Zoekplaatjes – de vragen – april 2017

Zoekplaatjes – de vragen – april 20172017-04-28T10:56:24+00:00

Vraagtekens rond de plaats van de opnames tijdens Tweede Wereldoorlog

door Oege Kleijne


De vragen over de locaties van de foto’s van de Canadese stoomlocomotieven in het maartnummer van NVBS Actueel hebben helaas geen enkele reactie opgeleverd. Ook ditmaal heeft de redactie van het Team Digitaal weer foto’s die men de lezer wil voorleggen.

Een trieste blik op een gehavende spoorlijn op 6 februari 1945. De vraag is onder meer waar deze foto is gemaakt. Foto: J.J. Overwater, collectie NVBS-Railverzamelingen.

Een trieste blik op een gehavende spoorlijn op 6 februari 1945. De vraag is onder meer waar deze foto is gemaakt. Foto: J.J. Overwater, collectie NVBS-Railverzamelingen.

Bij alle drie de foto’s van J.J. Overwater zet het Team Digitaal vraagtekens bij de plaats waar deze zijn genomen. Bij de opnameplaats zou het hier om Kethel moeten gaan, enkele kilometers ten noorden van Schiedam in de richting Delft aan de Oude Lijn (Amsterdam – Haarlem – Den Haag HS – Delft – Rotterdam). Alle opnames zijn overigens op 6 februari 1945 gemaakt. Het Team Digitaal verwijst in dit kader naar het boek “Het spoorwegbedrijf in oorlogstijd, 1939-1945”, (uitgave uit 2001) pagina 383.

Vragen

Daarom heeft het Team Digitaal de volgende vragen:
– Zijn deze opnamen inderdaad bij de plaats Kethel of in ieder geval tussen Schiedam en Delft gemaakt?
– Naar verluidt zouden tien bovenleidingpalen met snijbranders zijn verwijderd, maar J.J. Overwater spreekt in een toelichting bij de foto van “tien portalen afgebrand”. Wat is er werkelijk gebeurd?
Lezers die de plaats (als het even kan met enige onderbouwing of documentatie) herkennen en/of weten waarom de bovenleidingportalen zijn verwijderd, wordt verzocht te reageren via nieuwsbrief@nvbs.com onder vermelding “zoekplaatjes”.
zoekplaatje - apr 02
Ook hier een trieste aanblik uit het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog: locomotief NS 5535 op de kop in een spoorsloot.
Foto: J.J. Overwater, collectie NVBS-Railverzamelingen.

zoekplaatje - apr 03

Print Friendly, PDF & Email

Zoekplaatje: wie het weet…

In deze rubriek vraagt de Stichting NVBS-Railverzamelingen hulp bij het aanvullen van gegevens rond bepaalde foto’s. In sommige collecties die worden geschonken, zitten foto’s of dia’s die niet helemaal of in het geheel niet zijn gedocumenteerd. De beheerders van de beeldbank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van de foto. En soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van u! In NVBS Actueel plaatsen we daarom elke maand een of twee zoekplaatjes: foto’s waarvan niet of niet helemaal duidelijk is wat erop staat.

Reacties

Kunt u meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En zou u misschien mee kunnen helpen met het determineren van andere foto’s? Laat het dan weten via nieuwsbrief@nvbs.com.