Verenigingsnieuws

samenstelling: Oege Kleijne


De nieuwe dienstregeling – ook in Op de Rails, inclusief netkaart

De nieuwe dienstregeling die op 11 december is ingegaan, heeft nogal wat wijzigingen opgeleverd. Bijvoorbeeld in Limburg. Daar is Arriva de opvolger van Veolia en NS waar het gaat om de stoptreindiensten. Tussen Ede-Wageningen en Zutphen is NS gestart met de eerste voorzichtige inzet van de nieuwe Flirts.
Op de Rails heeft in het decembernummer een uitgebreid artikel gewijd aan de nieuwe dienst en de veranderingen en heeft als bijlage een netkaart met alle treinseries. Dat er nogal wat komt kijken bij de overgang van de ene naar de andere exploitant, geeft een artikel in de Limburger aan: het blijkt een enorme operatie.
Wie de nieuwe dienstregelingen in het buitenland wil raadplegen, kan terecht op een speciale Yahoo-group ,waarop diverse pdf’s te vinden zijn.

vn-01-img_6468

De invoering van de nieuwe dienstregeling betekent voor NS onder meer de instroom van het nieuwe Flirt-materieel, zoals hier te zien met treinstel 2213 in Ede-Wageningen, tijdens een van de eerste ritten in de reizigersdienst op 11 december 2016. Foto: Oege Kleijne.


Wisselexpositie: Spoorzoeken met Railtrash in zestien onderwerpen

De Wisselexpositie op de NVBS-website www.nvbs.com biedt ditmaal wel een heel bijzonder onderwerp: “Spoorzoeken met Railtrash in zestien onderwerpen”, eigenlijk een stoomcursus spoorzoeken voor beginners en voor sommige gevorderden. De trouwe lezer van deze nieuwsbrief voelt hem al aankomen: voor die bijdrage tekenen Michiel ten Broek en Victor Lansink, die met hun website Railtrash al eens tot Website van de maand werden verkozen.

vn-02-uithoorn

Een voormalig stationsgebouw, zoals hier dat van Uithoorn, is wel een van de mooiere “railicten” die een spoorzoeker kan tegenkomen. In de Wisselexpositie krijgen de lezers een stoomcursus spoorzoeken in zestien onderwerpen. Foto: Victor Lansink.


Enorme scanklus geklaard

Medewerkers van de NVBS-Bibliotheek hebben de afgelopen jaren het nodige scanwerk om handen gehad. Eerst scanden ze bijna 85 jaargangen Op de Rails en onlangs rondden ze het scannen van alle jaargangen van het gestencilde blad Het Openbaar Vervoer/Railnieuws (1958-2009) af. Alleen dit laatste blad betekende het scannen van meer dan twaalfduizend (!) pagina’s. Een enorme klus.
Het Openbaar Vervoer was een initiatief van wijlen Piet Kiers die het blad in 1958 oprichtte als aanvulling op Op de Rails dat in de ogen van Kiers (en met hem destijds velen) te weinig informatie over het stedelijk openbaar vervoer bracht en al helemaal geen aandacht aan de busexploitatie wilde besteden. Niet lang daarna kregen niet alleen de stedelijke vervoerbedrijven veel aandacht in het blad, maar kwam er ook nieuws over de NS dat vele jaren op een hoog niveau werd verzorgd door Peter van der Vlist, later opgevolgd door M. Nortbeek.

Een screenafbeelding van een deel van de voorpagina van Het Openbaar Vervoer/Railnieuws. Ruim twaalfduizend pagina’s werden gescand.

In 2000 werd Het Openbaar Vervoer samengevoegd met het eveneens eenvoudig uitgevoerde blad Railnieuws. Vanaf dat jaar verscheen Het Openbaar Vervoer/Railnieuws in digitaal formaat (pdf), totdat het blad ophield te bestaan. Inmiddels was internet uitgegroeid tot belangrijkste nieuwsbron voor de tram- en treinliefhebber.
Het Openbaar Vervoer/Railnieuws documenteert op een grondige wijze de geschiedenis van het rail- en busvervoer in de periode 1958 – 2009. Deze jaargangen zijn voor het overgrote deel gescand door Frans Wellner van het Haags Tram Museum. De meeste van de scans van
Op de Rails komen op naam van Frank Tiggelaar. Gerhard en Leo Riesthuis tekenen voor een deel van het scanwerk en het toegankelijk maken van deze jaargangen.
NVBS-leden vinden de oude jaargangen van zowel Op de Rails als Het Openbaar Vervoer/Railnieuws achter de inlog onder het tabblad Bibliotheek. Kies vervolgens in de linker kolom onder “Links” voor “HOV/Railnieuws”.


