De oudste trams in normale dienst in Polen

Tramlijn 38 in Bytom

Het vervoersbedrijf rond Katowice in Polen heeft een aantal korte vier­assige trams besteld die waarschijnlijk ook de huidige tweeassers op tramlijn 38 in Bytom zullen vervangen*.

Dat deze klassieke tweeassers niet het eeuwige leven hebben is onvermijdelijk, maar voor de tramliefhebber is deze melding toch even schrikken. Het zijn namelijk de oudste Poolse trams in de normale dienst en dat op een enkelsporige leuke tramlijn.

In het zuiden van Polen is het aaneengesloten tramnet in Opper-Silezië een van de grootste tramsystemen ter wereld. Dit net verbindt dertien steden met elkaar. Katowice is de hoofdstad van deze regio die ongeveer twee miljoen inwoners telt. Het vervoersbedrijf rond Katowice – Tramwaje Śląskie S.A. – bedient de regio met 31 tramlijnen. Met behulp van EU-geld vinden er momenteel grootschalige vernieuwingen van de infrastructuur en trammaterieel plaats.

Geen moderne lijnfilm of digitale aanduiding, maar een stoer lijncijferbord siert de tram op lijn 38.

In de stad Bytom bevindt zich de kortste en meest klassieke tramlijn (nummer 38) van slechts anderhalve kilometer, enkelsporig met drie tussenhaltes, beginnend bij een kerk en deels rijdend langs een begraafplaats. Typisch Pools dus. Op deze tramlijn pendelt om de 20 minuten een tweeasser van het type N, gebouwd door het Poolse Konstal tussen 1948 en 1956 en vergelijkbaar met een Duitse KSW (Kriegsstrassenbahnwagen). Twee motorwagens, de 954 en 1118, zijn nog beschikbaar. Daarvan is er een voor de dienst nodig.

Motorrijtuig 1118 uit 1951 is op 2 juli 2007 net aangekomen op het beginpunt van lijn 38, Bytom Powstańców Śląskich.

Het is wonderbaarlijk te noemen dat deze tramlijn en de meer dan 60 jaar oude trams het tot nu toe volgehouden hebben. Aan de inzet van de tweeassers komt dus mogelijk door de bestelling van de nieuwe trams een einde. Momenteel wordt deze tramlijn zelfs al op een website als Tripadvisor aanbevolen, terwijl dit toch geen van oorsprong toeristische regio is, integendeel zelfs.

De tweede Konstal N-tram voor de normale dienst – de 954 uit 1949 – vertrekt op 6 september 2013 aan het eindpunt en begraafplaats Bytom Powstańców Śląskich.

Tekst en foto’s: Paul van Baarle


Print Friendly, PDF & Email

Railtip

In deze rubriek geven we tips over mooie fotopunten, maar ook over zaken die op het punt staan te verdwijnen. Trein, tram of metro, binnen- of buitenland: als het maar iets speciaals is.

Tip de redactie


Hoe kom je in Katowice?

Opper-Silezië ligt bepaald niet naast de deur en de afstand van Utrecht naar Katowice bedraagt ongeveer 1.100 kilometer. Per trein is dit met minimaal drie keer overstappen in zestien uur te doen. Hoewel het hier beschouwd zal worden als vloeken in de kerk, zijn er ook rechtstreekse goedkope en snelle vluchten vanuit Nederland naar Katowice.

Is zo’n reis het waard om een oud tweeassertje te gaan bekijken op een tramlijntje van ander­halve kilo­meter? De echte tramliefhebber zal geen seconde twijfelen. Daarnaast zijn ook de andere 30 tramlijnen en de regio zelf buitengewoon interes­sant.

Handige links:

Tramplattegrond van Katowice en Opper-Silezië

Vervoersbedrijf Tramwaje Śląskie S.A. (Poolstalig)

KZK GOP met dienstregelingen, ticketinformatie, interactieve plattegronden etc. (ook Engelstalig)

*) Bron: Op de Rails 2018-4