Berichten & oproepen

Voor de fijnproevers

In het weekend van 26 en 27 mei 2018 kunnen de fijnproevers kiezen. Snuift u graag stoom? Bezoek dan het evenement Dordt in Stoom. Bent u meer van de dieseldamp? Dan zijn de dieseldagen in Simpelveld wellicht iets voor u.

Of het eten lekker is hebben wij niet gecontroleerd, maar een rit over de Museum Buurtspoorweg is altijd leuk. Dit jaar kunt u een culinair stoomtrein­arrangement boeken.

In de categorie ‘eenvoudig maar voedzaam’ organiseert de VSM pannen­koeken­ritten. Elke laatste zondag van de maand, van 29 april tot en met 27 oktober 2018, rijdt een luxe historisch restauratierijtuig mee als Pannen­koeken­rijtuig. Op de andere zondagen wordt een uitgebreide zondagse lunch geserveerd. Informatie en reserveringen.


Historische trams in Rotterdam

Met ingang van zaterdag 28 april 2018 rijdt Lijn 10 weer door Rotterdam. Historische trams uit de collectie van RoMeO rijden dan om het half uur een CityTour langs diverse Rotterdamse beziens­waardigheden. Lijn 10 rijdt van 28 april tot 28 oktober op donderdag t/m zondag, in juli en augustus van dinsdag t/m zondag.

Het Trammuseum Rotterdam is dit seizoen geopend op zaterdag 5 mei, 2 juni, 7 juli, 4 augustus, 8 september en 6 oktober 2018, van 10.00 tot 16.00 uur. U kunt hier onder andere het gerestaureerde metrostel 5024 bezichtigen. Het museum bevindt zich op loopafstand van station Rotterdam Noord, het adres is Kootsekade 19. U kunt ook met de pendeltram die vertrekt van perron E bij het Centraal Station.

Voor meer informatie over CityTour en trammuseum zie www.stichtingromeo.nl


Het spoor terug in Noord

Op 22 juli 2018 opent de Noord/Zuidlijn. Na 52 jaar keert het spoor terug in Amsterdam Noord. In samenwerking met het Genootschap de Blauwe Tram, het NZH-museum, projectbureau Noord/Zuidlijn en het GVB is een tentoonstelling gemaakt over verleden, heden en toekomst van het spoor in Noord. Van 7 april tot 1 oktober 2018 in Museum Amsterdam Noord, Zamenhofstraat 28A. Donder­dag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. www.museumamsterdamnoord.nl


150 jaar Culemborgse spoorbrug

In 1860 gaf de Nederlandse overheid opdracht tot de aanleg van staatslijn H, die de verbinding moest vormen tussen Utrecht en Den Bosch.

Locomotief NS 4463 trekt op 13 april 1952 een goederentrein de helling op van de Lekbrug bij Culemborg. Foto: J. Lub, coll. NVBS Railverzamelingen.

Ingenieur Gerrit van Diesen kreeg de opdracht om bij Culemborg een brug te ontwerpen. Omdat kruiend ijs ’s winters een te groot risico vormde voor brug­pijlers, zocht hij in binnen- en buitenland naar een mogelijkheid voor een over­spanning uit één deel. Dat lukte. De spoorbrug die na een bouw van vijf jaar in 1868 werd geopend, had met zijn lengte van 157 meter de langste over­spanning in Europa. Vrij nieuw was ook om de brug geheel van staal te maken met een constructie van drievoudig vakwerk (zeer bijzonder) en een ronde bovenrand (ook bijzonder).

Tegelijk werd naast het spoor een loods gebouwd voor de locomotief die zware goederentreinen de brug over moest helpen (duwen of trekken). Dit is de oudste nog bestaande locloods in Nederland. Dit is dan ook een monument met een grote architectuur­historische waarde.  De loods heeft haar functie behouden tot de jaren 20 en de unieke brug is pas in 1982 vervangen door de huidige brug.

