Drie zoekplaatjes

We beginnen het nieuwe jaar vol goede moed met drie waarschijnlijk erg lastige zoekplaatjes. Het zijn oude foto’s, met onder andere een meetvoertuig waarvan niet bekend is wat daar precies mee werd gemeten.

Een voertuig, vermoedelijk bestemd voor het meten van het dynamische gedrag van wielen of spoorstaven, in de Centrale Werkplaats van NS te Tilburg. Foto gemaakt tussen 1927 en 1932 door een onbekende fotograaf. Wie kan meer vertellen over dit meetvoertuig?

Locomotief 8 (Hohenzollern 1023 uit 1897) van de Probolinggo Stoomtram Maatschappij voor de locomotief- en rijtuigremise van een onbekend station langs de lijn Probolinggo – Paiton op Oost-Java in Nederlands-Indië. Foto gemaakt in de jaren 20 of 30 door een onbekende fotograaf. Wie weet welk station dit is?

Een onbekende locomotief van de ZVTM rangeert met een lege bietentram op het zijspoor bij driesprong Ter Hole op de lijn Hulst – Kloosterzande. De vierassige open goederenwagen 407 is afkomstig van de Maas-Buurtspoorweg (MBS). De foto werd gemaakt door J. Voerman tijdens een NVBS-excursie op 14 november 1949. Het in de trein als remvoertuig opgenomen personenrijtuig zorgde voor het vervoer van de deelnemers. Wie weet welke locomotief dit is?

De vorige zoekplaatjes

Een foto van Roef Ankersmit, gemaakt op 24 juni 1972 bij de toenmalige overweg in de Soerenseweg in Apeldoorn. Op de voorgrond lopen twee trekdraden naar een schijf en vandaar weer terug. De vraag: wat was de bedoeling van deze constructie?

Binnen de redactie van NVBS Actueel werd geopperd dat het hier misschien gaat om een overwegvergrendeling: een installatie om te voorkomen dat bij een veilig sein de overweg geopend kan worden. Maar als Roef Ankersmit het zelf al niet weet, dan blijft er nog maar één persoon over aan wie we het kunnen vragen. Dat is Kees van de Meene. Maar die mailde: “Er zijn allerlei veronderstellingen maar er is geen duidelijk antwoord.” Ook uit technische tekeningen kan Kees niet afleiden van wat voor constructie hier sprake is. “Ik zoek verder,” besluit hij zijn bericht aan de redactie.

Hier zien we loc ÖBB 1141 004 op een onbekend Oostenrijks station. Op 13 juni 1984 gefotografeerd door H.H. Luijendijk.

De vraag luidt dus: welk station is dit? Hierop reageerden verschillende lezers. Hans Schenk dacht dat het hier gaat om Neumarkt-Kallham. Maar Ad Vijge, Frank Pennin en Chris Pescher melden alle drie dat het hier Lambach betreft, een station aan de Westbahn tussen Salzburg en Linz. Links achter de portaal liggen de sporen van de Lokalbahn Lambach–Vorchdorf-Eggenberg, en achter de trein is nog net een motorwagen van de “Haager Lies” (Lambach–Haag am Hausruck) te zien, vult Chris hierbij aan. Ook is hij van mening dat de foto niet in 1984 gemaaakt kan zijn, omdat de nieuwe nummers met controlegetal pas vanaf maart 1985 op het ÖBB-materieel zijn aangebracht.

Nogmaals loc 8737

Een reactie van Marc Schmitz op een voor-vorig zoekplaatje, namelijk van loc NS 8737, in 1948 gefotografeerd door J.A. Bonthuis. Gelet op de groene struiken in de achtergrond is de foto niet in de winter gemaakt, meldt Marc vanuit zijn achter­grond als bioloog/botanicus. In combinatie met de informatie die Paul Henken in het vorige nummer gaf over de standplaatsen van loc 8737, is Eindhoven de meest aannemelijke locatie.

Nico Spilt

 

[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van de beeldbank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van zo’n foto. Soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kunt u meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En wilt u misschien meehelpen met het determineren van andere foto’s? Laat het dan weten!

Mail de redactie