Tips & reacties

NVBS Centraal naar Amersfoort Centraal

Op 15 december 2019 gaat bij NS de nieuwe dienstregeling in. Twee stations krijgen dan een nieuwe naam. Amersfoort wordt Amersfoort Centraal, en Eindhoven wordt Eindhoven Centraal. Dit in navolging van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Arnhem en Leiden, die al een centraal station hebben.

Aan zo’n naamsverandering zijn voorwaarden verbonden: de stad moet minimaal 100.000 inwoners hebben en het station moet minimaal 40.000 reizigers per dag tellen. Ook moet de stad minstens twee stations hebben. En niet onbelangrijk: de stad moet de naamswijziging zelf betalen. Stationsborden en bewegwijzering moeten worden aangepast, net als de systemen en de reisplanner. Dat kost al gauw 100.000 tot 200.000 euro.

NVBS Centraal, nu nog gehuisvest onder station Amersfoort, zit straks dus onder Amersfoort Centraal!

Ook Delft Zuid krijgt in december een nieuwe naam: Delft Campus. Dat wordt het eerste energieneutrale treinstation van Nederland. Lees hier meer over.


Gratis naar De Hoek

Op zaterdag 28 september 2019 tussen 12.00 en 20.00 uur biedt de RET gelegenheid om gratis kennis te maken met de nieuwe Hoekse Lijn. Maurice Unck, algemeen directeur van de RET: “Het geduld van reizigers is lang beproefd. Daarom willen we hen al voordat we in exploitatie gaan, de gelegenheid bieden om een rit te ervaren.” Na de open dag volgt een opstartfase waarin zowel reizigers als de RET kunnen wennen aan de nieuwe metroverbinding en eventuele kinderziekten kunnen worden opgelost. Lees verder.


Stoomtrein naar Amsterdam

Op zaterdag 28 september 2019 brengt een Duits gezelschap een bezoek aan de hoofdstad. Hun trein wordt tussen Bad Bentheim en Amsterdam getrokken door de twee 23’ers van de VSM. Heenreis: Bad Bentheim 8.30, Amsterdam 12.15. Terugreis: Amsterdam 18.03, Bad Bentheim 21.15.

Deze rit wordt georganiseerd door Westfalendampf. Die heeft ook eens berekend hoe het zit met de milieubelasting van stoomlocomotieven. In het Nederlands vertaald (en voor wat het waard is):

Hoe vervuilend is stoom?

Voor onze treinen zetten we vaak oude stoomlocs in. Die hebben een vriendelijk en sympathiek imago, maar ze worden niet bepaald als milieuvriendelijk gezien. Bij auto’s en vrachtwagens zie je de uitlaatgassen nauwelijks, maar bij stoom­locomotieven is dat wel anders. Ze stomen en roken duidelijk zichtbaar. Maar hoe zit het met het milieu? Dat hebben we eens uitgerekend:

In mei en juni hebben we de 85 jaar oude, kolengestookte sneltreinoc 01 519 vijf keer ingezet voor onze uitverkochte treinen. Per 100 kilometer heeft de loc tussen de 1,4 en 1,5 ton steenkool gebruikt. Er reden steeds zo’n 600 personen mee. Dat komt neer op een kolengebruik van een kleine 25 gram per persoon per kilometer. Omgerekend dat neer op zo’n 70 gram CO2 per persoon per kilometer. Ter vergelijking: een nieuwe personenauto stoot gemiddeld 118,5 gram per kilometer uit.

Wie had dat gedacht? Toegegeven: het scheelt ongeveer de helft, maar alleen wanneer zoveel mogelijk personen meerijden. Daarom heeft het ook voor het milieu zin om aan onze ritten deel te nemen!

Bron: www.westfalendampf.de

Schoner dan auto’s? Saalfeld, 25 september 1979. Loc 01 508 vertrekt met een trein naar Halle. Foto: Nico Spilt.


De spoorweggeschiedenis van Westervoort

Op vrijdagavond 25 oktober 2019 zal Jan Willem Weiss een lezing geven over de spoorweggeschiedenis van Westervoort. Deze plaats had al vroeg een verbinding met Duitsland; in 1856 kon men al een paar keer per dag op de trein stappen. Tijdens de lezing komen de bruggen, de stations en het viaduct ter sprake. Tevens zal er een kleine tentoonstelling zijn van foto’s, archiefstukken e.d.

