Verdwijnende trams in België en
het stationsgebouw van Belfeld

Drie Railtips, waarvan twee voor tramliefhebbers, of preciezer: PCC-fans, en een voor de vrienden van oude stationsgebouwen: Belfeld. Paul van Baarle tekent voor de tramtips, Roelof Hamoen voor de tip over de strijd om het behoud van het stationsgebouw.

Tram

In 1993 reden in Den Haag voor het laatst PCC-trams in de normale dienst. Opmerkelijk is daarom dat bij onze zuiderburen nu nog steeds deze PCC’s dagelijks aan te treffen zijn. Door de aflevering van nieuwe lagevloertrams van het type Albatros zal de PCC-inzet bij vervoersmaatschappij De Lijn echter snel verminderen.

1. Gent: uitsluitend de gerenoveerde PCC’s zijn nog beperkt in dienst

Met de buitendienststelling van de niet-gerenoveerde PCC’s zijn er van de oorspronkelijke 54 trams nog slechts 22 stuks over en de inzet zal inmiddels beperkt zijn tot de werkdagen. Bij het Sint-Pietersstation heeft men de grootste kans een PCC aan te treffen.

railtips-01-20110828-1354

Met de digitale bestemmingsaanduiding en dakopbouw waaronder de airco-installatie is geplaatst, hebben de gerenoveerde PCC’s een opmerkelijk uiterlijk. Op 28 augustus 2011 rijdt PCC2 6208 door de Vlaanderenstraat op lijn 22. Foto: Paul van Baarle.

2. Antwerpen: nog altijd een walhalla voor de PCC-liefhebber

Ook in Antwerpen heeft een aantal PCC’s een opknapbeurt gehad, maar het uiterlijk van deze tramwagens is hierdoor nauwelijks veranderd. Niet alleen op werkdagen maar ook in de weekenden zijn de PCC-trams nu nog op verschillende tramlijnen aan te treffen. De oudste PCC’s uit 1960-62 rijden veelal op de tramlijnen 11 en 12. De PCC’s van de tweede generatie zijn verder voornamelijk op de lijnen 2, 4, 6, 7, 8, 9, 10 en 24 te vinden.

railtips-02-20160828-1207

PCC-trams die een renovatie hebben gehad zijn herkenbaar aan de snor onder de voorruit. Op 28 augustus 2016 draait PCC 7041 van de oudste generatie vanuit Chinatown de Gemeentestraat in. Foto: Paul van Baarle.

De Leopoldplaats is een geliefd fotopunt en een PCC-koppelstel van de tweede generatie passeert hier het gebouw van de Nationale Bank van België op 17 juli 2016.
Foto: Paul van Baarle.

Spoor

3. Belfeld – wachten op sloop of renovatie?

Het vroegere station van Belfeld, aan de lijn Venlo – Roermond, staat al langere tijd met dichtgetimmerde ramen te verkommeren. Belfeld ging open als halte in 1889 en kreeg zijn stationsgebouw in 1894; het werd voor reizigersvervoer gesloten in 1940.

Het vervallen gebouw is eigendom van de aangrenzende kleiwarenfabriek Steinzeug-Keramo, die midden 2014 is gesloten. De plaatselijke historische vereniging pleit voor een nieuwe bestemming van het gemeentelijke monument, maar concrete resultaten zijn er nog niet.

belfeld730rh

Het stationsgebouw van Belfeld in betere tijden. Het dient als woning op 30 mei 1975. DE3-treinstel 119 is onderweg van Roermond naar Venlo en Nijmegen.
Foto: Roelof Hamoen.

Print Friendly, PDF & Email

Railtips

In de rubriek “En nog even dit…” kwamen al regelmatig tips voor het fotograferen van treinen. Het stijgende aantal lezers recht­vaardigde een eigen, zelfstandige plek in de nieuwsbrief.

In deze rubriek geven we tips over mooie fotopunten, maar ook over materieel of infra dat dreigt te verdwijnen. Over trein, tram en metro, in binnen- en buitenland. Wie zelf een tip voor de lezers heeft en die van een uitstekende foto kan voorzien, nodigen wij uit die Railtip aan de redactie mailen: nieuwsbrief@nvbs.nl.