Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

In het Zwitserse Bern worden twee karakteristieke tramtypes vervangen door één modern standaardproduct. Paul van Baarle bericht, en laat ook de uitgebreide museumcollectie zien.

In het weekend van 18 en 19 mei 2024 wordt gevierd dat de tram in Gent 150 jaar bestaat. Frits van Buren vergelijkt een aantal actuele situaties met die van 25 tot 60 jaar geleden.

Verder zoals gebruikelijk informatie over activiteiten van de NVBS en over interes­sante boeken en dvd’s. Uiteraard ont­breken de zoek­plaatjes en de rubriek ‘Toen en …’ ook deze keer niet.

Het volgende nummer van NVBS Actueel verschijnt op 24 mei 2024. Houd in de tussentijd www.nvbs.com en onze sociale media in de gaten.

Nico Spilt

Zou je ook weleens een bijdrage willen leveren aan NVBS Actueel? Dan ben je van harte welkom. Neem contact met ons op via nieuwsbrief@nvbs.com.

Wat is er te doen?

Wat is er verder te doen? Bekijk het in de railtips.

Op reis met de SNE

  • Zaterdag 27 april 2024: Koningsdagrit.
  • Verre Reis naar Japan in mei/juni 2024.
  • Flexreis Liverpool in juni 2024.
  • Nazomerreis in september 2024.

Meer informatie op www.nvbs.com/excursies.

Berichten doorgeven

Aankondigingen van bijeenkomsten – maar zeker ook annuleringen en wijzigingen – doorgeven via agenda@nvbs.com. Ook persberichten van organisaties zijn welkom: we maken graag melding van jullie activiteiten.


Foto van de maand

Uit de vele foto’s die Op de Rails vorige maand kreeg aangeboden, heeft de jury deze foto van Joachim Stübben gekozen:

Hajworon (Гайворон) in Oekraïne, 13 januari 2024. Een voormalige Russische taxi doet dienst als inspectievoertuig op het smalspoornetwerk rond Hajworon. Foto: Joachim Stübben.

Over de foto van de maand

De redactie van Op de Rails nodigt elke maand foto­grafen uit hun interessante en actuele foto’s op te sturen. Lang niet alle foto’s kunnen in het blad worden geplaatst. Uit de ingezonden foto’s kiest een jury steeds een foto van de maand. De winnaar ontvangt een tegoedbon van 10 euro, te besteden in de NVBS-winkel.

De foto van de maand wordt gepubli­ceerd in NVBS Actueel en staat ook een maand lang op de homepage van de NVBS-site.


Op reis met de SNE

Geen ALV-excursie

Voorafgaande aan de Algemene Ledenvergadering van de NVBS op 25 mei wordt dit jaar géén excursie gehouden.

Naar de poesta in plaats van Belgrado

De najaarsreis gaat niet zoals gepland naar Servië. De stoomloc van de smal­spoor­lijn in Mokra Gora (‘Sargan 8’) krijgt dit jaar een revisie en het is onzeker of de tram in Osijek na grootschalige werkzaamheden in september weer rijdt. Het gemis van twee leuke bestemmingen maakt dat we liever later die kant op gaan. Blijven we dan thuis? Natuurlijk niet, want als alternatief wordt gewerkt aan een reis naar Hongarije tussen 1 en 14 september 2024. De tramstad Szeged maakt deel uit van het programma en de terugreis zal via Zagreb en Triëst gaan. In Hongarije zijn er verder overnachtingen in Boedapest en aan het Balatonmeer. Er wordt een bosspoorlijn bezocht en er wordt gewerkt aan twee treinexcursies met de Hongaarse spoorwegen, de MAV. We verwachten de Reiswinkel uiterlijk in juni te openen.

NoHabs MAV M61.020 en 019 in twee kleurvarianten poserend in het spoorweg­museum ‘Füsti’ in Boedapest, 11 juni 2005. Foto: Herbert Ortner (Wikipedia).