Zaal Wieleman, Dorpstraat 11, Westervoort. Zaal open: 19.30 uur, start lezing: 20.00 uur. Entree: € 2,50. Informatie: j.weiss34@upcmail.nl


Het stomende monster

Expositie in Museum Haarlem, van 5 september t/m 29 december 2019. Op 20 september 1839 reed de eerste stoomtrein van Amsterdam naar Haarlem. Het eindstation lag toen nog buiten de stadswal. Het stomende monster toont de geschiedenis van het ontstaan, van de stations en de klachten en loftuitingen van het publiek in die eerste jaren. www.museumhaarlem.nl

Bezoektip: op loopafstand bevindt zich het unieke Teylers Museum. www.teylersmuseum.nl

Brug over het Spaarne. Naar een schilderij van J.T. Abels uit 1852. Collectie Spoorwegmuseum.


Spoorraadsel

Het Spoorwegmuseum heeft of krijgt regelmatig vragen waarop het geen antwoord heeft. Het moet raar lopen als er binnen de NVBS niet iemand is die zo’n vraag wel kan beantwoor­den.

In het depot van het Spoorwegmuseum staat dit onooglijke voorwerp. Misschien iets uit een werkplaats, om dingen op te laten uitlekken. Heb jij een idee? Mail dan naar Tuur Verdonck, conservator Techniek en Spoorweg­innovatie van het Spoorweg­museum: t.verdonck@spoorwegmuseum.nl.

Vorige spoorraadsels

Vorige maand lieten we een raadselachtig kastje zien, waarschijnlijk een afstandsbediening want er staan teksten op als ‘vooruit’ en ‘achteruit’ en ‘noodstop’. Mogelijk van een radiografisch bestuurbare locomotief. Een paar lezers dachten dat ook, maar concrete informatie (welk loctype bijvoorbeeld) hadden ze ook niet.

Twee maanden geleden lieten we een telefoon van Ericsson zien, in een bake­lieten draag­kistje. Er heeft vermoedelijk ook een draagband aan gezeten. Het apparaat lijkt sterk op een militaire veldtelefoon. Een voormalige storings­monteur meldde dat deze telefoons konden worden gebruikt om langs de baan een verbinding te maken met het interne telefoonnet van NS.

Van Kees van de Meene ontvingen we een interessant knipsel uit De Koppeling van 7 augustus 1970. Na een brand in de verkeersleidingspost Arnhem stelde het leger veldtelefoons ter beschikking, zodat hiermee de treindienst beperkt doorgang kon vinden.


De kinderen van Versteeg

In het Spoorwegmuseum is onlangs een permanente expositie geopend over de spoorwegstaking, onder de titel ‘De kinderen van Versteeg’. Deze titel verwijst naar de code waarmee de Nederlandse regering in ballingschap het spoorweg­personeel in 1944 opriep om te gaan staken. Meer informatie.

Bekijk ook het interview met Guus Veenendaal over deze staking, opgenomen bij de NVBS in Amersfoort.




[printfriendly]

Nog even dit…

Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuis­horen in “Nog even dit…”. Heb je ook iets te melden? Laat het ons weten!

Mail de redactie


De spooragenda is een initiatief van kennisnetwerk Railforum. Hierin worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belang­stellenden in de spoor­wereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aan­gesloten.

Bijeenkomsten en activiteiten van de NVBS worden aangekondigd op de website van de NVBS.

Andere evenemen­ten in de hobby­sfeer vind je in de railagenda van NVBS Actueel.

Dagvers nieuws vind je op Facebook.


Seminars

De omvorming van ProRail tot zelf­standig bestuursorgaan (zbo) roept veel vragen op in de spoorsector. Wat zijn de gevolgen voor opdracht­nemers, vervoerders, reizigers en overheden? Ook de problematiek rondom trillingen en geluid door toenemend treinverkeer houdt de branche bezig.

SpoorPro organiseert twee seminars over deze onderwerpen, op respec­tievelijk 29 en 30 oktober 2019. De seminars worden gehouden in het Railcenter in Amersfoort. Meer informatie.


Postzegels

Al vele jaren genieten honderd­duizenden kijkers van het tv-programma Rail Away. Dit jaar was de tweehonderste uitzending. Er is nu een bijzondere postset te koop, bestaande uit een vel met vijf ver­schillende postzegels en vijf maxi­kaarten. De set is voor 8,95 euro te bestellen via post.nl/webshop.


Nummerplaten

Een interessante site voor lief­hebbers van Duitse nummerplaten, fabrieksplaten en dergelijke: www.lokschilder.info


Montagehulp gezocht

Al enige tijd ben ik doende met de voorbereiding van een digitaal foto/filmprogramma om op een  NVBS-avond te vertonen. Is er iemand bij de NVBS, in bezit van een filmbewerkingsprogramma, die mij wil helpen met het digitaal aan elkaar monteren van diverse filmfragmenten? Het betreft  met een Sony-camera  gemaakte tramfilms in de afgelopen drie jaar.

Jos Mascini, mascinijos@gmail.com