Nieuw in de NVBS-bibliotheek


Cuba Standard Gauge Steam

Dit is het derde boek over Cuba van Thierry Nicolas. En deze keer overtreffen de sfeervolle stoomfoto’s van de Cubaanse suikerriet­treinen in kleur zeker die van smalspoor en elektrisch getrokken goederentreinen uit de andere twee delen. De foto’s zijn groot en prachtig, met oog voor landelijke sfeer­details.

Ondanks dat het boek 288 pagina’s telt, verveelt het geen moment bij het door­bladeren. De Baldwins en ALCO’s overheersen, maar een enkele Vulcan komt ook langs. Een enkele keer lijkt de compositie wat geënsceneerd, maar dat kunnen we de fotograaf vergeven… Stoomliefhebbers zullen geen spijt krijgen als ze dit boek komen lenen!

Lenen of reserveren: Sa-770.065

Eerder besproken boeken van Thierry Nicolas:


Stoom in de DDR

Stoom in de DDR tussen 1979 en 1988, een tijdsdocument – door Edward Broekhuizen

Dit in 2008 verschenen boek is onlangs aan de bibliotheek toegevoegd. Het is een eigen uitgave van de auteur/foto­graaf. Dit is waarschijnlijk de reden dat het toen aan de aandacht van de bibliotheek is ontsnapt.

Het boek bevat ca. 200 zwart-witfoto’s die in de periode 1977-1988 door Edward Broekhuizen in de toenmalige DDR zijn gemaakt. Hij wilde stoomtreinen fotograferen. In West-Duitsland reden ze sinds 1977 niet meer – toen was hij kennelijk nog te jong – en de DDR was niet zo ver, vandaar. Het boek heeft een liggend formaat, 30 cm breed en 21 cm hoog. Alle foto’s vullen een bladzijde en zijn dus op groot formaat afgedrukt. De bijschriften zijn vrij summier, meestal weinig meer dan het nummer van de locomotief, en de datum en plaats van opname.

Er zijn enkele foto’s die geen stoomlocomotief tonen, maar meer een stemmings­beeld van de DDR willen geven, zoals een foto van een reusachtige kop van Marx uit Chemnitz, dat in de DDR-tijd Karl-Marx-Stadt werd genoemd. De meeste foto’s zijn op het platteland of kleine stationnetjes in het zuiden van de DDR gemaakt.

Lenen of reserveren: Sm-450.173


Strassenbahnen in den vierziger Jahren

Dit boek is in 1999 samengesteld door het Verband Deutscher Verkehrs-Amateure (VDVA). Het boek bevat 136 foto’s uit de jaren veertig van de vorige eeuw, opgenomen in Duitse steden.

Ook is er een fotografische herdruk van een artikel van Günther Stetza getiteld Das Reichsleistungsgesetz, bezogen auf die Requirierung van Strassenbahnwagen wärend des Zweiten Weltkrieges. In dit artikel is onder andere sprake van een “Holland-Aktion” waarbij in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Arnhem en bij de NBM (Zeist) een zeer groot deel van het nog bruikbare materieel gevorderd werd en naar Duitsland werd afgevoerd (winter 1944/45). In totaal 241 motorwagens en 169 aanhangwagens. In een tabel is te lezen welke wagens waar naartoe gingen.

Ook de delen over de jaren 50 en 60 zijn in de bibliotheek te vinden.

Lenen of reserveren: Ta-430.046.1/.3


50 years of the Darjeeling Himalayan Railway – From the 30s to the 80s

Deze dvd is in 2011 uitgegeven door de Darjeeling Railway Society.

De dvd bevat negen films van bezoeken aan de Darjeeling-spoorweg. De eerste film is opgenomen in 1934 in zwart-wit en is later voorzien van geluid en ondertitels. De tweede is van 1955 in kleur met ondertitels. De volgende zeven zijn allemaal in kleur, met geluid en voorzien van toelichtende ondertitels. Deze zijn opgenomen tussen 1970 en 1985.

Lenen of reserveren: Sa-931.039


Rutger Ruempol (Cuba) en Gerhard Riesthuis

Print Friendly, PDF & Email

Nieuw in de bibliotheek

Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol selecteren elke maand enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s in de collectie.

Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken.