Kortgekoppelde zelflossers

door Nico Spilt

De beeldbank van de Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR) bevat inmiddels bijna 50.000 afbeeldingen van treinen en trams in binnen- en buitenland. En nog steeds komen er nieuwe foto’s bij, dankzij het team dat zich bezighoudt met het scannen en van informatie voorzien van dia’s en negatieven uit het rijke archief van de NVBS.

Het scannen en digitaal optimaliseren van foto’s is veel werk. Maar minstens zoveel werk is het beschrijven van de foto’s. Immers: zonder een goede beschrijving is een foto in de database als de bekende speld in de hooiberg: niet te vinden.

Twee kortgekoppelde zelflossers met als nummer NS 30 84 944 2 039-8 op een onbekende locatie in Nederland. Foto: H.H. Luijendijk/collectie: Stichting NVBS Railverzamelingen.

Twee kortgekoppelde zelflossers met als nummer NS 30 84 944 2 039-8 op een onbekende locatie in Nederland. Foto: H.H. Luijendijk/collectie:
Stichting NVBS Railverzamelingen.

Goede administratie

Daarom is het zo belangrijk dat fotografen een goede administratie bijhouden van hun werk. Soms is dat niet gebeurd of is die administratie niet meer beschikbaar. In dat geval spreken we van een zoekplaatje: de beheerders moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van de foto. En soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van u! In NVBS Actueel plaatsen we daarom elke maand een zoekplaatje: een foto waarvan niet of niet helemaal duidelijk is wat erop staat.

Twee andere zelflossers van hetzelfde type met als nummer 30 84 944 2 047-1, vermoedelijk op dezelfde onbekende locatie. Foto: H.H. Luijendijk/collectie: Stichting NVBS Railverzamelingen.

Twee andere zelflossers van hetzelfde type met als nummer 30 84 944 2 047-1, vermoedelijk op dezelfde onbekende locatie. Foto: H.H. Luijendijk/collectie:
Stichting NVBS Railverzamelingen.

Kortgekoppelde zelflossers

Op de hierboven afgebeelde dia’s staan de kortgekoppelde zelflossers NS 30 84 944 2 039-8 en 30 84 944 2 047-1 op een onbekende locatie in Nederland. Dit type zelflosser was door Allan gebouwd voor het vervoer van zand en ballast ten behoeve van de bouw en het onderhoud van spoorlijnen. De koppeling kon in het normale bedrijf niet worden losgenomen. Er waren ook wagens van dit type die aan beide zijden buffers en trekwerk hadden. De foto’s dateren uit 1978/1979.

Reacties

Wie herkent de locatie van deze foto’s? En wie kan misschien meer vertellen over de activiteiten waar deze wagens toentertijd bij betrokken waren? Onderbouwde reacties graag naar: nieuwsbrief@nvbs.com

Print Friendly, PDF & Email

Zoekplaatje: wie het weet

In deze rubriek vraagt de Stichting NVBS Railverzamelingen hulp bij het aanvullen van gegevens rond bepaalde foto’s. In sommige collecties die worden geschonken, zitten foto’s of dia’s die niet helemaal volledig of in het geheel niet zijn gedocumenteerd. Aangezien er onder railliefhebbers vaak een ongekende knowhow aanwezig is, doet de redactie in deze rubriek een beroep op de lezers van deze nieuwsbrief.