Twee fototips

Beneluxtreinen rond Dordrecht

Als alles volgens planning verloopt, zullen de Beneluxtreinen vanaf 9 april 2018 via de HSL-Zuid en Breda gaan rijden. Deze treinen zullen dan niet meer de stations van Dordrecht en Roosendaal aandoen. Aangezien de HSL-Zuid voor de railhobbyist minder fotomogelijkheden biedt dan de huidige route, geven we hier twee fototips die benut kunnen worden tot en met zondag 8 april.

Deze twee fototips rond Dordrecht mogen ook het predicaat ‘groen’ dragen om twee redenen. Ten eerste zijn het fotolocaties langs de lijn en ten tweede zijn ze goed per openbaar vervoer bereikbaar.

Tip 1. Viaduct Munnikensteeg te Zwijndrecht

Op 22 februari 2018 passeert NMBS-locomotief 2813 (186 205) met de Beneluxtrein aan de oostzijde van het rangeerterrein Kijfhoek bij Zwijndrecht.

Hoe te bereiken? Op het voorplein van station Zwijndrecht vertrekken Arriva-buurtbus 717 naar bushalte Munniken­steeg of bus 12 naar bushalte Winkel­centrum. Vanaf de halte is het nog 15-20 minuten lopen over de Munnikensteeg (neem het fietspad aan de westzijde!) naar het viaduct over het spoorweg­emplacement Kijfhoek. Tijden passerende Beneluxtreinen voor een goede zonnestand: 11.18 en 12.18 uur (Dordrecht aankomst 11.22 en 12.22 uur).

Wat valt er verder nog te zien? Naast de intercitydienst met VIRM naar Vlissingen zijn vooral de passerende sprinters Den Haag Centraal – Dordrecht met SGM interessant. Deze zijn inmiddels ook al meer dan 35 jaar oud. Met een beetje (veel) geluk komt er ook nog een over­brengings­­rit met een elektrisch Arriva GTW-treinstel naar Dordrecht voorbij. Weliswaar biedt het viaduct ook een prima uitzicht over het uitgebreide goederenemplacement, maar voor de kritische fotograaf staan de bovenleidingportalen en zonnestand hier niet optimaal.

Tip 2. Fietspad-overweg Zuidendijk te Dordrecht

In plaats van NMBS-locomotieven zijn ook NS-locomotieven voor de Beneluxtreinen aan te treffen, zoals hier de 186 006 op 21 februari 2018 bij Dordrecht Zuid.

Hoe te bereiken? Vanaf het station Dordrecht Zuid loopt u via de Galileilaan en Abraham Kuyperweg ten westen van de spoorlijn in ongeveer 15-20 minuten naar deze overweg. Tijden passerende Beneluxtreinen voor een goede zonnestand: 11.27 en 12.27 uur (Dordrecht vertrek 11.23 en 12.23 uur).

Wat valt er verder nog te zien? De intercitydienst met VIRM naar Vlissingen en de nog vrij nieuwe Flirt3 als sprinters naar Roosendaal en richting Breda. Kort na het passeren van de Beneluxtrein volgt de pendeldienst (een maal per uur) met ICM naar Breda. Het moet gek lopen als rond deze tijd geen goederentreinen passeren die vanaf de Kijfhoek vertrokken zijn naar het zuiden.

Veel plezier bij het fotograferen. Raadpleeg altijd even de NS-reisplanner en 9292 voor de actuele reistijden.

Tekst en foto’s: Paul van Baarle


Print Friendly, PDF & Email

Railtip

In deze rubriek geven we tips over mooie fotopunten, maar ook over zaken die op het punt staan te verdwijnen. Trein, tram of metro, binnen- of buitenland: als het maar iets speciaals is.

Deze keer geeft onze redacteur Paul van Baarle enkele locaties bij Dordrecht door waar tot en met 8 april 2018 nog Benelux­treinen zijn te fotograferen. Na deze datum gaan ze over de HSL-Zuid, waar het maken van mooie foto’s veel lastiger is.

Tip de redactie