In het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst

De Rotterdamse Nieuwe Binnenweg in 1984 en 2023

Elektrische trams rijden over de Rotterdamse Nieuwe Binnenweg sinds 1906. Dat is inmiddels 117 jaar. In het concept Plan Toekomstvast Tramnet 2030 van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) is er echter geen toekomst voor een tram over de Nieuwe Binnenweg. Hierover werd uitgebreid bericht in Op de Rails van maart 2023 (blz. 124) en in NVBS Actueel april 2023.

De Nieuwe Binnenweg strekt zich uit van het Eendrachtsplein tot de Lage Erfbrug en promoot zichzelf als de langste winkelstraat van Nederland. Om uit te gaan zijn er trendy winkels en restaurants en tevens zijn er veel bedrijven met allochtone eigenaars met diverse culturele achtergronden. Nu er nog een tram rijdt over deze bijna twee kilometer lange winkelstraat werd eens in de dia­verzameling gegrasduind voor een vergelijking en die werd gevonden aan de halte Heemraadsplein.


Op 14 april 1984 staat Düwag-motorrijtuig 352 uit 1965 aan de halte Heemraadsplein en dit is ook de eindbestemming van lijn 4. De tramrails lopen echter verder door over de Nieuwe Binnenweg en lijn 4 kreeg in de tijd ook het Marconiplein en Spangen als eindpunt. Achter de rug van de fotograaf bevindt zich in 1984 nog de tramremise Delfshaven waarin tot 2010 de Rotterdamse museumtrams waren opgesteld en nu een supermarkt in is gevestigd.

Iets meer dan 39 jaar later – op 6 mei 2023 – heeft Citadis-lagevloertram 2060 uit 2004 zijn eindbestemming Heemraadsplein aan de Nieuwe Binnenweg bereikt. Tot 1 januari 2023 reed lijn 4 nog naar het Marconiplein maar na de onderbreking voor reparatie aan de Lage Erfbrug werd deze route ondanks protesten van bewoners en ondernemers niet meer hersteld.

In het conceptplan van de MRDH zal lijn 4 helemaal niet meer over de Nieuwe Binnenweg rijden en eindigen op het Eendrachtsplein. De huidige Nieuwe Binnenweg is anders ingericht maar toch echt niet smaller geworden sinds 1984. Blijkbaar krijgt in de toekomst hier het autoverkeer de voorkeur boven duurzaam openbaar vervoer. Nee, dat is dan geen ‘green deal’.

Paul van Baarle

Filmpje

Bekijk ook dit filmpje over het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum, waarin John Krijgsman zijn verwondering uitspreekt over het opheffen van een aantal tramlijnen.


[printfriendly]

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: de Rotterdamse Nieuwe Binnenweg in 1984 en 2023.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnen­land of buitenland: het mag alle­maal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie


Klik op kaartje voor vergroting.