Zoekplaatjes – december 2016

Zoekplaatjes – december 20162017-11-27T22:50:11+00:00

Op zoek naar de plaats van een wachterswoning en een station

Door Nico Spilt

De beeldbank van de Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR) bevat inmiddels zo’n 50.000 afbeeldingen van treinen en trams in binnen- en buitenland. En nog steeds komen er nieuwe foto’s bij. Het scannen en digitaal optimaliseren van foto’s is veel werk. Maar minstens zoveel werk is het beschrijven van de foto’s. Immers: zonder een goede beschrijving is een foto in de database als de bekende speld in de hooiberg: niet te vinden.

Twee nieuwe zoekplaatjes

De beheerders van de SNR stuurden ons twee nieuwe zoekplaatjes. De centrale vraag bij beide foto’s is: waar is dit? Meer aanvulling op de informatie in de fotobijschriften is natuurlijk ook van harte welkom.

divers-0072

Wachterswoning 39 en blokpost U. Vermoedelijk gaat het om een woning en blokpost tussen Baarn en Amersfoort. De foto is gemaakt in de periode maart-mei 1934 door een onbekende fotograaf. De vraag: waar stond deze woning? Bonusvraag: wie zijn die mannen?

dia101254-215-12

Materieel van de Steiermärkische Landesbahnen (STLB) op een onbekend station aan de Murtalbahn in Oostenrijk. Gefotografeerd door Jan Vogels, tussen mei 1965 en september 1974. De vraag: welk station is dit? En is een nauwkeuriger datering mogelijk?

De zoekplaatjes van de vorige keer

In het vorige nummer lieten we een door de heer Luijendijk gemaakte dia zien van een rijtje NS-rijtuigen op een onbekende locatie in Nederland. Daar ontvingen we één reactie op, die echter meteen raak was. Sjoerd Bekhof heeft namelijk van dezelfde rijtuigen op hetzelfde spoor ook een foto gemaakt. Hij wist ons daardoor te vertellen dat dit in Venlo was. Hij maakte zijn foto in het begin van de jaren 80 in zwart-wit op een haarscherp 6×6-negatief.

Het tweede zoekplaatje in het vorige nummer betrof NS-stoomlocomotief 3512, kort na de oorlog vastgelegd op een foto uit de collectie-Hesselink. Ook nu weer één reactie, dit keer van Hans Zwetsloot. Hij meldt dat deze foto is gemaakt op het station van Hoek van Holland Haven. Dit is duidelijk te zien aan het kamp van het Engelse leger in de achtergrond, dat hier in augustus 1945 is opgebouwd. Hans stuurde ons enkele foto’s uit 1952, waarop deze loodsen nog steeds duidelijk zijn te zien.

Print Friendly, PDF & Email

Zoekplaatje: wie het weet…

In deze rubriek vraagt de Stichting NVBS Railverzamelingen hulp bij het aanvullen van gegevens rond bepaalde foto’s. In sommige collecties die worden geschonken, zitten foto’s of dia’s die niet helemaal of in het geheel niet zijn gedocumenteerd. De beheerders van de beeldbank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van de foto. En soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van u! In NVBS Actueel plaatsen we daarom elke maand een of twee zoekplaatjes: foto’s waarvan niet of niet helemaal duidelijk is wat erop staat.

Reacties

Kunt u meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En zou u misschien mee kunnen helpen met het determineren van andere foto’s? Laat het dan weten via nieuwsbrief@nvbs.com