Een groene Plan V in Utrecht

Utrecht CS, 24 maart 1973. Twee treinstellen Plan V. Treinstel 430 rijdt nog rond in de oorspronkelijke groene kleur. Treinstel 402 is inmiddels overgeschilderd in de gele huisstijl. Deze huisstijl werd in 1968 ingevoerd om de toen nogal grauwe stations wat op te fleuren.

Op 15 maart 2004 was het mogelijk om opnieuw een groene Plan V vast te leggen op vrijwel dezelfde locatie. Het betreft dit keer treinstel 419, dat door liefhebbers is teruggebracht in de kleur waarin het stel in 1967 door Werkspoor werd afgeleverd. Op het emplacement Utrecht is ondertussen veel veranderd. Let bijvoorbeeld op de bovenleiding, die in 1973 nog aan hoge masten was opgehangen. Ook het karakteristieke seinhuis in de achtergrond is verwenen, terwijl in de verte nu een fly-over is te zien.

Treinstel 419

Begin 2004 was de revisietermijn van treinstel 419 bijna verstreken. Voordat het buiten dienst zou gaan, werd het stel enige tijd ingezet voor wegleerritten van Amsterdamse machinisten.  De Stichting Mat’64 was van plan om dit treinstel voor het nageslacht te bewaren, maar vijf jaar na het maken van deze foto raakte het ernstig beschadigd tijdens een ongelukkige rangeerbeweging van een andere trein. Daarop is besloten om een ander treinstel Plan V te bewaren, de 904. Die is en blijft geel, omdat dit treinstel nooit groen is geweest. Meer informatie op www.mat64.nl.

Tekst en foto’s Nico Spilt


Print Friendly, PDF & Email

Toen en…

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd.

Heeft u ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit hetzelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie