Seinen en beveiliging

Seinen, en de achterliggende systemen, zijn voor velen een interessant aspect van de spoorweghobby. Er valt veel over te lezen en te zien. Een paar voor­beelden:

  • De artikelserie “Van optische telegraaf tot ERTMS” in het juli- en augustus­nummer van Op de Rails, door Kees van de Meene, René Jongerius en Roef Ankersmit.
  • Klassieke beveiliging in het nabije Duitsland. Presentatie door Wim Vos en Peter Paul van Birgelen op vrijdag 13 september 2019 bij de NVBS in Schin op Geul. Meer informatie.
  • Seinwezendag bij de Miljoenenlijn in Simpelveld, op zondag 29 september 2019. Meer informatie.

Bochum-Dahlhausen, 30 april 2004. Een collectie Duitse seinen, waaronder mechanische seinen die nog steeds worden gebruikt. Foto: Nico Spilt.


Hoe ontstaat een dienstregeling

Op zaterdag 26 oktober 2019 wordt in NVBS Centraal een lezing gegeven over dienstregelingen. Sprekers zijn Maurits van Witsen, die vooral vanuit dienst­verlening voor reizigers zal praten, en de wiskundige Lex Schrijver (CWI, UvA) die de modelmatige kant (zoals materieelomlopen) zal belichten.

In Op de Rails van september komt een artikel van de hand van Maurits van Witsen over Spoorslag ’70, de nieuwe opzet van de treindienst waar hij zeer nauw bij betrokken is geweest. Lees ook het portret in NVBS Actueel, maart 2016.


Seminars SpoorPro

De omvorming van ProRail tot zelfstandig bestuursorgaan (zbo) roept veel vragen op in de spoorsector. Wat zijn de gevolgen voor opdrachtnemers, vervoerders, reizigers en overheden? Ook de problematiek rondom trillingen en geluid door toenemend (goederen)treinverkeer houdt de branche bezig.

SpoorPro organiseert twee seminars over deze onderwerpen, op respectievelijk 29 en 30 oktober 2019. Beide seminars worden gehouden in het Railcenter in Amersfoort. Meer informatie.


Spoorraadsel

Het Spoorwegmuseum heeft of krijgt regelmatig vragen waarop het geen antwoord heeft. Het moet raar lopen als er binnen de NVBS niet iemand is die zo’n vraag wel kan beantwoor­den.

Deze maand een raadselachtig kastje, waarschijnlijk een afstandsbediening want er staan teksten op als ‘vooruit’ en ‘achteruit’ en ‘noodstop’. Misschien van een radiografisch bestuurbare locomotief? Heb jij een idee? Mail dan naar Tuur Verdonck, conservator Techniek en Spoorweg­innovatie van het Spoorweg­museum: t.verdonck@spoorwegmuseum.nl.

Het vorige spoorraadsel

Vorige maand lieten we een telefoon van Ericsson zien, in een bakelieten draag­kistje. Er heeft vermoedelijk ook een draagband aan gezeten. Het apparaat lijkt sterk op een veldtelefoon, maar de context ontbreekt. Heb jij een idee? Mail dan naar het adres hierboven.

Ook op het spoorraadsel uit het juninummer, van het Maliebaanstation kort na de opening in 1874, hoopt het museum meer reacties te krijgen. Een reactie was dat de twee mannen met de lichte (witte?) cape weleens kruiers geweest kunnen zijn, mannen die de treinpassagiers hielpen met hun bagage. Tot in de jaren zeventig waren er “witkielen” actief op de stations.


Rail Away genomineerd voor Gouden Televizier-Ring

Rail Away staat in de finale voor de Gouden Televizier-Ring. Vanaf dinsdag 20 augustus tot dinsdag 23 september 2019 kan er op Rail Away worden gestemd via de website www.televizier.nl/ring.

Rail Away gaat over meer dan alleen treinen. De vele fans genieten ook van de sfeervolle muziek, de rustgevende stem en prachtige vergezichten en beelden van pittoreske plaatsjes langs de routes. En dat alles met een milieuvriendelijke treinreis als rode draad. Kortom: het ultieme slow-tv programma van NPO 2. “Het wordt weleens yoga voor de ogen genoemd,” vertelt Bob van der Houven, al jarenlang de stem van Rail Away.

De nominatie is te danken aan aflevering 200 (Zwitserland) en 201 (Frankrijk) die in januari 2019 beide ruim een half miljoen kijkers trokken. Rail Away wist zich tussen tientallen programma’s te kwalificeren bij de vijf finalisten. De uitslag wordt bekendgemaakt tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala op woensdag 9 oktober 2019 in AFAS Live in Amsterdam.

De Gornergratbahn in Zwitserland was het onderwerp in aflevering 200 van Rail Away. Foto: EO.

In 2020 zijn zeven nieuwe afleveringen op NPO 2 te zien. De opnamen daarvoor zijn bijna afgerond. Lees ook het interview met Gerben van Ommen, een van de makers van Rail Away.




[printfriendly]

Nog even dit…

Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuis­horen in “Nog even dit…”. Heb je ook iets te melden? Laat het ons weten!

Mail de redactie


De spooragenda is een initiatief van kennisnetwerk Railforum. Hierin worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belang­stellenden in de spoor­wereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aan­gesloten.

Bijeenkomsten en activiteiten van de NVBS worden aangekondigd op de website van de NVBS.

Andere evenemen­ten in de hobby­sfeer vind je in de railagenda van NVBS Actueel.

Dagvers nieuws vind je op Facebook.


Foto gezocht

Overbrenging Plan V naar Schiphollijn

Ik woon aan de spoorlijn Amstelveen – Bovenkerk, waar nu de Electrische Museumtramlijn Amsterdam rijdt. Toen ik er nog niet woonde reden er treinen. Van de periode voor 1972 ken ik wel foto’s en ook van de diverse bijzondere ritten ken ik de plaatjes. Ik zou echter graag een foto zien van de overbrenging van een Plan V-treinstel naar de Schiphol­lijn. Wie kan mij aan zo’n foto helpen?

Hans de Haan, hansdehaan292@kpnmail.nl