Eindredactie:

– Oege Kleijne

Redactie:

– Paul van Baarle
– Sjoerd Bekhof
– Frits van Buren
– Derk Doeven
– Marius Hekker
– Nico Spilt

Vaste medewerkers:

– Ciril van Hattum
– Leo de Jong
– Gerhard Riesthuis
– Rutger Ruempol
– Marc Schmitz
– Brian Veltman
– Arno Verhagen
– John van der Wal
– Maurits van Witsen

Aan dit nummer werkten verder mee:

– Gert Jan Binkhorst
– Ronald Bokhove
– Janny Bonkenburg
– Emile Bruggeman
– Ton Dijkers
– Wesley van Drongelen
– Dirk Eveleens Maarse
– Gerard de Graaf
– Bart van ’t Grunewold
– Hans de Haan
– Roelof Hamoen
– Evert Heusinkveld
– Sjef Janssen
– Karel Hoorn
– Frans Kristensen
– Evert van Laar
– Kees van de Meene
– Gerrit Nieuwenhuis
– René Platjouw
– Ted Polet
– Maikel Rörik
– Edwin Spanbroek
– Ton Stevenhagen
– Hans Stork
– Gerrit van Straaten
– Jeroen Water
– Rob Wilders
– Jan Zuidema

CONTACT

nieuwsbrief@nvbs.com

ISSN: 2543-0750

AUTEURSRECHT/ 

COPYRIGHT 

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever (NVBS-bestuur) of eindredactie van NVBS Actueel. Auteursrecht op tekst, vormgeving en illustraties/foto’s wordt voorbehouden.

Welkom op de voorpagina van NVBS Actueel, de nieuwsbrief van de NVBS, voor leden en niet-leden.
Nog geen (gratis) abonnee, meld u zich dan nu rechtsboven aan en ontvang de eerstvolgende NVBS Actueel als e-mail.


Verenigingsnieuws NVBS

Voor de agenda: de Themadag Oost-Europa. Verder de nieuwe NVBS-kalender 2018, de Wisselexpositie op de website van de NVBS met motortrams, kom kennismaken met de NVBS bij de MBS en een tweetal foto’s met vragen over de locaties. Lees verder.


Railreizen en -excursies

Meer nieuws over een geheel nieuwe activiteit bij de Stichting NVBS-Excursies: de Railpuzzelrit. Laat het buiten maar lekker waaien en regenen, want in de trein wordt gestreden om de eer. Wie wordt de eerste Railpuzzelkampioen van Nederland?
Lees verder.


Vakantietip: Cevennen

Frits van Buren neemt ons mee naar de relatief rustige Cevennen (Frankrijk) met tal van bezienswaardigheden en veel natuur. Extra aantrekkelijk is dit gebied dankzij een lange spoorlijn. Die is niet alleen een rit waard, maar biedt ook tal van fantastische fotopunten. Lees verder.


Portret: Hans Stork

Tramliefhebber Hans Stork stond extra vroeg op om, voordat hij naar school toe ging, nog een glimp op te vangen van de Amsterdamse tram. Zijn liefde voor en zijn kennis van de tram en later het hele stedelijke openbaar vervoer leidde zelfs tot diverse (advies)functies. Lees verder.


Railtip: Gemunden (Oostenrijk)

Wie als tramliefhebber het Oostenrijkse Gemunden op zijn “bucketlist” heeft staan, moet niet te lang wachten om af te reizen naar deze plaats met een van de kleinste tramwegnetten ter wereld. Paul van Baarle geeft tips over oud materieel dat nog even dienst doet. Lees verder.


Te leen in de NVBS-Bibliotheek

Een greep uit bijzondere aanwinsten: kamperen in een tramrijtuig, de bouw van de spoorwegtunnel in Stuttgart uit de jaren tachtig, een fotoboek over de Duitse spoorwegen in de beide wereldoorlogen en een beschrijving van twee bijzondere Duitse treinstellen. Lees verder.


Uit de NVBS-winkel gelicht

Aansluitend op de Themadag over het smalle spoor selecteerde Leo de Jong een groot aantal bijzondere boeken tegen aantrekkelijke prijzen over dit fenomeen. Veelal Engelstalige werken maar ook dvd-pakketten over Zwitsers (smal)spoor. Inclusief een special over de Britse uitgeverij Plateway Press. Lees verder.


Extra! – Smalspoordag

Veel railliefhebbers hebben het smalspoor in het hart gesloten. Smalspoor is zeker niet uitgestorven, sterker: het is vooral nog in het buitenland te zien. Dat bleek tijdens de Themadag over dat onderwerp. Maurits van Witsen doet verslag. Lees verder.


Vacatures

Vier nieuwe vrijwilligersvacatures voor mensen die een “uurtje” over hebben. Het hoofdbestuur zoekt een zevende man of vrouw, bij de archieven is een tram- en metrokenner en een materieelspecialist van harte welkom en de NVBS zoekt een vertegenwoordiger. Lees verder.


Zoekplaatje – de antwoorden

Veel inhoudelijk sterke reacties ontving de redactie van NVBS Actueel op de in juni getoonde foto’s waarover informatie ontbrak. Bij veel van die opnamen konden de plaatsen worden aangeduid en zelfs de jaren gepreciseerd. Ruim baan voor degenen die reageerden. Lees verder.


Zoekplaatje – de vragen

Ditmaal foto’s die zijn gemaakt in Portugal, Oostenrijk, België en, niet op de laatste plaats, in Nederland (afbeelding). Het Team Digitaal van de NVBS zoekt aanvullende informatie, zodat deze foto’s beter beschreven kunnen worden. Voer voor deskundigen! Lees verder.


Extra! – Blokpost of wachtpost?

De fraaie blokpost in het Utrechtse Spoorwegmuseum heeft een veel prominentere plaats gekregen dan vroeger. Maar wat is nu eigenlijk het verschil met een wachtpost? Voer voor de echte liefhebbers van het seinwezen. Het antwoord op die vraag geeft expert Kees van de Meene. Op film. Lees verder.


Link van de maand: Flickr!

Waarschijnlijk ’s werelds grootste digitale album, waarop ook een enorme hoeveelheid foto’s van het railvervoer in vaak sublieme kwaliteit. Gratis of tegen betaling. Hoe het werkt met de voor- en nadelen, ook op het gebied van auteursrecht. Lees verder.


Toen en… Rmo

Rotterdam Rechter Maasoever, daar staat de verkorting Rmo voor. Ooit was het een groot emplacement in Rotterdam West. Ooit reden er lange stukgoedtreinen van Van Gend & Loos en was het een rangeerdrukte van belang. Benieuwd naar hoe Rmo er nu uitziet? Lees verder.


En nog even dit…

Een aanvulling en correctie op het Archiefnieuws in het juninummer over de postdienstregelingen, een groep liefhebbers wil de trein terug in het Nijmeegse Goffertpark, een gratis cursus over railway engineering en even ontspannen in Duitsland. Lees verder.


Railagenda

Ook in het najaar is er veel te doen op railgebied. Zo organiseert het NZH Vervoer Museum in Haarlem een tentoonstelling over de tramlijn Amsterdam – Haarlem – Zandvoort die nu al te zien is.
Foto: NZH Vervoer Museum. Lees verder.