Zoekplaatje 1: de oplossing

door Oege Kleijne

Bij deze 614 “ergens in Duitsland” wist de ene redacteur van deze nieuwsbrief het vrijwel zeker, maar bestond er twijfel bij zijn collega. ‘Neurenberg’, wist de één. ‘Neurenberg is toch veel groter? Links lijkt een eerste perron met stationsgebouw’, gaf de ander als tegenargument. Het resultaat: toch wel enige twijfel.

Behalve het zichtbare nummer van het voorste rijtuig van dit treinstel is er geen enkele informatie over deze foto beschikbaar. De reacties waren opnieuw bijna unaniem. Foto: H.H. Luijendijk, collectie NVBS Railverzamelingen.

Die twijfel bestond niet bij degenen die reageerden op het zoekplaatje in het meinummer. Op één inzender van antwoorden na – we kregen zelfs een reactie uit Duitsland – wist iedereen het zeker: het is Nürnberg Hbf!
Ton Stevenhagen: ‘De foto is gemaakt op station Nürnberg Hbf (centraal station). Treinstel is de 614 015-6 + 914 008-8 + 614 016-4, depot NN1 (Nürnberg Hbf). Het gebouw op de achtergrond is nog steeds terug te vinden ten zuidoosten van het station zelf (zie Google streetview). Deze treinen reden onder andere op de verbinding van Nürnberg naar Hersbruck en verder naar Pegnitz – Bayreuth/Marktredwitz. Inzet volgde vanaf 1975.
Periode: Grote kans bestaat dat deze foto in 1985 is gemaakt, in de zomer werd toen het 150-jarig bestaan van de Duitse spoorwegen in en om Nürnberg gevierd, en iedere Duitsland-fan is in dat jaar in Nürnberg geweest!
Ad Vijge verwijst naar de volgende website (bovenste foto). ‘Het gaat om een van de achterste perrons van het station’, zo licht hij verder toe.
Klaas Wierda vult aan: ‘Op Google Earth is te zien dat het roodstenen gebouw met dezelfde raamindeling als op de foto aan de zuidoostelijke kant (dus niet de kant van het stationsgebouw) van Nürnberg Hbf staat. Ik moest meteen aan Nürnberg Hbf denken, omdat ik in 1985, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Duitse spoorwegen, een bezoek bracht aan Nürnberg en toen ook een rit heb gemaakt in een 614 in ‘pop-farbe’. Alleen was dat toen de 614-014.’
Chris Pescher stelt in zijn reactie dat het rode gebouw op de achtergrond het bewijs levert (‘volgens mij tegenwoordig het hoofdkantoor van DB Regio Franken’). Hij verwijst naar de luchtfoto op de Wikipediasite van Nürnberg Hbf.
Over het tijdstip of zelfs periode van de opname blijven de inzenders van de antwoorden met elkaar van mening verschillen, temeer omdat dit treinstellen nog lang in deze outfit hebben rondgereden.
Overigens is de foto is genomen in zuidoostelijke richting.
Meer informatie over de treinstellen van de serie 614 van de Deutsche Bahn is onder meer te vinden op de Duitstalige Wikipedia-pagina.
Kortom, het was vooral de hoek van waaruit de foto was genomen, waardoor het lijkt alsof we hier te maken hebben met een klein regionaal knooppunt en niet met het omvangrijke station van Neurenberg.

Met dank aan: Jules Draaijers, Hans-Peter Gladtfeld, Evert Heusinkveld, Chris Pescher, Edwin Spanbroek, Fons Veeren, Lambert Verkooijen, Ad Vijge en Klaas Wierda.

Print Friendly, PDF & Email

Zoekplaatje: wie het weet

In deze rubriek vraagt de Stichting NVBS Railverzamelingen hulp bij het aanvullen van gegevens rond bepaalde foto’s. In sommige collecties die worden geschonken, zitten foto’s of dia’s die niet helemaal volledig of in het geheel niet zijn gedocumenteerd. Aangezien er onder railliefhebbers vaak een ongekende knowhow aanwezig is, doet de redactie in deze rubriek een beroep op de lezers van deze nieuwsbrief.