Zoekplaatjes

Wederom een aantal foto’s waar we graag meer informatie over krijgen. In verband met de feestdagen zijn het er dit keer extra veel. Reacties, graag met het fotonummer erbij, kun je sturen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

SPANS-Apd15. Van deze ansichtkaart van station Apeldoorn is niet bekend wanneer deze gemaakt is. Gezien de lay-out vermoeden we vlak na de oorlog. Het namaak vertakkingssein met reclame stond er ook voor de oorlog al, maar de autobus lijkt een na-oorlogs model. Het kan een Ford-Verheul trambus zijn. Heeft iemand misschien eenzelfde kaart die wel verstuurd is? Of een ander idee dat kan helpen?

SPANS-Brk01. Op deze ansicht van de lijn Sint Pancras – Broek op Langendijk uit de jaren 20 is een armsein te zien. Het is niet het afstandssein van de aansluiting op de hoofdlijn. Kan iemand iets meer vertellen over de locatie? Vermoedelijk was er in de buurt van het eindpunt nog een beweegbare spoorbrug in dit waterrijke gebied.

SPANS-Ebk02. Op deze ansicht van Eerbeek zien we de spoorlijn met rechts in de achtergrond een bagagewagen. De kaart is verstuurd in 1942. De situatie is inmiddels sterk veranderd. Kan iemand vertellen waar de foto precies gemaakt werd? De huidige Stationsstraat ligt veel dichter bij het spoor.

SPNSP0024a. Een botsing met veel schade op 6 mei 1943. Vermoedelijk op de Zaanlijn of tussen Rotterdam en Dordrecht. Waar?

SPNSP1574. Een foto van het van oorlogsschade herstelde rijtuig NS B 1818. Waarschijnlijk bij een werkplaats, maar welke?

SPNSP3167. Deze foto van de bescheiden kolentip in Maastricht werd in de jaren 20 gemaakt. De vraag is waar precies en een andere vraag is wat de installatie naast de kolentip voor functie heeft.

TR-ZNSM-0554. Deze ansicht is geschonken aan de NVBS. De vorige eigenaar heeft vermeld: 7-X-1916 en achterop ZNSM (Zuid-Nederlandsche Stoomtramweg-Maatschappij). We zien een tram en veel militairen, die waarschijnlijk uit de tram zijn gestapt. Wie kan iets vertellen over de locatie?

SPNSP1825. Voor het gedenkboek 100 Jaar spoorwegen in Nederland werden portretten van personeelsleden gemaakt. Herkent iemand de locatie?

SPNSP2218. Ook hier de vraag: waar is deze foto gemaakt?

SPNSP3144. En waar is deze foto gemaakt?

De vorige zoekplaatjes

Een dia van Wim van Bemmel, gemaakt op 29 mei 1988. De vraag was: waar? Op deze vraag kwam het antwoord van Remmo Statius Muller. Die stond op deze dag een paar meter bij Wim van Bemmel vandaan en maakte op nagenoeg hetzelfde moment ook een foto van deze trein. Ze stonden bij de overweg van de rue Alfred de Vigne in Breuilpont, een plaatsje in het noordwesten van Frankrijk aan de spoorlijn van Mantes naar Evreux. De trein, een Rame à Turbine à Gaz (RTG) is onderweg van Paris St. Lazare naar Caen. Remmo en Wim stonden daar niet speciaal vanwege dat gasturbinetreinstel, maar vanwege een stoomlocomotief die enkele minuten later zou passeren: 231 G 558, een Pacific van de État. In de beeldbank zijn diverse foto’s van deze fraaie machine te vinden, onder andere gemaakt door Wim van Bemmel. Hieronder de foto die Remmo Statius Muller maakte:

Loc 231 G 558 bij Breuilpont, 29 mei 1988. Foto: Remmo Statius Muller.

