer beschikbaar voor de fotorit. Met de NS 2215 voorop en de E2 1040 achterop de goederentrein werd snel koers gezet naar Wijlre om daar nog van het late zonlicht te profiteren.
De NS 2215 kwam niet veel later ook Simpelveld binnenrijden en werd daarna nog ingezet voor een gezelschapsrit met onder andere het Wagon Lits rijtuig.
Een perfect georganiseerde fotodag op de Miljoenenlijn kwam daarmee ten einde en dank aan alle vrijwilligers van de ZSLM die dit mogelijk hebben gemaakt.
Stoomontwikkelingen en inzet op de Miljoenenlijn in 2023
Zoals eerder geschreven zal de Zweedse E2 1040 nog maar sporadisch worden ingezet en aan het einde van het jaar buiten dienst gaan. Wat zal er dan wel voor stoom op de Miljoenenlijn rijden? In het voor- en naseizoen zal stoomlocomotief “Bonne” van Hoogovens Stoom IJmuiden (HSIJ) worden ingezet waarvoor een bijzondere bruikleenovereenkomst met de ZLSM is afgesloten. Bonne arriveerde op 18 januari per dieplader in Simpelveld en zal in ieder geval tot 1 januari 2024 daar beschikbaar zijn. De inzet van Bonne op het terrein van Tata Steel is tot nader bericht niet mogelijk en door de samenwerking met de ZLSM blijven zowel de stoomloc als het HSIJ-personeel actief.
In de ZLSM-werkplaats wordt ondertussen hard gewerkt aan de in bruikleen verkregen Duitse 52 532. Op de website van de ZLSM zijn regelmatig updates over de revisie te lezen. Als de revisie voorspoedig blijft verlopen zal deze stoomlocomotief in het hoogseizoen de reizigerstreinen gaan rijden.
De ZLSM-werkplaats blijft het daarna druk houden met – zoals het er nu naar uitziet – de geplande opknapbeurten van de 50 3666 en de Zweedse B 1289; pas als dat allemaal achter de rug is zal de E2 1040 weer aan de beurt komen.
Tekst en foto’s door Paul van Baarle
[printfriendly] |
Miljoenenlijn en de ZLSMDe spoorlijn van Schaesberg (nu: Landgraaf) naar Simpelveld werd tussen 1925 en 1934 aangelegd om de Limburgse kolenmijnen te ontsluiten. Vanwege de hoge kosten van ongeveer een miljoen gulden per kilometer kreeg de verbinding al snel de bijnaam “Miljoenenlijn”. In Schaesberg sloot de Miljoenenlijn aan op de spoorverbinding Sittard – Herzogenrath en in Simpelveld op de spoorverbinding Maastricht – Aken. Na het beëindigen van het reguliere personenvervoer tussen Kerkrade en Simpelveld in 1988 en tussen Maastricht en Aken in 1992 startte de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij een toeristische treindienst onder de naam Miljoenenlijn in 1995. De Miljoenenlijn is de enige museumlijn in Nederland met een volledig functionerend klassiek seinstelsel, zoals dat eerder bij de Nederlandse Spoorwegen werd gebruikt. Het treinverkeer wordt geregeld vanuit vier seinhuizen waarvan drie in Simpelveld (Post T van de treindienstleider in het stationsgebouw en de Posten I en II langs het emplacement) en een in Wijlre. De Werkgroep Seinwezen van de ZLSM houdt zich bezig met de bediening en onderhoud ervan. In 2021 werd de klassieke beveiliging verder uitgebreid met het bordessein in Simpelveld en voorseinpaal ‘De Amerikaan’ langs de spoorlijn naar Vetschau. Deelname aan de Seinwezendag – die bijna elk jaar wordt georganiseerd door de werkgroep – is een aanrader. Voor uitgebreide informatie over de Miljoenenlijn, de ZSLM en de aanwezige klassieke beveiliging wordt verwezen naar de links hieronder. Handige linksMiljoenenlijn – website met dienstregeling, evenementen, tickets, historie, nieuws uit de werkplaats, etc Fotogroep toeristische Miljoenenlijn op Facebook Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij op Wikipedia De Nederlandse Museummaterieel Database (NMMD) met de voertuigen van de Miljoenenlijn (ZLSM) Klassieke beveiliging – informatie over onder andere het station Simpelveld met een folder van de ZLSM werkgroep Seinwezen. Eerder verschenen in NVBS ActueelVan rode diesel naar ‘Roter Brummer’ in Wijlre – Toen en …, oktober 2017 Van Schaesberg naar Landgraaf – Toen en …, september 2018 Amerikaans sein voor de ZLSM – Nog even dit, augustus 2021 |