Nog even dit…

Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuis­horen in “Nog even dit…”. Heb je ook iets te melden? Laat het ons weten!

Ons mailadres: nieuwsbrief@nvbs.com.



Uit de schatkamer van de NVBS

Belgische vervoerbewijzen

Deze keer in de nieuwsbrief een aantal historische vervoerbewijzen met een Belgische en een Nederlandse connectie.

De kaartjes met nummers 0043 en A2 6946 zijn van de Chemins de Fer Grand Central Belge. Ontstaan door fusie per 1 juli 1864 van de Société Anonyme des chemins de fer d’Anvers à Rotterdam en de Chemins de fer de l’Est belge. (Aix-la-Chapelle M = Aachen Marschiertor.)

De nummers 7918 en A1 0719 zijn van de Société Anonyme du Chemin de Fer de Gand à Terneuzen. Geopend 1869; overname Nederlands deel door Mechelen-Terneuzen in 1930. Opvallend dat nummer 7918 in het Duits is gesteld, met zelfs een overdruk van de valuta in Mark; dit ongebruikte exemplaar moet dan ook uit de Eerste Wereldoorlog stammen.

Kaartjes 7000 en 4079 zijn van de Compagnie du chemin de fer de Liége à Maestricht et ses extensions. Exploitatiebegin 1861; in 1898 na naasting door Belgische en Nederlandse staat exploitatie door de Nederlandse Staats­spoor­wegen.

Tot slot zijn de nummers A1 1293 en 164 afkomstig van de Société Anonyme du Chemin de Fer International de Malines à Terneuzen. Exploitatiebegin 1871, overname Nederlands deel door NS in 1948. Op 164 is de valuta-aanduiding handmatig veranderd van Fr (Belgische frank) in Fl (Nederlandse gulden).

Uiteraard zijn nog veel meer kaartjes met een Belgisch/Nederlandse connectie te vinden in de collectie spoorwegvervoerbewijzen van NVBS Railverzamelingen.

Gerrit van Straaten

Dit is een van de artikelen die Gerrit van Straaten kort voor zijn overlijden beschikbaar stelde voor publicatie in NVBS Actueel.


Ra Ra… Europa

De Europese Unie (EU) telt 27 landen. De meeste hoofdsteden van deze landen bezitten een trambedrijf of tenminste een tramlijn op hun grondgebied, maar niet alle. Van elk van de 22 hoofdsteden mèt trams krijgt u een foto te zien zonder onderschrift: aan u om te bepalen bij welke hoofdstad de bewuste foto past. De foto’s worden gepresenteerd in willekeurige volgorde, door de computer bepaald. Het zijn zowel heel recente als reeds wat oudere plaatjes, maar allemaal geschoten in deze eeuw.

Dit waren 23 foto’s. Maar het Europees Bondsgenootschap telde toch maar 22 leden met trams? Er zit dus één foto te veel tussen, namelijk van een hoofdstad behorend bij een land dat geen lid is van de EU. Aan u die er uit te vissen. De samensteller, Ciril van Hattum, wenst u veel plezier met deze Rara. De foto’s zijn door hem zelf gemaakt op twee na: nummer 12 (internet) en nummer 23 (Rob Voogel).

Ciril van Hattum

Reageren? Mail naar nieuwsbrief@nvbs.com. De oplossing publiceren we in het volgende nummer.


Stoomtreinfestival Maldegem-Eeklo

In het weekend 4 en 5 mei 2024 vindt de start plaats van het rijseizoen van de Stoomtrein Maldegem-Eeklo. Op het stoomtreinfestival kun je heel wat materieel bezichtigen, zowel uit de eigen collectie als bezoekend materieel. Daarnaast zijn er diverse rand­activiteiten, zoals een expositie van old-timers, miniatuur­treinen, spoorwegbeurs en catering (ook in de treinen). De NVBS is beide dagen aanwezig met een informatie­stand. Meer informatie.

Zie ook de artikelen in NVBS Actueel van mei 2017 en mei 2023.


Station Gelsted

Op 4 februari 2024 opende het in 1911 gebouwde stationsgebouw van Gelsted – op het Deense eiland Fyn – na een uitvoerige restauratie weer zijn deuren voor het publiek. Het bijzondere is dat dit station zowel van binnen als van buiten sinds 1911 nauwelijks is veranderd. In het volgende nummer van NVBS Actueel zal Sjors van Dongen aandacht besteden aan de restauratie van dit stationsgebouw.