Expositie 20 jaar NVBS-Excursies onder SNE-regie

Op 13 november 1996 – nu dus ruim 20 jaar geleden – is de Stichting NVBS-Excursies (SNE) opgericht als reisbureau van de NVBS. In NVBS Centraal, naast het station Amersfoort, is een kleine tentoonstelling ingericht die een beeld geeft van de vele excursies die sinds het ontstaan zijn georganiseerd. Het zijn er 240 geweest, varianten en herhalingsexcursies niet meegerekend. Van deze excursies zijn er 93 in eigen land georganiseerd en voerden er 147 over de grens.
In de vitrine in Amersfoort zijn diverse programmaboekjes, groepsfoto’s en treinkaartjes bijeengebracht. Ook zijn enkele gebruiksvoorwerpen en souvenirs te zien, zoals een conducteurspet van de Spaanse FEVE en een bierglas uit de Dzherelo-hoteltrein, waarvan tussen 1995 en 2003 vier keer gebruik is gemaakt. Blikvanger is de wereldkaart waarop alle bestemmingen van de laatste 20 jaar zijn aangegeven. Het zal niet verbazen dat van de buitenlandse bestemmingen Duitsland op nummer één staat. Buiten Europa is Azië het meest bezochte continent. Nog wat statistieken: het meest exotische land is ongetwijfeld Noord-Korea geweest (Verre Reis 2001) en de meeste deelnemers trok de dagexcursie naar de Tweede Maasvlakte (Koninginnedagrit 2013) met 272 liefhebbers.
De tentoonstelling kan worden bezocht tijdens openingstijden van NVBS Centraal.

In de vitrine van NVBS Centraal een selectie van bijzondere gebruiksvoorwerpen en souvenirs die in de loop van de twintig jaar dat de Stichting NVBS-Excursies bestaat, zijn verzameld. Foto: Erik van Lunteren.


NVBS-veiling: kavellijst in de maak

Even een veiling organiseren van allerhande zaken rond spoor en tram is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Voor deze veiling die op zaterdag 28 januari 2017 in Amersfoort Centraal gepland staat, is inmiddels een kavellijst in de maak waarvan het grootste deel al te zien is. Wie alvast een voorproefje wil nemen van de kavels, kan dat via deze link doen. In Op de Rails van januari 2017 staan de spelregels voor deze veiling; het reglement is ook op de kavellijst te lezen. Een week voor de veiling staat de definitieve lijst op het web.


Fotorondzending november 2016: van Amsterdam tot Zuidoost-Azië

NVBS-leden kunnen voor 6,75 euro per jaar een abonnement nemen. Daarvoor krijgen ze negen keer per jaar een doos met rond de 160 foto’s thuisgestuurd. Die mogen ze dan drie dagen in hun bezit houden. De map kent vier categorieën: spoor binnenland, spoor buitenland en tram binnen- en buitenland en in totaal meestal acht verschillende onderwerpen of thema’s.
Wie zich nu inschrijft op de fotorondzendingen betaalt slechts 6,75 euro, krijgt de laatste rondzending van 2016 gratis en is gedurende 2017 geabonneerd. Bel, schrijf of mail Ciril van Hattum, Constantijnstraat 26, 5671 XE Nuenen, tel. 040-2831418 of e-mail: constantijn@onsnet.nu
In de fotorondzending van eind november ditmaal niet minder dan 156 verschillende foto’s op spoor- en tramgebied. In totaal zijn de afgedrukte foto’s verdeeld over de volgende onderwerpen:

Spoorwegen binnenland
– NS materieel ‘46
– NS/Noordned: van Leeuwarden naar Groningen

Tram binnenland
– GVB Amsterdam: van station Centraal naar Zuid met de lijnen 4, 16 en 24
– GETA (Arnhemse tram): de lijnen 2, 3, 4 en 5 (van deze serie wordt een foto getoond)

Spoorwegen binnenland
-SNCF en andere Franse spoorwegen
-spoorwegen in Zuidoost-Azië

Tram buitenland:
– het trambedrijf van Krefeld (Duitsland)
– trambedrijf van Warschau

vn-05-185876

Een van de foto’s in de rondzending van eind november heeft de Arnhemse tram als onderwerp: motorwagen 34 (lijn 4) op de Velperweg te Arnhem. De foto is gemaakt in 1936 door de heer Van Aken van der Laan en komt uit de collectie van Maurits van Witsen.

Print Friendly, PDF & Email

Verenigingsnieuws

In deze rubriek besteden we aandacht aan nieuws uit en over de NVBS. Meer weten? Kijk verder op onze site.
Nieuwjaarsreceptie 2017
De NVBS organiseert op 7 januari 2017 de traditionele nieuwjaarsreceptie in NVBS Centraal, direct naast het station Amersfoort. NVBS-leden zijn van harte welkom om met elkaar het nieuwe jaar te vieren, terug te kijken op 2016 en toekomstplannen te bespreken. Inmiddels is ook de toespraak van een van de leden van het NVBS-bestuur een traditie. De receptie begint rond 12.00 uur en duurt tot ongeveer 16.30 uur. NVBS-leden zijn die middag ook van harte welkom in de NVBS-Bibliotheek en de NVBS-Winkel.