Nieuw in de NVBS-bibliotheek

De laatste stoomlocomotief

Dit boek is geschreven door Eelco Storm en is uitgegeven door WBOOKS. Het telt 168 pagina’s met heel veel foto’s, voornamelijk zwart-wit.

Lenen of reserveren: Sm -106.073

Lenen of reserveren: Sm -106.073

Dit onlangs uitgekomen prachtig uitgevoerde boek heeft een beetje misleidende titel, want op de voorkant staat de 3737, dus denk je: ‘alweer een boek over de 3737’. Niets van dat al: het behandelt de uitfasering van stoomtractie bij NS tussen 1945 en 1958. De foto’s zijn over het algemeen – voor mij althans – nieuw en dat maakt het boek echt interessant. De begeleidende teksten vormen een verdere informatiebron. Ook de belangstellenden die via nummers en standplaatsen hun spoorhobby bedrijven komen aan hun trekken. Tenslotte worden de 3737 en collega­museumloks toch nog even voor het voetlicht gehaald. Kortom een boek om snel te komen lenen.

Het boek is ook te koop in de NVBS-winkel, voor € 29,95 incl. verzendkosten. Bestel direct.


Street Railways, Their Construction Operation and Maintenance

Lenen of reserveren: Tm-720.013

Lenen of reserveren: Tm-720.013

A Practical Handbook for Street Railway Men, 486 blz. door C.B. Fairchild uit 1892 in de vorm van een facsimile herdruk van 1991. Dit is een met meer dan 600 tekeningen geÏllustreerd en oorspronke­lijk in New York uitgegeven boek.

Het boek behandelt elektrische trams, kabeltrams, paardentrams en (vuurloze) stoomtrams. Ook komen trams aan de orde die op samengesperste lucht of op basis van chemische reacties voort­bewogen worden. Verder aandacht voor tandradtrams en funiculairs. Ook technische aspecten komen aan de orde, waaronder bovenleidingtechniek. Verder worden allerlei dienstvoorschriften inclusief gedragregels behandeld, als­mede de vennootschappelijke inrichting en administratie van het trambedrijf. En als dat nog niet genoeg is volgen aan het eind 45 bladzijden met technische advertenties uit die tijd.

In dit boek staat echt alles wat je weten moet om in die tijd een (ouderwets) trambedrijf te beginnen, en welke NVBS’er wil dat nou niet?


Festiniog Railway. The Spooner Era and after 1830-1920.

Sa-482.382.1

Lenen of reserveren: Sa-482.382.1

Dit is deel 1 van een serie van 2 over de Festiniog spoorweg. (Spooner was een directeur van Festiniog.)

Deel 2 is in januari beschreven in deze rubriek, en omdat we toen ontdekten dat er een deel 1 is, hebben we dat direct besteld. En we zijn niet teleurgesteld, want dit net als deel 2 prachtig uit­gevoerde boek voegt echt veel toe aan de 44 (!) al in ons bezit zijnde boeken over deze bijzondere historische en nu museumsmalspoorweg in Wales.

Oorspronkelijk gebouwd om met paarden­tractie en zwaartekracht de gedolven leisteen naar de kust te brengen, werd het spoor van Porthmadog naar Blaenau uitgebouwd tot een ‘volwassen’ spoorweg voor stoomtreinen, die ook passagiers konden en nog steeds kunnen vervoeren. De locomotieven zijn laaggebouwd, naar ik aanneem om door de lage tunnels te kunnen rijden, en zijn daardoor zeer speciaal. Vooral natuurlijk de door Robert Francis Fairlie ontworpen tweerichting­stoomlocs zijn uniek. En zij rijden nog steeds!

Dit boek uit 2017 met 208 pagina’s heeft veel prachtig uitgevoerde en gedetail­leerde (historische) kaarten, foto’s en ook nog boeiende teksten van Peter Johnson. Het enige macabere minpunt van dit boek is dat van veel belangrijke Festiniog-personen ook het graf op een foto voorkomt…

Wij zien voor dit boek een breed leners/lezerspubliek!


De Belgische Spoorwegen in beweging. Een blik op de Belgische spoorwegen in het nieuwe millennium.

Lenen of reserveren: Sa-410.090

Lenen of reserveren: Sa-410.090

Dit boek van de hand van Werner Macharis met 165 bladzijden is uitgegeven door PFT-TSP in 2010. Het werd onlangs door ons aangeschaft om onze Belgische subcollectie te verbreden.

Het eerste hoofdstuk: ‘Deel 1: De Europese context’ klinkt erg verheven, maar beschrijft eigenlijk alleen de organisatiestructuur van de spoorwegen in België. Daarna komt de infrastructuur aan de beurt: het net en de techniek. Verder twee hoofdstukken met het reizigers- en goederenvervoer van de NMBS. En tenslotte ‘Andere operatoren’ zoals Crossrail, Veolia, Vosloh en andere vervoerders.

Naast duidelijke teksten bij de foto’s geven de teksten een mooi beeld van de spoorwegen in België. Veel foto’s van redelijke kwaliteit completeren dit boek, dat een gedegen beeld geeft van de huidige spoorsituatie in België. Een must read voor België-geïnteresseerden.

Het boek is ook te koop in de NVBS-winkel, voor € 30,00 incl. verzendkosten. Bestel direct.


Rutger Ruempol

Print Friendly, PDF & Email

Nieuw in de bibliotheek

Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol selecteren elke maand bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s in de collectie. Als u een boek wilt reserveren of opzoeken in de bibliotheek, gebruik dan het plaats­nummer dat onder de afbeelding staat.

Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken vindt u op de website van de NVBS: www.nvbs.com/bibliotheek. Alleen leden kunnen boeken lenen.

Lid worden van de NVBS