Klimmen-Ransdaal 1978 en 2017

De oplettende reiziger tussen Maastricht en Heerlen ziet langs deze spoorlijn qua architectuur bijzondere en oude stations- en haltegebouwen, waaronder Meerssen, Houthem-St.-Gerlach, het bekende Valkenburg, Schin op Geul en niet op de laatste plaats Klimmen-Ransdaal.

door Paul van Baarle

Het laatstgenoemde stationsgebouw is ontworpen in 1913 door ir. George W. van Heukelom, architect bij de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen. Het betreft een van de stationsgebouwen die tussen 1912 en 1914 werden gebouwd langs de spoorlijn Heerlen – Schin op Geul en die nu als rijksmonument bewaard zijn gebleven. Andere door Van Heukelom ontworpen stationsgebouwen – die nu nog steeds bestaan – zijn die van Maastricht, Voerendaal, Schin op Geul en Weert. Van Heukelom was ook de architect van Hgb III in Utrecht, de “Inktpot”.

Nadat jarenlang de stoptreinen van de Nederlandse Spoorwegen het station van Klimmen-Ransdaal aandeden, nam per 10 december 2006 Veolia Transport de concessie Maastricht – Kerkrade (Heuvellandlijn) over voor een periode van tien jaar. De huidige concessie Limburg omvat het openbaar vervoer in de provincie Limburg, met uitzondering van de Intercitydiensten van de NS, en deze werd gegund aan Arriva. Hierdoor stoppen vandaag de dag moderne Stadler Flirts of GTW’s (overgenomen van Veolia Transport) voor het meer dan honderd jaar oude stationsgebouw van Klimmen-Ransdaal.

Station Klimmen-Ransdaal, 1978. Foto: Paul van Baarle.

Station Klimmen-Ransdaal, 1978. Foto: Paul van Baarle.

Op 22 augustus 1978 arriveren twee treinstellen Materieel ’46 van de Nederlandse Spoorwegen in het station Klimmen-Ransdaal op hun dienst van Heerlen naar Maastricht. Bijna 39 jaar later – op 27 maart 2017 – is het Arriva-treinstel 460 (type Flirt 3, geleverd door Stadler in 2016) dat de dienst uitvoert naar Maastricht en daarna verder zal doorrijden naar Maastricht Randwyck.

Station Klimmen-Ransdaal, 2017.

Station Klimmen-Ransdaal, 2017.

Print Friendly, PDF & Email

Toen en…

In deze rubriek leggen we twee foto’s naast elkaar van een bepaalde locatie in binnen- of buitenland waarop in de loop der tijd interessante ontwikkelingen op railgebied te zien zijn. Heeft u ook twee foto’s van hoogwaardige kwaliteit die voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst aan nieuwsbrief@nvbs.com.