Over de gerenoveerde “Hef” en vlafliptreinen in een bloemenpracht

De lente is bij uitstek de periode om treinen in een veelkleurige omgeving op de elektronische beeldsensor vast te leggen. En wat te denken van een statisch object, zoals de Rotterdamse “Hef” in een mooie lichtshow?

door Paul van Baarle

Tip 1: vlafliptreinen en bloembollen

Bollen bloeien, afhankelijk van het weer, tussen half maart en half mei. De spoorwegliefhebber krijgt de bijbehorende kleurenpracht in z’n  schoot geworpen door simpelweg plaats te nemen in een trein tussen Haarlem en Leiden. Wie daar de stoptrein voor neemt, heeft op dit moment ook zeer waarschijnlijk het genoegen te reizen in een van de oudste treinstellen van de NS, het type SGMm in de zogenaamde vlaflipkleuren. Wie inspiratie wil opdoen om de camera ter hand te nemen en mooie motieven te zoeken, kan ook in de Wisselexpositie terecht.

SGMm Sprinter 2939 tussen de hyacinten even ten zuiden van Hillegom op 8 april 2017. Foto: Paul van Baarle.

SGMm Sprinter 2939 tussen de hyacinten even ten zuiden van Hillegom op 8 april 2017. Foto: Paul van Baarle.

Tip 2: de gerenoveerde Rotterdamse “Hef” in de schijnwerpers

De Koningshavenbrug (in de volksmond “De Hef”) in Rotterdam is sinds de ingebruikname van de spoorwegtunnel in 1993 als spoorbrug buiten gebruik. Het rijksmonument onderging tussen november 2014 en maart 2017 een grote renovatie waarbij het middenstuk (het val) elders werd opgeknapt. De metalen loopbrug tussen beide heftorens (voor de restauratie te zien boven het val) is niet meer teruggekomen aangezien deze pas in 1978 werd aangebracht en niet oorspronkelijk aanwezig was. Op 31 maart 2017 werd de nieuwe verlichting onthuld, waardoor de monumentale spoorweghefbrug nu in haar volle glorie schijnt aan de Rotterdamse skyline.

De Hef in Rotterdam is tegenwoordig ook in de avonduren het bezoeken meer dan waard, 6 april 2017. Foto: Paul van Baarle.

De Hef in Rotterdam is tegenwoordig ook in de avonduren het bezoeken meer dan waard, 6 april 2017. Foto: Paul van Baarle.

 

Print Friendly, PDF & Email

Railtips

In deze rubriek geven we tips over mooie fotopunten, maar ook over materieel of infra dat dreigt te verdwijnen. Over trein, tram en metro, in binnen- en buitenland. Wie zelf een tip voor de lezers heeft en die van een uitstekende foto kan voorzien, nodigen wij uit die Railtip  aan de redactie mailen: nieuwsbrief@nvbs.nl.