NVBS uitgebuffeld

Afscheidsrit DM ’90 in perspectief

De Stichting NVBS-Excursies organiseerde op zaterdag 14 oktober 2017 een afscheidsrit, omdat met ingang van de nieuwe dienstregeling op 10 december 2017 de Buffels (DM ’90) niet meer worden ingezet. Daarmee verdwijnt het laatste NS-dieselmaterieel uit de reizigersdienst. De twee excursietreinstellen DM ’90 3427 en 3446 vervoerden 196 deelnemers en een handjevol medewerkers tussen Zwolle en het Oost-Groningse Musselkanaal.

door Ronald Bokhove

De reis begon in Zwolle, waar even na tienen naar Veendam werd vertrokken. Op het traject van de STAR vonden vijf fotostops plaats. Drone-bezitter Dennis te Dorsthorst reed mee in de trein en stuurde zijn toestel bij elke stop naar grote hoogte. Dit inspireerde ons tot een fotoreportage waarbij we de stops steeds dubbel in beeld brengen: vanaf de grond en vanuit de lucht. Voor kijkers met hoogtevrees geldt hier: alleen naar links kijken.

De eerste fotostop vindt plaats bij de brug over het Stadskanaal bij Bareveld. Het is een van de weinige plaatsen waar de spoorlijn van de STAR hoog boven het maaiveld uitsteekt. Foto: Ronald Bokhove.

Stel 3446 blijft achter in het station, terwijl Buffel 3427 over de brug rijdt. De paarden in de manege doen voor de zekerheid een stapje terug. Ook voor hen zijn dieseltreinen hier geen dagelijkse kost. Foto: Dennis te Dorsthorst.

Het volgende fotopunt is bij Gasselterboerveenschemond, dat overigens nét over de provinciegrens in Drenthe ligt. Het weidse Groninger landschap openbaart zich hier ten volle. Foto: Ronald Bokhove.

De bewolking breekt en de eerste zonnestralen vallen op de stellen. Het witte dak is goed zichtbaar, bedoeld om in hete zomers de binnentemperatuur in de trein onder controle te houden. Foto: Dennis te Dorsthorst.

In Stadskanaal worden de beide treinstellen ontkoppeld voor een kleine line-up. Ook dieselloc 2454 op spoor 3 doet mee en zo lijkt het station even een dieselknooppunt in de NS-tijd. Foto: Erik van Lunteren.

Na enige tijd worden de stellen DM ’90 weer gecombineerd, terwijl de deelnemers zich in de stationsrestauratie tegoed doen aan soep en broodjes. Het warme weer nodigt zelfs uit om op het perronterras plaats te nemen.
Foto: Dennis te Dorsthorst.

In Nieuw-Buinen wordt een filmstop gehouden, waarbij de trein uit beeld verdwijnt en vervolgens langs de deelnemers rijdt. Omdat de ruimte beperkt is door de vele aanwezigen wordt die beweging twee keer uitgevoerd. Foto: Han Duijve.

Vanaf grote hoogte is niet alleen de Buffel te zien, maar ook het voormalige Philips-terrein waar beeldbuizen en halfgeleiders werden vervaardigd. In de jaren zeventig had de fabrikant meer dan 3000 medewerkers in dienst.
Foto: Dennis te Dorsthorst.

Is het tijdens een stop een hele kunst om géén deelnemer op de foto te krijgen, bij een groepsfoto dient iedereen juist in beeld te komen. De fotograaf ontbreekt, maar de andere deelnemers staan keurig in het gelid, telt u maar mee.
Foto: Geert Gorissen.

We zijn overigens in eindpunt Musselkanaal, waar de trein op een zijspoor is gereden. Naast de deelnemers doen ook conductrice Annelies (balkon) en machinist Michiel (cabine) mee aan de groepsfoto. Foto: Dennis te Dorsthorst.