Rood + geel = oranje

De rit die je wist dat zou komen: de Koningsdagrit op 27 april 2024, ge­or­ga­ni­seerd door de SNE. De rit gaat deze keer naar Medemblik, waarbij de ‘rode en gele duivel’ van de Stichting 2454 CREW in actie komen: de DE3-treinstellen 151 (geel) en 115 (rood).

Watergraafsmeer, 28 augustus 2004. Materieelshow georganiseerd door de Stibans. Treinstel 114 van het Spoorwegmuseum en de rode 113 van de HIJSM: de Haarlem-IJmuidense Spoorweg Maatschappij. Treinstel 114 is inmiddels weer rood, treinstel 113 is van de aardbodem verdwenen. Foto: Nico Spilt.


Waarom de NVBS?

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt ruim 4000 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand kunnen lezen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrij­willigers­­organisatie. Verspreid over het land zijn er zo’n twintig afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bij afdelings­bijeen­komsten zijn ook niet-leden welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Verder organiseert de NVBS rail­reizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lid­maat­schap op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Cadeautip

Zoek je een leuk cadeau voor een tram- of treinliefhebber? Dan is een lidmaat­schap van de NVBS mis­schien een idee. Je kunt iemand voor een half jaar of een jaar lid maken. Die krijgt dan 6 of 12 nummers van Op de Rails en profiteert ook van de andere voordelen van het lidmaat­schap. Lees meer over het cadeau­lidmaatschap.

Vrijwilligers gezocht

De NVBS is een vereniging met alleen maar vrijwilligers. Zij houden de vereniging draaiend en zorgen dat onze leden met plezier hun railhobby kunnen beoefenen. Op verschillende plekken is versterking welkom. Klik hier voor meer informatie.

Schenken en nalaten

Vanaf de oprichting in 1931 heeft de NVBS belangrijke en waardevolle collecties opgebouwd. Help mee om deze collecties voor de toekomst te behouden en uit te bouwen. Dat kan door een financiële gift of legaat, of door je eigen verzameling na te laten. Lees meer over schenken en nalaten.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.




NVBS Actueel

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 24 mei 2024.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Afdrukken of downloaden

Wil je een artikel afdrukken of down­loaden? Gebruik dan de afdruk­functie van je browser. Mees­tal zit die onder de drie puntjes rechts­boven in het scherm. Om te down­loaden kies je in plaats van een printer voor ‘opslaan als pdf’.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe gegevens.

Let op: de verzendlijst van NVBS Actueel is niet gekoppeld met de ledenadministratie van de NVBS. Wijzigingen zul je dus apart moeten doorgeven.

Vragen of problemen? Mail naar nieuwsbrief@nvbs.com.


Op de Rails

NVBS-leden hebben het april­nummer van Op de Rails ont­vangen.

Uit de inhoud:

  • Afscheid van de serie 1700. Door Rob Zoomer en Maurits Wever.
  • Limburgse mijnen en het spoor (deel 2). Door Rudi Liebrand en Paul van den Boorn.
  • Van Bentheim naar Coevorden. Door Tim Goorman.
  • Jaarverslag NS 2023. Door Emiel de Block.
  • De reconstructie (van de nieuwe Blauwe Tram) vordert. Door Wim Beukenkamp.
  • De komst van de eerste PCC’s (deel 2). Door Maurits van den Toorn.
  • Een ander tramnet in 2025 (Rotterdam). Door Maurits van Witsen.

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Het volgende nummer

Het volgende nummer van Op de Rails verschijnt rond 10 mei 2024. In dit nummer onder andere: geen CUP voor de Betuweroute, de Zuider­spoorweg in Rotterdam, Zielnetz 2040 Oostenrijk, namen en kleuren voor London Overground, de cable cars van San Francisco, moderni­sering in Wrocław.

Lees meer over Op de Rails.