Nieuw in de NVBS-bibliotheek


The Atwood-Coffee catalogue of US and Canadian transportations tokens

Dit lijvige boekwerk van 774 bladzijden is de ruimschoots geïllustreerde catalogus van bedrijfsmuntjes van vervoers­maatschappijen in Noord-Amerika. Het is een overzicht per (deel)staat.

Natuurlijk is het voer voor fijnproevers wat betreft de plaatjes van de muntjes. Wat dacht u van een houten dollar als vervoersbewijs voor een busrit naar de San Quentin-gevangenis, met foto van een reiziger waarvan de handen op de rug zijn geboeid?

Behalve de muntjes en hun beschrijvingen, vind je ook veel historische gegevens van de vervoersmaatschappijen zelf. En dat maakt dit boek het waard om te lenen en er een avondje in te kijken en te hooi en te gras geschiedenissen van de maat­schap­pijen tot je te nemen.

Let wel op dat je deel 2 komt lenen, want deel 1 (zonder plaatjes en bedrijfs­informatie) is voorbehouden aan de echte ‘kaartjesnerds’!

Lenen of reserveren: Tx-720.001.2

Deel 1: Tx-720.001.1


Bahnhöfe von oben. Deutschland. Österreich. Schweiz.

De titel geeft het al weer: een fotoboek over stations in drie landen. Maar daarmee is niet alles gezegd. De plaatjes zijn van uitstekende kwaliteit, groot met veel interessante details en met meer dan mini-verhaaltjes als onderschrift van de hand van ‘kwaliteits­spoorschrijvers’.

Natuurlijk komen de grote en bekende Bahnhöfe in volle glorie voorbij, maar ook kleinere relatief onbekende kunnen we bekijken. In de laatste categorie vallen het stationnetje boven op de Brocken, of het bergstation van de Oberweissbacher Bergbahn, waar een Standseilbahn – pardon in goed Nederlands – een funiculair rijdt. En heeft u weleens gehoord van het tandradbaantje die ‘Zacke’ in Stuttgart?

Sommige stations zijn van boven gefotografeerd – dus zoals je ze normaal niet ziet – adembenemend. Goede voorbeelden zijn Berlin Hbf en Wien Hbf. Kortom: je verveelt je niet met dit 191 bladzijden tellende boek!

Lenen of reserveren: Sb-400.027


Cuba National Railroad

Dit is alweer het vierde boek van de hand van Thierry Nicolas over Cuba. Gingen de vorige over elektrische- en stoomlocomotieven, nu gaan we dieselen.

De eerste 222 bladzijden gaan over allerhande van oorsprong Amerikaanse, Chinese en Russische locs met reizigers- en goederentreinen. De oudste al uit 1920 en de jongste uit 2000. Bekende, maar ook behoorlijk onbekende locs komen voorbij. Op bladzijde 223 beginnen de railbussen: van een lokaal geproduceerde Schweinesnauze tot een soort Russische diesel-viertjes. Wat zien we verder? Fiat, Budd, Brill en zelfs Alstom. De ontmoeting van twee railbussen op bladzijde 291 is echt uniek!

De verscheidenheid van materieel maakt dit boek het bekijken meer dan waard. Onderschriften zijn niet echt uitgebreid, maar voorin is wat extra informatie gegeven en de kwaliteit van de plaatjes maakt veel goed. En oh ja, op bladzijden 3 en 4 nog een paar elektrische trams, waarvan eentje met dubbele trolley-stroomafnemers (gesloopt van trolleybussen?).

Lenen of reserveren: Sa-770.068

Eerder besproken boeken van Thierry Nicolas:


Railway Cranes, volume 3: Rail-mounted travelling cranes of Britain

Werden in de delen 1 en 2 Britse ongevallenkranen behandeld, nu komen allerhande kranen aan de orde die juist niet voor hersporing en opruiming van ontspoorde wagons en rijtuigen gebruikt werden. Deze kranen hebben over het algemeen een lagere maximale hijscapaciteit.

Het aardige is, dat de beschreven kranen behalve met stoom en dieselkracht soms zelfs met menselijke spierkracht werken. Dat laatste zien we op bladzijde 187, waar in 1880 een trein door een viaduct zakte en de ravage met een handkraan opgeruimd werd.

Peter Tatlow beschrijft de kranen, die stammen uit de periode vanaf 1850, uitgebreid met veel interessante details. Het kloeke boek (224 bladzijden) is prachtig geïllustreerd met foto’s en tekeningen. Dit is echt een boek voor mechanisch geïnteresseerden door zijn vele technische detailillustraties. Naast allerlei Engelse producenten en gebruikers kom je ook nog Plasser en Volker Rail tegen.

Lenen of reserveren: Sm-480.243.3

De delen 1 en 2 zijn ook te leen: Sm-480.243.1 en Sm-480.243.2


Railway Gazette International

Dit is een van de standaardbladen wereldwijd op spoorgebied. Onze bibliotheek heeft jaargangen vanaf 1904. Zo hier en daar missen we helaas wat jaren, maar nu zijn we sinds dit jaar (weer) geabonneerd op dit toonaangevende vakblad.

De bladen zijn in te zien. Indien ingebonden zijn ze ook per jaargang te leen.

Lenen of reserveren: Pe-480.014


Rutger Ruempol

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol beurtelings enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s in de collectie.

Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken.


Als die Elloks noch dampften (reactie)

In het vorige nummer stond een bespreking van het boek Ligurische Drehstromsommer 1963. Daarin staat dat de ondertitel van het boek – Als die Elloks noch dampften – slaat op het feit dat “in 1963, en nog lang daarna, spoorliefhebbers nauwelijks aandacht hadden voor locomotieven die niet op stoom liepen.”

Volgens mij is dit een gezochte uitleg en ook niet juist. Draai­stroom­locomotiven uit die tijd hadden slechts enkele vaste snelheden die een afgeleide zijn van de frequentie van hun voeding (bijvoorbeeld 37½, 50, 75 en 100 km/h). Omdat de snelheid natuurlijk niet met sprongen omhoog gaat zijn er veel situaties waarin de motoren die frequenties niet volgen. De oplossing was een watergekoelde weerstand. Dat water kwam aan de kook en ontsnapte als stoom uit een klein “schoorsteentje”. Vandaar dat “Elloks dampften”. Die keuze voor waterkoeling was natuurlijk ook gemaakt omdat er overal nog waterkolommen waren en bijvullen dus simpel was.

Henk van Velden