NVBS-afdeling Twente 60 jaar

Een gedenkwaardige dag voor de NVBS-afdeling Twente: op 4 juni 2018 was het precies 60 jaar geleden dat de NVBS-sectie Twente werd opgericht. Op initiatief van de heer P.J. Pijbes uit Hengelo werd na een oproep in Op de Rails op woensdag 4 juni 1958 een oprichtingsvergadering gehouden, waarbij elf leden aanwezig waren. Vanaf september 1958 werd elke twee maanden een bijeen­komst georganiseerd.

Peter van der Zanden

De afdeling Twente kan al 45 jaar rekenen op de enthousiaste en behulp­zame ondersteuning van het inmiddels 82-jarige bestuurslid Peter van der Zanden. Als blijk van waardering werd hij tijdens de Algemene Ledenvergadering op 7 april benoemd tot Lid van Verdienste van de NVBS. Omdat Peter daarbij niet aanwezig kon zijn, was het een grote verrassing voor hem toen hij tijdens de afdelings­bijeenkomst van 18 april 2018 werd toegesproken door hoofdbestuurslid Gerrit Reuvekamp, die hem de oorkonde, winkelbonnen en een bos bloemen over­handigde.

Peter van der Zanden (rechts) is benoemd tot Lid van Verdienste. Foto: Ronald Boers.

Excursie naar Borkum

Om het 60-jarig jubileum van de NVBS Afdeling Twente op passende wijze te vieren, organiseerden we op zaterdag 2 juni 2018 een jubileum-afdelingsexcursie en maakten een gezellig uitstapje met 51 deelnemers naar het Duitse Wadden­eiland Borkum.

Vanwege de te onbetrouwbare uitvoering door Eurobahn van de dienst Hengelo-Bielefeld (RB61) reden we per gehuurde touringcar van de Bentheimer Eisenbahn naar Salzbergen, waarna we in een overvolle Flirt3-trein van de Westfalenbahn door een seinstoring met fikse vertraging Emden Hbf bereikten. Door tijdig contact met de verkeersleiding konden we toch de aansluitende trein naar Emden Außenhafen halen, en werd zonder verdere problemen per snelle catamaran naar Borkum gevaren. Per dieseltrein van de Borkumer Kleinbahn werd de 7,5 km lange spoorlijn van de haven naar het dorp Borkum bereden.

De deelnemers hebben genoten van een gezellige en geslaagde jubileumexcursie. Natuurlijk werd er ook een groepsfoto gemaakt. Foto: Dennis te Dorsthorst.

Bij de werkplaats van de Borkumer Kleinbahn maakten we eerst de traditionele groepsfoto, temidden van de speciaal voor ons opgestelde Wismarer Schienenbus en stoomloc “Borkum” uit 1942. Daarna kregen we een uitgebreide rondleiding door de werkplaats en het depot, waarin ook een uitgebreide collectie prachtig gerestaureerd museummateriaal staat opgesteld. Na afloop verkenden de deelnemers het eiland, bezochten het strand, een terras met live-muziek, een restaurant, ijssalon of souvenirwinkel en spotten zeehonden op het strand.

De terugreis verliep vlekkeloos: per trein terug naar de haven, per veerboot van Borkum naar Eemshaven, en vanaf Eemshaven, het noordelijkse en nieuwste station van Nederland, per Arriva GTW naar Groningen. Een DDZ van NS bracht ons naar Zwolle, waarna per Keolis Blauwnet Flirt3 terug naar Hengelo werd gereden.

Ronald Boers


Print Friendly, PDF & Email

Activiteiten

De afdeling Twente organiseert elke maand (behalve in juli en augustus) een bijeenkomst. Deze bijeen­komsten zijn voor iedereen, dus ook niet-leden, toegankelijk. Ze vinden plaats in N.S.H.-gebouw ’t Schöpke, Waarbekenweg 23, 7553 KH Hengelo. Aanvangstijd 19.30 uur, de zaal met uitgebreide bar is open vanaf 18.30 uur. Het einde is om ongeveer 22.30 uur. Bijdrage in de onkosten bedraagt € 2,50 per persoon, jongeren tot 18 jaar € 1,25.

Behalve deze bijeenkomsten organiseert de afdeling excursies. Meer informatie:

www.nvbs.com/twente

www.facebook.com/NVBS.Twente

Mini-afdelingsexcursie

Op woensdagavond 11 juli 2018 organiseert de afdeling Twente een mini-afdelingsexcursie: we gaan spoorfietsen over de oude spoorlijn Hengelo-Twekkelo, dit is de voor­malige GOLS-spoorlijn langs de AKZO in Hengelo. Gratis deelname voor NVBS-leden! De details worden nog bekendgemaakt.

Zie ook www.spoorfietsen.nl