Wisselexpositie NVBS Centraal

Wisselexpositie NVBS Centraal2018-08-05T21:16:13+00:00

Post en spoor: een hobbybeleving met historie

Opgegroeid met een vader werk­zaam bij de post, en door de vele treinreizen naar mijn groot­ouders geïnteresseerd geraakt in het spoor, is deze hobby ontstaan. Na de ontdekking van de NVBS in 1969 lid geworden en het verzamelen van postzegels van mijn vader geleerd.

In deze presentatie, naast enkele postale kenmerken, kijk ik terug op vele SNE-treinreizen tijdens welke ik in de meest uiteenlopende post­kantoren onderweg zegels en post­stukken met treinmotief kon aan­schaffen.

Het is een breed verzamelgebied van post- en treinzegels, kaarten en vracht­brieven. De Internationale Motivgruppe Eisenbahnwesen e.V. (Internationale Motiefgroep Spoorwegen) werd in 1963 opgericht en telt thans ongeveer 700 leden in 30 landen, waaronder 150 in Nederland. Het zijn filatelisten die al op enigerlei wijze belangstellig hebben voor het spoor, of populair gezegd “treintjesgek” zijn.

De leden verzamelen het onderwerp spoorwegen op postzegels, FDC’s (First Day Covers = Eerste Dag Enveloppen), bijzondere poststempels en maximumkaarten: een prentbriefkaart met op de beeldzijde een (afgestempelde) postzegel die verband houdt met de afbeelding van de kaart.

Hans Brouwer, brouwerharrand@hetnet.nl


Modellen van Frans Wilshaus

Vanaf mijn 6e jaar ben ik aan­gestoken door het virus “trein”. In de vele jaren erna heb ik een treinbaan in H0 en in N-spoor bij elkaar gekocht en gebouwd. In 1987 kreeg ik een huis met tuin en daar wilde ik een grote tuinbaan maken, maar de LGB-treinen waren en zijn nogal aan prijzige kant. Toen dacht ik, waarom niet proberen ze zelf te bouwen?

In een fotozaak heb ik gratis kunst­stof platen gekregen van 3 mm dik en daar ben ik mee aan de slag gegaan (tekenen-snijden-lijmen-schuren-schilderen of spuiten ). Eerst een paar Nederlandse modellen van de NS, later ook nog een paar van de DB, met als voorbeeld de kleine modellen die ik had in H0 (dus zonder tekeningen). Alles wat ik tot nu toe heb gebouwd is op schaal 1:22,5.

Al ben ik niet de jongste meer, deze hobby is nog steeds niet gaan vervelen en ik doe het nog met heel veel plezier. In januari 2014 heb ik ongeveer 20 zelf gemaakte modellen in de vitrine geplaatst en met succes. In de jaren erna heb ik nog enkele nieuwe modellen gemaakt die ik ook graag in de NVBS-vitrine wil zetten. Ook heb ik mijzelf 3D laten printen, zittend en staand op schaal 1:22,5. Dan kan ik in mijn eigen trein, in de cabine zitten en meelopen op mijn perron, erg leuk!

Frans Wilshaus, afdeling Modelbouw, fwilshaus@casema.nl


Over de wisselexpositie

Op deze pagina besteden we aandacht aan exposities die door NVBS-leden in de vitrines van NVBS Centraal zijn ingericht. Op dit moment zijn te zien:

  • Post en spoor: de hobby­beleving van Hans Brouwer.
  • Zelfgebouwde modellen op schaal 1:22,5 van Frans Wilshaus.

Contactpersoon wisselexposities: Janny Bonkenburg