Berichten & oproepen

Het vorige nummer

Afscheidsrit loc 3737
In het vorige nummer stond een foto van loc 3737 met de laatste door stoom getrokken reizigerstrein van NS. Bij de foto schreven we dat de trein onderweg was naar het Spoorwegmuseum, maar terecht wijst Gert-Jan Hondelink erop dat deze tekst niet helemaal klopt. Aan de rangeerder op de loc is te zien dat de trein nog niet was vertrokken. Ze werd klaargezet langs het perron van Geldermalsen. Oorspronkelijk zou de afscheidsrit plaatsvinden van Den Bosch naar Utrecht, maar door een stremming was dat niet mogelijk; daarom begon de rit in Geldermalsen. Overigens werd de loc die dag niet in het museum geplaatst, dat gebeurde pas enige tijd later.


Metro Rotterdam 50 jaar

Op 9 februari 1968 werd de Rotterdamse metro in gebruik genomen. Dit was de eerste metrolijn in Nederland. De lijn liep van Rotterdam Centraal naar het Zuidplein. Inmiddels ligt er meer dan 100 kilometer metrospoor in en rond Rotterdam. De RET viert het 50-jarig jubileum met diverse activiteiten. Kijk voor meer informatie op 50jaarmetro.nl.

Het jubileumjaar van de Rotterdamse metro werd geopend met een tentoon­stelling in metrostation Blaak. Metrostel 5024 werd voor deze gelegenheid ingericht als tentoonstellingsruimte. Van 9 t/m 13 februari was het historische metrostel te zien in station Blaak. Inmiddels is het weer teruggekeerd naar het Tram Museum Rotterdam.

Rotterdam Blaak, 9 februari 2018. Veel belangstelling voor metrostel 5024, in 1967 gebouwd door Werkspoor.


Wisselexpositie over de Rotterdamse metro

Op de site van de NVBS is een nieuwe digitale wisselexpositie verschenen. Cor Engelbert en Nico Booij tonen hierin beelden uit de 50-jarige geschiedenis van de Rotterdamse metro. Een lijntje dat in 1968 nog geen zes kilometer lang was, is uitgegroeid tot een netwerk dat tot ver buiten de Rotterdamse agglomeratie reikt. Meer over deze expositie.

Op de Rails
Lees ook het artikel “Vijftig jaar metro in Rotterdam” door Maurits van den Toorn in het februari­nummer van Op de Rails.


Noord Spoort, het spoor keert terug

Op 22 juli opent de Amsterdamse Noord-Zuidlijn. Na 52 jaar keert het spoor terug in Amsterdam Noord. Vanaf begin april 2018 is in Museum Amsterdam Noord een tentoonstelling te zien over het verleden, heden en toekomst van het spoor in Noord.

Het museum is nog op zoek naar beelden of relieken van de tram naar Volendam. Heeft u iets liggen? Mail dan naar pr@museumamsterdamnoord.nl.


Geïllustreerde spoorwegkaarten

Kaarten vol verhalen rond 1950
Geïllustreerde kaarten in cartooneske stijl waren halverwege de 20e eeuw een populair promotiemiddel voor reizen en toerisme. Geïllustreerde kaarten zijn bedoeld om te inspireren, niet om reisinformatie te verstrekken. Ze lijken ver af te staan van de schematische ‘metrokaarten’ van spoorwegnetwerken uit dezelfde periode, met rechte lijnen en zonder enig detail. Voor beide kaartsoorten geldt echter dat ze slechts losjes gebonden zijn aan de geografische realiteit. Ze dienen om een boodschap over te brengen: de eenvoud van een reis dan wel de rijkdom van een regio. Lees het artikel van Arjan den Boer op retours.eu.


Vrienden van het Spoorwegmuseum

De ‘Vereniging Vrienden van het Spoorwegmuseum’ is in 1970 opgericht en telt ongeveer 1000 leden. De Vrienden hebben als doel belangstelling voor het museum te wekken en inkomsten te verwerven. Deze inkomsten worden gebruikt om het museum te helpen met het uitbreiden van de collectie of bij het realiseren van bijzondere projecten. Kijk voor meer informatie op de vernieuwde website van de Vrienden: www.vriendennsm.nl.


Een onvergetelijke dag

door Willy Hesselink-Schraa

In de zomer van 2017 maakte ik een rit met de gerenoveerde oudste stoom­locomotief van Nederland, nummer 6513, van Hoorn naar Medemblik. Wat heb ik genoten! Ik nam ook nog een kijkje in het seinhuis met alle imposante wissels. In Wognum was een pauze en konden we uitstappen en was er tijd om koffie te drinken in de restauratie.

Loc 6513, de oudste stoomlocomotief van Nederland. Rechts het seinhuis van Hoorn met treindienstleider Rienko Verboon.

Wat een verrassing om toen de heer Hans de Herder te ontmoeten, die toevallig ook de rit meemaakte! Hij is een rasechte en bekende NVBS-er van het eerste uur en is inmiddels 95 jaar. Wat heeft hij veel artikelen en boeken geschreven. Vanwege lichamelijke beperkingen kwam hij met een rolstoeltaxi, samen met een begeleider. Hij mag best nog eens in het zonnetje gezet worden en ik maakte mooie foto’s van hem en de stoomtrein.

Willy Hesselink poseert bij loc 6513. In Wognum ontmoette zij tot haar verrassing Hans de Herder en Jaap Nieweg.

Bijzonder was het  daarbij dat Jaap Nieweg, ook een bekende persoonlijkheid, machinist op de kruisende stoomtrein was en ook hij Hans de Herder kon begroeten. Ik voelde mij weer helemaal thuis en opgenomen in deze sfeer, waarin ik 30 jaar met mijn dierbare man Herman Gijsbert Hesselink heb mogen verkeren en die ik zo onuitsprekelijk blijf missen! In Medemblik werd water genomen en hadden we nog de tijd om de trein voor de terugreis mooi te fotograferen. Al met al was het een onvergetelijke dag!

Naschrift redactie
In januari 2017 publiceerden we een portret van Hans de Herder. En in dit nummer staat een interview met René van den Broeke, directeur van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik.


Print Friendly, PDF & Email

En nog even dit…

Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuis­horen in “En nog even dit…”. Heeft u ook iets te melden? Laat het ons dan weten!

Mail de redactie

 

De NVBS zoekt vrijwilligers

De NVBS is een vereniging die veel activiteiten ontplooit. Dit is alleen mogelijk dankzij de vele vrijwilligers. Misschien is vrijwilligers­werk voor de NVBS ook iets voor u? Er zijn op dit moment diverse vacatures.