Om de verjaardag van brug en loods te vieren organiseert de Gelderlandfabriek, die inmiddels in het pand is gevestigd, in de komende maanden diverse activi­teiten. Zo vinden in mei wedstrijden bruggenbouwen plaats en worden er lezingen gegeven door emeritus professor Leo Wagemans van de TU Delft. In de zomer­maanden vinden er exposities plaats. De verjaardag wordt afgesloten met een muzikaal festijn in het tweede weekend van september 2018. www.degelderlandfabriek.nl


Baanbrekend design 

Het zijn bekende kleuren in het Nederlandse landschap: het geel en blauw van de treinen van NS. Ook het bijpassende logo is bij iedereen bekend. Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat NS deze huisstijl introduceerde. Mat.’64 was de eerste treinserie die in de nieuwe kleuren de fabriek uitrolde.

De tentoonstelling ’Baanbrekend design, 50 jaar NS Huisstijl’ laat zien waarom NS de nieuwe huisstijl invoerde, hoe men tot het alom geroemde logo kwam en waarom dit zo succesvol is gebleken. Deze tentoonstelling wordt ingericht in museumtreinstel 876, een vertegenwoordiger van mat.’64. Dit treinstel komt op zaterdag 26 mei naar het spoorwegmuseum en is daar tot 28 oktober 2018 te zien. www.spoorwegmuseum.nl

In het meinummer van Op de Rails komt een artikel van Gerrit Nieuwenhuis over vijftig jaar huisstijl bij NS.


Stoomtreinfestival Maldegem

In het weekend van 5 en 6 mei 2018 organiseert het Stoomcentrum in Maldegem zijn jaarlijkse Stoomtreinfestival. In dit Oost-Vlaamse museumstation zijn dan zeven stoomlocomotieven in dienst, waaronder loc “Navizence” van de Museum­buurt­spoor­weg uit Haaksbergen. Voor meer informatie over dit stoomfestival zie www.stoomcentrum.be.

Lees ook onze vakantietip: Bourgondisch genieten met een museumtrein in de nabijheid.


Dwarsliggers… en mooie plannen

Bij de trambaan werden destijds dwars­liggers gebruikt om de rails aan te bevestigen. Deze lagen daarom haaks op de baan. De term dwarsliggers wordt ook gebruikt voor mensen en situaties die niet in de pas lopen met het normale patroon. Deze laatste betekenis is gebruikt om een nieuwe wisseltentoonstelling in het NZH Vervoer Museum samen te stellen.

In deze tentoonstelling wordt een andere kant van het bedrijf (en voorgangers) belicht, want niet altijd ging het goed. Zo kwamen er zowel bij de tram als bij de bus ongevallen voor. Trams ontspoorden ook wel eens door diverse oorzaken. Daarnaast verstoorden weersinvloeden het vervoer van passagiers.

Sloop komt ook aan de orde, zowel van trambanen, trams als bussen. Het bedrijf werd in het verleden een aantal malen getroffen door branden, ook daarvan zijn enkele voorbeelden te zien. Plannen zijn er altijd gemaakt. Een aantal zijn met meer of minder geluk uitgevoerd. Maar er waren ook diverse plannen waarin veel energie is gestoken, maar die niet opleverden wat de plannenmakers voor ogen hadden.

Al deze onderwerpen komen in honderd foto’s en een maquette aan de orde in de nieuwe wisseltentoonstelling “Dwarsliggers… en mooie plannen”. Van 19 mei 2018 tot eind november is deze tentoonstelling te zien in het NZH Vervoer Museum, A. Hofmanweg 35, 2031 BH Haarlem.

Open op vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang 5 euro, kinderen 5-12 jaar 2,5 euro. www.nzh-vervoermuseum.nl


Met de Eurostar naar Londen

Sinds 4 april 2018 rijden vanaf London St Pancras International dagelijks twee rechtstreekse Eurostar-treinen naar Nederland. Vertrek St Pancras 8:31 en 17:31, aankomst Rotterdam 12:32 en 21:32, aankomst Amsterdam 13:12 en 22:12. De andere kant op, van Nederland naar Londen, moet voorlopig worden overgestapt op Brussel Zuid. Vertrek van de Eurostar uit Amsterdam Centraal 7:48 en 16:48, uit Rotterdam Centraal 8:30 en 17:30. Identiteits­controle op Brussel Zuid, aankomst St Pancras 11:57 en 21:33. www.eurostar.com

Bunnik, 13 juni 2016. Proefrit met het dubbeltreinstel 4013 en 4014 van Eurostar. Deze treinstellen zijn gebouwd door Siemens en behoren tot de Velaro-familie, net als de bekende ICE. De typeaanduiding is E320 (maximum snelheid 320 km/uur). Vanwege de veiligheidsvoorschriften moeten treinen die door de Kanaal­tunnel rijden minstens 400 meter lang zijn. Vandaar de combinatie van twee trein­stellen die elk maar aan één kant een cabine hebben. In noodgevallen kunnen de treinstellen worden losgekoppeld en zelfstandig verder rijden. Foto: Nico Spilt.


Nieuwe route voor de Beneluxtrein

Op zondag 8 april 2018 stopte de Beneluxtrein voor de laatste keer in Dordrecht en Roosendaal. Deze trein rijdt nu over een ander traject en stopt daarbij in Breda. Op zondagavond vond een bescheiden feestelijke afsluiting plaats van de laatste rit. De NS overhandigde daarbij een bord aan de gemeenten Dordrecht en Roosendaal. De laatste intercity naar België vertrok om 22.23 uur uit Dordrecht en om 22.49 uur uit Roosendaal.

De nieuwe route levert een tijdwinst op van een half uur. Tegelijk zijn echter de tarieven fors verhoogd. Een weekendretour tussen Amsterdam en Brussel kost bijvoorbeeld 94 euro in plaats van 55 euro. Wie meer dan een week op voorhand een ticket koopt, krijgt korting. Met de nieuwe tarieven willen de Belgische en Nederlandse spoorwegen vroeg­boek­acties promoten, aldus NMBS-woordvoerder Bart Crols: “We willen het gebruik van de capaciteit meer spreiden, zodat mensen ook tijdens de week eens de trein nemen naar Nederland.”

Een dag nadat de Intercity Brussel van start ging, ging het al mis. Vanwege een softwareprobleem kwam een trein bij de grens stil te staan. De reizigers zaten tweeënhalf uur opgesloten voordat er een hulplocomotief kwam opdagen.

Benelux-treinstel NMBS 220.902, gebouwd door Werkspoor, tijdens een proefrit te Utrecht CS op 23 augustus 1957. Het woord ‘softwareprobleem’ bestond in die tijd nog niet. Dit treinstel is tegenwoordig eigendom van de Stichting Hondekop. Foto: J.A. Bonthuis, collectie NVBS Railverzamelingen.

Benelux-treinstel NMBS 220.902, gebouwd door Werkspoor, tijdens een proefrit te Utrecht CS op 23 augustus 1957. Het woord ‘softwareprobleem’ bestond in die tijd nog niet. Dit treinstel is tegenwoordig eigendom van de Stichting Hondekop. Foto: J.A. Bonthuis, collectie NVBS Railverzamelingen.


Het noordelijkste station

Van oudsher was Roodeschool de plaats met het noordelijkste station van Nederland. Op 28 maart 2018 is het deze status kwijtgeraakt. De spoorlijn is doorgetrokken naar Eemshaven. Een paar keer per dag wordt deze halte aangedaan door een trein van Arriva, in aansluiting op de veerboot naar Borkum.

(Op dit Duitse Waddeneiland rijdt een aardig smalspoortreintje, de Borkumer Kleinbahn. De NVBS-afdeling Twente organiseert op 2 juni een excursie naar Borkum, maar daar kunt u zich niet meer voor aanmelden.)

Eemshaven, 29 maart 2018. Het noordelijkste stootblok van Nederland. Foto: Marius Hekker.


Station Kesteren te koop

De kijkdagen zijn al voorbij, maar wie snel is kan toch nog meebieden. Als wonen in een klassiek stationsgebouw altijd al uw droom is geweest, bekijk dan eens dit aanbod: www.boei.nl/kesteren

Toch liever een Frans station? www.lagarenoyant.com


[printfriendly]

En nog even dit…

Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuis­horen in “En nog even dit…”. Heeft u ook iets te melden? Laat het ons dan weten!

Mail de redactie


Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heeft u een vraag of opmerking en weet u niet waar u die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


NVBS op Twitter

De NVBS zit ook op Twitter


De NVBS zoekt vrijwilligers

De NVBS is een vereniging die veel activiteiten ontplooit. Dit is alleen mogelijk dankzij de vele vrijwilligers. Misschien is vrijwilligers­werk voor de NVBS ook iets voor u? Er zijn diverse vacatures.