Zorgen om inkrimping tramnet Rotterdam

Het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum (ROVM) maakt zich grote zorgen over de plannen om het tramnet in te krimpen, zoals gepresenteerd in het plan ‘Toekomstvast Tramnet’. Hieronder de tekst van een persbericht dat het ROVM eind maart 2023 verstuurde.

Door het verdwijnen van tramtrajecten in verschillende Rotterdamse straten komt het rijden van toeristisch interessante rondritten in gevaar. Met de opbrengsten van die rondritten financiert het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum het onderhoud van de gemeentelijke collectie historische trams, bussen en metro’s. Dit erfgoed van 140 jaar Rotterdamse OV-historie vormt een wereldwijd unieke verzameling, die we graag inzetten om de Rotterdammers en de bezoekers van buiten de stad te laten genieten.

Daarom pleiten wij voor het behoud van een deel van de ter discussie staande traminfrastructuur, om daarmee zowel de toeristische als de cultuurhistorische belangen van de stad veilig te stellen. De bereikbaarheid van toeristische bestemmingen als Historisch Delfshaven en de Euromast, maar ook de Markthal, het Centraal Station en de havenrondvaarten van de Spido, wordt door Citytour Lijn 10 al sinds tientallen jaren efficiënt en duurzaam verzorgd. Toeristen die 100% elektrisch met Lijn 10 naar Delfshaven komen veroorzaken geen parkeer­overlast, maar stappen bij de aanblik van de Voorhaven spontaan uit de tram om het enige echt historische stadsdeel van Rotterdam te verkennen. Ze bezoeken de talrijke terrassen, café’s, restaurants en winkeltjes en kunnen met een volgende tram hun rondrit voortzetten.

Lijn 10 met zijn iconische vierassers van de RET uit 1931, die alleen al door hun verschijning een bijzondere bijdrage leveren aan de aantrekkelijkheid van de stad, is tot ver over de landsgrenzen beroemd als dé toeristische rondrit van Rotterdam. In Europa staat lijn 10 op vergelijkbare hoogte met de gele tram­metjes van Lijn 28 in Lissabon, die door die stad gekoesterd worden en niet weg te denken zijn. Met 24.000 passagiers in het laatste jaar vóór corona is de Rotterdamse Lijn 10 de grootste geheel door vrijwilligers uitgevoerde toeristische tramrondrit ter wereld.

De vrijwilligers van het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum willen hun dienst­verlening aan de stad en haar bezoekers en aan de Rotterdammers graag voort­zetten. We willen de toeristen laten genieten van de Rotte, de fraaie Rotter­dam­se singels en Historisch Delfshaven. Maar dat kan alleen met behoud van de tramrails in het Scheepvaartkwartier (Willemsplein), in de Zaagmolen­straat, op de Nieuwe Binnenweg, op de Lage Erfbrug en op de Schiedamse­weg ter hoogte van Historisch Delfshaven. Voor het zekerstellen van de toeristische aantrekkelijkheid van Rotterdam!

Bekijk ook deze infographic (pdf)

Bron: persbericht Rotterdams Openbaar Vervoer Museum


Lijn 10

Beginpunt van Lijn 10 op het Willemsplein in Rotterdam, 17 mei 2018. Het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum pleit voor behoud van onder andere de keerlus op dit plein. Foto: Nico Spilt.

Op zaterdag 29 april 2023 begint het nieuwe rijseizoen van Citytour Lijn 10. Tot eind oktober rijden de 92 jaar oude vierassers hun rondjes door Rotterdam. De rit gaat ook door straten waar de reguliere tramlijnen volgens de plannen van de Metropoolregio en het Gemeentebestuur moeten verdwijnen of onlangs al opgeheven zijn. Dus grijp je kans om – voor het te laat is! – nog een keer een tramrit te maken over de Nieuwe Binnenweg en de Lage Erfbrug en te genieten van het onvergetelijke uitzicht op de Voorhaven in Historisch Delfshaven.

Lijn 10 rijdt op zaterdag en zondag; van juni tot medio september ook op donderdag en vrijdag. De precieze data vind je op www.rovm.nl.

Begin- en eindpunt is op het Willemsplein, het toeristisch hart van Rotterdam aan de voet van de Erasmusbrug. Lijn 10 brengt je onder meer bij de Markthal, het Centraal Station, Historisch Delfshaven en de Euromast. Tussen 11.00 en 16.30 vertrekt Lijn 10 iedere 30 minuten. Met een dagkaart kun je zo vaak je wilt uit- en weer instappen (‘hop on – hop off’), van de eerste tot en met de laatste rit. Tarief: tot en met 3 jaar gratis, junior 4-11 jaar 8 euro, vanaf 12 jaar 15 euro. Kaartverkoop bij de conducteur, contant of met pin.

De opbrengst van de tickets wordt gebruikt voor het onderhoud van het erfgoed van het Rotterdamse openbaar vervoer: de unieke collectie historische trams, bussen en metro’s van het ROVM.

Lees ook het interview met John Krijgsman in NVBS Actueel, juni 2018. John is een van de gidsen die je op Lijn 10 kunt tegenkomen.


[printfriendly]

Plan Toekomstvast Tramnet 2030

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) publiceerde op 7 februari 2023 een concept van het Plan Toekomstvast Tramnet 2030, op basis van de eerdere verkenningen van drie mogelijke ontwikkelings­richtingen (zie OdR 2022-5, blz. 223-224) en de daarop verzamelde reacties. Het plan zet in op verster­king van een afgeslankt tramnet teneinde de reizigersdaling om te zetten in groei en een bezuinigings­­taakstelling te halen. Lees meer over dit plan op blz. 124 van Op de Rails 2023-3.

Inmiddels is de Rotterdamse gemeenteraad akkoord gegaan met het inkorten van verschillende tramlijnen, maar wil dat tram­lijn 4 in Hillegersberg blijft rijden. Lees meer op www.rijnmond.nl.


Rotterdams Openbaar Vervoer Museum (ROVM)

Het museumseizoen van het ROVM is weer begonnen. Alle historische Rotterdamse trams en metro’s en een aantal bussen zijn onder één dak samengebracht in de museum­remise aan de Kootsekade 19. Van april tot en met november 2023 is het museum elke eerste zaterdag van de maand geopend en rijden er ook museumlijndiensten met historische trams en bussen vanuit diverse stadsdelen naar het museum en terug. www.rovm.nl

Vanaf zaterdag 29 april 2023 gaat ook Lijn 10 weer rondritten door Rotterdam verzorgen, zie hiernaast op deze pagina.