Berichten & oproepen

Red de Amsterdamse museumtram

De gemeente Amsterdam is van plan om de museumlijn, die rijdt van het Haarlemmermeerstation naar Bovenkerk, te schrappen in verband met een te bouwen woonwijk. De museumlijn heeft diverse alternatieve locaties voorgesteld om een loods te bouwen om de trams onder te brengen, maar deze zijn allemaal door de gemeente afgewezen.

Op 21 maart 2018 (verkiezingsdag) verzorgde het lokale radiostation “Amsterdam FM” de hele dag een speciale uitzending vanuit een museumtram die door de stad reed. Het doel was om zoveel mogelijk mensen te bewegen deze petitie te ondertekenen. Dit kan t/m 10 mei 2018.

Amsterdam, 2 augustus 2015. Een tramstel van de Electrische Museumtramlijn Amsterdam (EMA) reed deze dag als lijn 20. Een mooie rit van een uur door Amsterdam. Het stel bestond uit motorwagen 465 en bijwagen 731. Dit was een initiatief van het GVB. Alleen was die vergeten er reclame voor te maken, dus het aantal reizigers viel nogal tegen. Foto: Nico Spilt.


Stoomtrein Katwijk Leiden in gevaar

Ook het voortbestaan van de Stoomtrein Katwijk Leiden komt in gevaar, als de plannen van de gemeenten Katwijk en Wassenaar doorgaan. Lees hier meer over


Trein terug naar het Hofplein

In Klostermansfeld, in de voormalige DDR, staat nog steeds een rijtuig van de ZHESM: de Zuid-Hollandse Electrische Spoorweg Maatschappij. Dit motorrijtuig is in 1914 gebouwd en heeft tot circa 1944 gependeld tussen Rotterdam Hofplein en Den Haag/Scheveningen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het in Duitsland terechtgekomen.

Begin 2017 is een crowdfunding-actie gestart om dit rijtuig weer naar Nederland te halen. Na restauratie zou het dan als monument bij het vroegere Hofplein­station in Rotterdam moeten komen. In februari 2017 besteedden we in NVBS Actueel aandacht aan dit initiatief

Inmiddels is er voldoende geld ingezameld om de transportkosten te betalen. Lees hier meer over

Klostermansfeld, 26 juni 2015. Het motorrijtuig van de ZHESM dat over enige tijd, na restauratie, een plek zal krijgen bij het vroegere Hofpleinstation in Rotterdam. Foto: Arjen van der Donk.


Museum van Zuilen zoekt vrijwilligers

Aan de Amsterdamse Straatweg in Utrecht is het Museum van Zuilen gevestigd. Dit museum besteedt aandacht aan de geschiedenis van Werkspoor en Demka, ooit twee grote en belangrijke fabrieken in Utrecht. Het museum is onder­gebracht de voormalige uurwerkboetiek van Wim en Toos van Scharenburg. Dankzij de vele bijdragen uit de afgelopen 35 jaar is het museum uit zijn jasje aan het groeien. Vandaar dat men het oog heeft laten vallen op de Werkspoor­kathedraal, een gebouw dat zoals de naam zegt ooit bij Werkspoor in gebruik was. Of dat gaat lukken hangt er onder andere vanaf of het museum voldoende vrijwilligers krijgt.

Zowel het huidige museum als de Werkspoorkathedraal bevinden zich op wandel­afstand van station Utrecht Zuilen. www.museumvanzuilen.nl


Hoe fotografeer je een trein?

Iedereen kan treinen fotograferen. Dat is vervelend, want daardoor is het lastig om foto’s te maken die anders zijn dan de foto’s van anderen. Wat kan helpen, is het bekijken van foto’s van fotografen die er iets bijzonders van weten te maken. Bijvoorbeeld van de Engelse beroepsfotograaf  Jack Boskett. Die kun je inhuren voor bijvoorbeeld je trouwpartij, maar hij is ook een gepassioneerd treinen­fotograaf. Zijn werk is vaak in tijdschriften te zien en hij geeft in Engeland ook presentaties over fotografie. Bekijk zijn foto’s

Loc 6430 van de Llangollen Railway tussen twee rijtuigen: een “Autotrain”. Via een mechanische koppeling kan de machinist vanuit het voorste rijtuig de regulateur van de locomotief bedienen. Foto: Jack Boskett.


Open dag metroremise Rotterdam

Op zaterdag 14 april 2018 organiseert de RET een open dag in de metroremise aan de ‘s-Gravenweg in Rotterdam. Vooraf inschrijven is noodzakelijk. Lees meer.


Vijftien treinritten maken Lelystad Airport overbodig

Als er iedere dag vijftien extra internationale treinritten gaan rijden, dan hebben we Lelystad Airport helemaal niet nodig. Dat concludeert Barth Donners van de TU Delft die afstudeert op de potentie van de internationale trein. Het gaat dan vooral om ritten op korte tot middellange afstanden, zoals naar München, Basel en Kopenhagen. Dit kan bovendien met ons huidige spoornetwerk, er hoeft geen meter extra spoor te worden aangelegd. Lees meer.


[printfriendly]

En nog even dit…

Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuis­horen in “En nog even dit…”. Heeft u ook iets te melden? Laat het ons dan weten!

Mail de redactie

 

De NVBS zoekt vrijwilligers

De NVBS is een vereniging die veel activiteiten ontplooit. Dit is alleen mogelijk dankzij de vele vrijwilligers. Misschien is vrijwilligers­werk voor de NVBS ook iets voor u? Er zijn diverse vacatures.