Railtip Oostenrijk: oude stadstram van Gmunden weer voor even terug

Het trambedrijf van Gmunden in Oostenrijk behoort tot de kleinste trambedrijven van de wereld. De lengte van de metersporige tramlijn bedraagt slechts 2,3 kilometer en voor de normale dienst heeft men drie vierassige motorrijtuigen van het type Großraum uit de jaren vijftig en zestig beschikbaar. Twee museumtrams die in de zomer op de baan komen completeren het oude wagenpark. Dit staat op het punt drastisch te veranderen.

door Paul van Baarle

Inmiddels is het vervoerbedrijf al ver gevorderd met het ombouwen van deze klassieke stadstram tot een moderne regiotram. De tramlijn zal aangesloten worden op de lokaalspoorweg van Gmunden naar Vorchdorf. De moderne lagevloertrams van het type Tramlink die daar al rijden, zullen dan hun weg vervolgen over de tramsporen naar het ÖBB-station van Gmunden. Zover is het nog niet want pas als de brug over de Traun gereed is, zullen de sporen van de stadstram en de lokaalspoorweg met elkaar verbonden zijn.

GM 8 werd in 1952 door het Düwag aan de Vestische Strassenbahnen in Duitsland geleverd en rijdt nu nog altijd in de normale dienst te Gmunden.
Foto: Paul van Baarle, 8 juni 2003.

In het voorjaar van 2017 werd als proef een Tramlink overgebracht naar de stadstramlijn die daarna vrijwel alle tramdiensten daar overnam. Slechts voor een enkele spitsdienst was nog een oude Großraum-tram nodig.

Tijdens het proefbedrijf slingert Tramlink 129 te Kuferzeile door de nauwe straten van Gmunden. Foto: Paul van Baarle, 27 april 2017.

Tot verdriet van menig reiziger die inmiddels aan de lagevloerinstap en het comfort van de Tramlink gewend was geraakt, werd de proef op 5 september beëindigd en werd motorrijtuig 129 teruggebracht naar de werkplaats in Vorchdorf. Het verdriet van de een is hier echter de vreugde voor de ander (lees: tramhobbyist) want hiermee rijden de oude Großraum-trams GM 8 en 10 weer als vanouds alle diensten. De verwachting is dat in de zomer van 2018 de verbouwing tot stadsregiotram gereed zal zijn en daarmee komt het definitieve einde van de klassieke tram in de normale dienst. De echte tramhobbyist weet dus waar hij/zij in de komende maanden naartoe zal willen gaan.

Al vele jaren worden in de zomermaanden extra ritten met een museumtram gereden waaronder deze GM 5 uit 1911. Hopelijk blijft dit ook zo als de stadsregiotram een feit is. Foto: Paul van Baarle, 18 juli 1979.

Handige links:

Informatie, kaart en dienstregeling

-Geschiedenis en materieelpark van de tram (Wikipedia)

-Actuele berichten over de Stadtregiotram Gmunden (Facebook)

Print Friendly, PDF & Email

Railtips

In deze rubriek geven we tips over mooie fotopunten, maar ook over materieel of infra dat dreigt te verdwijnen. Over trein, tram en metro, in binnen- en buitenland. Wie zelf een tip voor de lezers heeft en die van een uitstekende foto kan voorzien, nodigen wij uit die Railtip  aan de redactie mailen: 

Meld een Railtip aan