Een bezoek aan sodafabriek Staßfurt

Afgelopen zomer heb ik tijdens een tocht met de motor een bezoekje gebracht aan de smalspoorlijn van de sodafabriek te Staßfurt. Het voordeel van eigen vervoer is dat je makkelijk op plaatsen kunt komen die lastig met het openbaar vervoer te bereiken zijn.

Staßfurt ligt een kleine 30 kilometer ten zuiden van Magdeburg. Op internet is het nodige over dit fabriekslijntje te vinden (zie rechterkolom). Tijdens mijn bezoek was de lijn volledig in gebruik. Twee treintjes met elk vier zelflossers getrokken door een elektrisch locomotiefje reden tussen de steengroeve en de fabriek. Bij de overslag bij de groeve kan het hele gebeuren goed bekeken worden. Ook is daar de werkplaats. De lijn maakte op mij een goede indruk. De zelflossers zien er modern uit. Bij de werkplaats stonden reservelocjes en zag ik ook nog een loc die geheel gerenoveerd werd.

Tijdens de overslag van steen worden locje en wagons met een kabel voort­getrokken. De bediening daarvan gebeurt door de machinist zelf. Tussen de groeve en de fabriek zijn ook nog fotopunten te vinden maar bij de fabriek zelf vond ik ze niet. Zoals gezegd ziet de lijn er goed uit. De bovenleiding lijkt onlangs nog gerenoveerd te zijn en er zijn ook nieuwe betonnen dwarsliggers aanwezig.

Voor een bezoek: de overslag ligt een kleine drie kilometer ten noorden van het station van Staßfurt richting Förderstedt-Nord. Ik weet niet of er een bushalte in de buurt is. Voor de inwendige mens is er wel een benzinetankstation in de buurt. Ga voor de zekerheid op een werkdag. In de ochtend is de zonnestand het gunstigst.

Tekst en foto: Robert Meertens

 

Print Friendly, PDF & Email

Railtip

In deze rubriek geven we tips over mooie fotopunten, maar ook over zaken die op het punt staan te verdwijnen. Trein, tram of metro, binnen- of buitenland: als het maar iets speciaals is.

Dit verslag van een bezoek aan een industrieel spoorlijntje (met boven­leiding!) werd ons toe­gestuurd door Robert Meertens. NVBS Actueel maakt graag ruimte voor dit soort bijdragen.

Tip de redactie

 

Meer informatie

Meer informatie over Sodawerk Staßfurt is te vinden op:

Het busvervoer in deze streek wordt verzorgd door KVG Salzland.

Spoorwegmuseum

Ten zuiden van het station van Staßfurt is ook nog een klein spoorwegmuseum. Dit is alleen op bepaalde dagen geopend. Meer informatie op www.efsft.de.