Baanbrekend design

Huisstijlen van Europese spoorwegmaatschappijen

De huisstijl van de Nederlandse Spoorwegen bestaat 50 jaar, wat wordt gevierd met een expositie in het Spoorwegmuseum. De NS-huisstijl stond niet op zichzelf, maar maakte deel uit van een Europese trend. De wens om de spoorwegen een modern gezicht te geven viel samen met de opkomst van grote professionele ontwerpbureaus. De nieuwe corporate identity van British Rail uit 1965 had een grote invloed op de spoorwegmaatschappijen op het continent. Dat gold voor het beeldmerk, opgebouwd uit pijlen, maar ook voor de integrale aanpak inclusief treinkleuren, lettertypes, uniformen, bewegwijzering en reclame-uitingen.

Lees het artikel van Arjan den Boer.

Treinstel 876 in het Spoorwegmuseum. In dit treinstel is t/m 28 oktober 2018 een tentoonstelling te zien over vijftig jaar NS-huisstijl. Foto: Nico Spilt.


In de schaduw van de Inktpot

In Utrecht staan vier hoofdgebouwen van de spoorwegen. Het bekendste gebouw is HGB III, bijnaam ‘de Inktpot’. Letterlijk in de schaduw daarvan staan twee eerder gebouwde hoofdgebouwen: HGB I en II. Over HGB II stond onlangs een artikel in De Utrechtse Internet Courant (DUIC). Dit gebouw is ook de plek waar in 1917 het Spoorwegmuseum is begonnen.

Lees het artikel van Arjan den Boer.


Bello Festival

In het weekend van 7 en 8 juli 2018 vindt bij de SHM het Bello Festival plaats. Onder andere pendelritten met twee stoomlocs van de SSN tussen Hoorn en Enkhuizen. Meer informatie.

Lees ook het artikel in het juninummer van Op de Rails en het interview met SHM-directeur René van den Broeke.


De Restauratie: terug van weggeweest

Wie pakweg 25 jaar geleden met de trein door Nederland reisde en trek kreeg in een kop soep, een uitsmijter of een schnitzel streek neer in de stationsrestauratie die in elk groot en middelgroot station te vinden was.

Die goede oude restauratie is de afgelopen decennia een stille dood gestorven. Het moet sneller, hipper en to go, en zo is het een na het andere etablissement gesloten of omgebouwd tot HEMA, Smullers, Starbucks en wat dies meer zij. Slechts de herinnering rest aan legendarische stationsrestauraties als die van Groningen, Maastricht, Roosendaal of Deventer vanwege de fraaie inrichting, de mogelijk­heid om tijdens de maaltijd het trein­verkeer gade te slaan of een combinatie van die twee. Alleen Middelburg houdt dapper stand…

Einde verhaal? Toch niet, want sinds eind maart is in Eindhoven weer een klassieke restauratie verschenen met kroonluchters uit de jaren vijftig, karakteristieke én comfortabele Gispen-stoelen en een inrichting die je zo zestig jaar terug­brengen in de tijd. De eet- en drink­gelegenheid heet zelfs ‘De Restauratie’, hoe mooi kun je het hebben? Alleen de asbakken ontbreken en betalen doe je er nu in euro’s. De brasserie is gevestigd op de plek waar deze sinds de opening van het verplaatste station van Eindhoven in 1956 altijd heeft gestaan. Vanaf de eerste etage kijk je door de hoge glaswand uit op de stad en aan de spoorzijde is de vernieuwde stationshal en het gekrioel van reizigers te zien.

‘De Restauratie’ kan nog wel wat steun gebruiken, want uw auteur is hier in april, mei en juni drie keer neergestreken in een oase van rust. Natuurlijk: de afwezigheid van andere klanten betekent aandacht van medewerkers en een snelle bediening, maar de schoorsteen moet ook in Eindhoven roken en om te zorgen dat ik hier nog vaak kan eten roep ik de lezer van NVBS Actueel dan ook op om hier af en toe aan te leggen tijdens een dagje-uit. Eet smakelijk!

Ronald Bokhove


Door Europa en India met Rail Away

Van de Alpen in Zwitserland tot de Himalaya in India. Deze zomer neemt Rail Away de kijker met een aantal her­halingen weer mee naar bijzon­dere land­schappen, culturen en toeristische beziens­waardig­heden.

• Zaterdag 23 juni 2018. Door Zwitserland over de Gotthard-spoorlijn van Zürich naar Chiasso.

• Zaterdag 7 juli 2018. In Noord-India rijdt de India Toy Train: de speelgoedtrein. Dit is de bijnaam van een smalspoorlijn aan de voet van de Himalaya. In een voort­durend schijn­gevecht met het autoverkeer klimt een dieseltreintje van Siliguri naar Gum, op 2200 meter het hoogste station van de lijn.

• Donderdag 12 juli 2018. Een bezoek aan het Franstalige deel van Zwitserland, in de Jura. Neuchatel is een belangrijk spoorweg­knooppunt. Van hieruit worden ritten naar Buttes en naar Glovenier gemaakt.

• Zaterdag 14 juli 2018. Een reis over de Tendalijn van Nice (Frankrijk) naar Cuneo (Italië).

• Zaterdag 21 juli 2018. Het spoor door Yorkshire is het bewijs van de koppig­heid van een Engelse ondernemer die het on­herberg­zame gebied en het woeste klimaat trots­eerde om zijn droom te realiseren: een eigen spoorlijn naar Schot­land. Een reis van Leeds naar Carlisle.

• Zaterdag 28 juli 2018. De Mont Blanc in Zwitserland. Een reis met de St. Bernard Express.

• Zaterdag 4 augustus 2018. Een reis langs de Rijn, van Keulen naar Frankfurt, het financiële centrum van Europa.

• Zaterdag 11 augustus 2018. Een reis over de Ligurialijn in Italië. Vanuit Genua loopt deze spoorlijn tot aan La Spezia, waarbij kilometers­lange tunnels worden afgewisseld met prachtige dorpen en streken, zoals de Cinque Terre.

Meer informatie

Uitzendingen op NPO2 vanaf 19.25 uur. www.eo.nl/railaway

Lees ook het interview met Gerben van Ommen, een van de makers van Rail Away.


Utrecht op film

De mooiste filmbeelden van Utrecht, 1920-1980

Vanaf de jaren 60 kochten steeds meer Utrechters een camera en legden Utrecht vast op film. Die filmdrift leverde unieke en herkenbare beelden op van de stad en provincie Utrecht. Deze beelden zijn te zien op een tentoonstelling in het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht. Tot en met 6 oktober 2018. Dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur, in het weekend 12.30-17.00 uur. Toegang gratis. Meer informatie.

Utrecht zooals het vroeger was (ca. 1930)

Hieronder een film uit de collectie van de NVBS. Herkent u alle locaties? Reacties zijn welkom!

[printfriendly]

En nog even dit…

Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuis­horen in “En nog even dit…”. Heeft u ook iets te melden? Laat het ons dan weten!

Mail de redactie


Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heeft u een vraag of opmerking en weet u niet waar u die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

NVBS op Twitter en Facebook

De NVBS zit ook op Twitter en op Facebook.

De NVBS zoekt vrijwilligers

De NVBS is een vereniging die veel activiteiten ontplooit. Dit is alleen mogelijk dankzij de vele vrijwilligers. Misschien is vrijwilligers­werk voor de NVBS ook iets voor u? Er zijn diverse vacatures.