Nog een dia van Wim van Bemmel, gemaakt op 5 augustus 1987. Ook hier de vraag: waar is dit? Remmo Statius Muller, Ton Stevenhagen en Pieter Michiels kwamen met het antwoord: de foto is gemaakt in Anduze, 30 km ten noord­westen van Nimes. Dit is het beginpunt van de museumlijn Anduze-St. Jean du Gard. De rotsformatie op de achtergrond is “la Porte des Cévennes”. Op de foto kun je zien dat er in 1987 ook nog min of meer regulier goederenvervoer was. Dit is al lang niet meer zo want de lijn is nu volledig geïsoleerd van de rest van het SNCF-net. De goederensporen op het emplacement zijn ook vrijwel allemaal afgebroken. De CITEV (Train à Vapeur des Cévennes) bezat behalve de twee “Picasso’s” (X3800) op de foto ook een “Panomarique” (X4206), maar dit materieel is inmiddels van de hand gedaan. Er wordt nu voornamelijk met stoom­treinen gereden.

Een dia van Jan Vogels uit 1965, die hij maakte tussen Luik en Seraing. De vraag: waar precies? Fred Van Remoortel, Rien Kleinjan, Ad Vijge, Daniel van der Ree en Pepijn Hendriks wisten deze vraag te beantwoorden. De foto is gemaakt bij Seraing Beauséjour, het eindpunt van de “tram vert” (groene tram) op de Rue de Plainevaux. Op 30 april 1968 reed hier de laatste tram, nu is er een bushalte. De gebouwen staan er nog, maar het hoekpand is verbouwd; daarin zit nu het café New Terminus.

Een dia van G. van Maanen uit de zomer van 1995. Ergens in Poznań, maar waar precies? Maurits van den Toorn, Jan Haasdijk, Ton Stevenhagen en David van der Spek wisten het antwoord: de tram staat bij Górczyn, het eindpunt van lijn 11. Daarachter het viaduct waarover snelweg 196 loopt.

Nog een dia van G. van Maanen uit de zomer van 1995. Eveneens ergens in Poznań, maar waar? Deze foto is vlakbij de vorige foto gemaakt, enkele haltes verderop op de ulica Głogowska, bij de naar deze straat genoemde remise. Ter hoogte van de tweede wagen zijn de afbuigende sporen naar de remise zichtbaar. Met dank aan Maurits van den Toorn, Jan Haasdijk en David van der Spek.

Luijendijk fotografeerde deze tram op 23 oktober 1976. We schreven erbij dat de foto in Bogestra was gemaakt. Bogestra: dat klinkt als een Italiaans havenstadje, maar dat klopt niet. We bevinden ons midden in het Ruhrgebiet, om precies te zijn in Bochum, op de Kurt-Schumacher-Platz voor het Hauptbahnhof. Bogestra staat voor Bochum-Gelsenkirchener Strassenbahnen AG. Inmiddels is de situatie hier sterk veranderd. Lijn 6 is 306 geworden en rijdt nu ondergronds. Met dank aan Frans Kristensen, Maurits van den Toorn, Ad Vijge, Frank Vester, Alfred Kleijn, Rob Kievit en Wim van Elsacker.


Hans de Haan (fotoselectie), Nico Spilt (tekst)

[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com. Wil je op meer foto’s reageren, dan liefst in aparte mailtjes.


Trein 1625 bij Teuge

In het oktobernummer kwamen we terug op een al eerder besproken foto. Het betreft hier trein 1625 bij Teuge, op weg van Amsterdam naar Enschede. Er rijden Duitse rijtuigen in mee, die er in Hengelo afgaan om te worden gekoppeld aan trein D231, de Holland-Scandinavië Expres.

Frans-Jozef Janssen vult hierbij aan dat de treinserie 1600 niet op zondag reed, met uitzondering van trein 1625. Om de omloop van de rijtuigen sluitend te krijgen werd tijdens het “Gat van ‘83” een stam rijtuigen Plan K en N (speciaal opgeknapt) en een eersteklas rijtuig Plan E gebruikt voor deze trein. Deze stammen werden doordeweeks ingezet voor de spitstreinen van Amsterdam naar en van Noord-Holland (Schagen). De foto moet dus zijn gemaakt op een zondagmorgen in de zomerdienst van 1983.