Gelsted is een halte aan de spoorlijn van Nyborg naar Fredericia. Het ligt op 30 treinkilometer van Odense, waar het Deense spoorwegmuseum is gevestigd. Foto: Sjors van Dongen.

Tot en met 12 mei 2024 kan bij het station van Gelsted een tentoonstelling worden bezocht. Deze tijdelijke tentoonstelling is ondergebracht in een ‘slimme’ zeecontainer die in de eigen energiebehoefte kan voorzien door middel van zonnepanelen. De deuren openen en sluiten automatisch op basis van vooraf vastgestelde openingstijden. De displays zijn ‘vandalisme-proof’ gemaakt en zijn van alarm voorzien. Daardoor is er geen bemanning nodig. Hoe voorkomen wordt dat iemand die vlak voor sluitingstijd nog even een kijkje in de container neemt een ongewenste overnachting opgelegd krijgt wordt niet vermeld…




Railtips

De spooragenda is een initiatief van kennisnetwerk Railforum. Hierin worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belang­stellenden in de spoor­wereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aan­gesloten.

Meer nieuws

Op onze website vind je activiteiten van de NVBS.

Ook vind je op onze website railtips met informatie over bijzondere ritten en interessante tentoonstellingen.

Dagvers nieuws vind je verder op de NVBS-pagina op Facebook.


Vrienden van het Spoorweg­museum

De ‘Vereniging Vrienden van het Spoorweg­museum’ is in 1970 opgericht. Doel is het opwekken van belang­stelling voor het museum en het onder­steunen van bijzondere projecten. Leden kunnen met korting het museum bezoeken. Ook kunnen ze deel­nemen aan door de verenig­ing georganiseerde activiteiten, waar­onder ritten met historisch materieel. vriendennsm.nl


Railtheater Amsterdam

www.railtheater.nl



*** Lezerspost ***

Vectron Dual Mode

Zeer boeiend artikel over de Marschbahn in het vorige nummer! Ik mis hierin echter dat DB Fern­verkehr de Vectron Dual Mode heeft besteld als vervanging voor de BR 218. Overigens zijn er ook exem­plaren besteld om in Zuid-Duits­land, de Allgäu, de daar ingezette BR 218 (twee trein­paren) te vervangen.

De Vectron Dual Mode-locs zouden ook overweg moeten kunnen met de Talgo-rijtuigen en als ik goed begrijp zelfs in trek-duwbedrijf. De stuur­stand­rijtuigen van die Talgo’s worden al aangepast zodat ze kunnen ‘communiceren’ met Vectrons, waaronder de door NS Inter­national geleaste locs.

Jules Draaijers


Dakreclames op trams

Wie kan mij helpen aan een overzicht van de dak-reclameborden op de trams van de HTM Den Haag, RET Rotterdam en GVB Amsterdam (vanaf het 2-asser-tijdperk bij de HTM, 2- en 3-assers bij het GVB en de 2- en 4-assers bij de RET). Ik zoek ook een overzicht van de dakreclame-borden op de gelede trams van RET en GVB. Reacties gaarne per mail aan: olaf.horn.lelystad@gmail.com.


Onbekend station

Het regionaal archief Alkmaar heeft een collectie glasplaten met onder andere foto’s van een pas geopend treinstation. Aan de kleding en de rijtuigen te zien is het rond 1900. Wie kan zeggen welk station dit is? nieuwsbrief@nvbs.com


Blauwe tram in De Rijp

Erik Swierstra fotografeerde deze blauwe tweeassige tram bij het Hotel ‘De Rijper Eilanden’ te De Rijp in Noord-Holland. Het is volgens hem een Duitse tram, aan de achterzijde staat ‘Arbeitswagen’, mogelijk fabrikaat MAN. Weet iemand wat de herkomst hiervan is? nieuwsbrief@nvbs.com


Zwolse zwanen

In de collectie van RoMeO bevindt zich dit merkwaardige sculptuurtje, waarschijnlijk een stukje huisvlijt. De herkomst is ons onbekend. Het is 18 cm hoog, van metaal, opgebouwd uit railbevestigingsonderdelen. Er staat op “NS”, “Zwolle”en “De zwanen”. Dat geeft wel aan in welke sfeer we het moeten zoeken en dat het in Rotterdam niet het meest op de plaats is. Maar wat is het dan wel? Wat zijn of waren de zwanen? En tenslotte: heeft het historische waarde? Op internet kan ik er niets over vinden. Om het nu zo maar weg te doen, dat kan mijn conservator-hart niet verdragen.

Wim van Dorp, RoMeO

Reageren? nieuwsbrief@nvbs.com.