Tentoonstelling over 150 jaar Culemborgse spoorbrug

Het stalen wonder aan de Lek

De tentoonstelling Het stalen wonder aan de Lek gaat over een van de meest unieke bruggen van de wereld. Deze tentoonstelling is van 19 juli t/m 9 september 2018 te zien in de Gelderlandfabriek te Culemborg, direct naast het station.

In de expositie wordt aandacht gegeven aan zowel de oude brug en haar geschie­denis als de nieuwe brug. Wij nemen de bezoeker mee naar 1868 en de jaren daarvoor van de pioniersbouw van het stalen wonder. Dat wordt geïllustreerd met foto’s, ansichtkaarten, authentieke bouwtekeningen en schilderijen.

Diverse voorwerpen gemaakt vanaf 1868, zoals een sigarendoosje, gegraveerd met het zilveren embleem van de brug, geven de verscheidenheid aan van de indruk die de brug op de bewoners van Culemborg en omgeving heeft gemaakt. De bezoekers ontdekken ook de geschiedenis van de brug in de jaren van de Tweede Wereldoorlog. De spectaculaire vervanging van de brug in 1982 en 1983 wordt uitgelicht met diverse foto’s, ook vanuit de lucht, krantenartikelen en documenten.

Gezicht op de oude Lekbrug bij Culemborg met diesellocomotief NS 2442, op 6 november 1982. De nieuwe stalen brug is op de oever gemonteerd en daarna met pontons naast de oude brug gevaren en op hulpsteigers geplaatst. Nadat de oude brug naar links is weggeschoven, zal de nieuwe brug op zijn plaats worden geschoven. Foto: J.A. Bonthuis, collectie NVBS Railverzamelingen. Zie ook ‘De spoorbrug over de Lek bij Culemborg’ door J.A. Bonthuis in Op de Rails, december 1982, pagina 351.

Modellen

Op de tentoonstelling zijn ook modellen te zien van de oude spoorbrug, het oude stationsgebouw en de goederenloods, gemaakt door twee gepassioneerde modelbouwers. Ook zijn de winnende bruggen te zien die gebouwd zijn door leerlingen van brugklassen en de bovenbouw van basisscholen tijdens de ‘te gekke bruggenbouwwedstrijd’ in de educatieweek in mei.

Recente werken van de Culemborgse fotografe Marleen Grommers verrijken de expositie met een beeld van de brug als architectonisch kunstwerk. Een privé-verzameling van de familie Mulder met aquarellen en tekeningen van bruggen en spoorlijnen van Piet Mulder, een regionale schilder uit Geldermalsen wiens honderdste verjaardag volgend jaar wordt gevierd, heeft een eigen wand bij de expositie.

Deze tentoonstelling is ontstaan in nauwe samenwerking met de Nederlandse Bruggen Stichting en het Elisabeth Weeshuis Museum te Culemborg waarvan
veel van de geëxposeerde stukken zijn geleend.

Bezoekinformatie

Geopend: dagelijks vanaf 19 juli tot 9 september 2018. Openingstijden: van 10.00 uur tot 17.00 uur. Toegang: 1 euro.

De Gelderlandfabriek, Stationsweg 7, 4101 NG Culemborg (naast het station). www.degelderlandfabriek.nl


Print Friendly, PDF & Email

De spoorbrug over de Lek bij Culemborg

Fotoboek door Kees Wielemaker met foto’s over de periode 2003–2018. Met een korte inleiding over de beroemde oude brug.

De 95 kleurenfoto’s van de nieuwe brug zijn bij verschillende licht- en weersomstandigheden gemaakt en tonen ook een grote variëteit aan treinen die deze brug passeren.

Gebonden, 96 blz., 23×16 cm. Uitgever BoekWie. ISBN 9789082849707. Prijs € 16,95.

NVBS-leden kunnen dit boek bestellen voor € 16,95 (geen verzendkosten).