InnoTrans-impressies

Donkere pakken

De gemiddelde InnoTrans-bezoeker was ondanks de hitte in een donker pak gestoken en marcheerde gedisciplineerd over het Messe-terrein. Rutger Ruempol viel daarbij het volgende op:

Alstom, Bombardier, Stadler en vele andere maken treinen die steeds meer op elkaar lijken. De bezoekers, veelal in donker pak dus, zijn hier duidelijk te vinden en zij lijken daarom ook erg op elkaar.

Er was maar één loc waarop ik mee mocht rijden. En dat was Emma van het Wittenberger stoomlocmuseum. Na het ritje en een vrijwillige donatie kon je met aangeboden currywurst en bier weer verder de tentoonstelling bekijken.

Deze tram uit Bern is door Stadler gemaakt voor de lijn Bern–Worb Dorf. Ze staat hier op een soort spoorbreedte-transformator.

Veel bedrijfsspionnen kwam je tegen, die regelmatig tot ver onder de voertuigen details fotografeerden. De vertegenwoordigers van de ‘slachtoffers’ stonden er wat lacherig naar te kijken. Zij verzekerden mij, dat zij zich geen grote zorgen maakten!

CRRC, een Chinese treinenproducent, had een hybride dieselloc opgesteld – helaas vergeten te fotograferen, dus kijk op blz. 510 van Op de Rails. Je moest echter geen ingewikkelde vragen over het hybride karakter gaan stellen aan de vele ‘pakken’ die er omheen liepen, want dan werd je van het kastje naar de muur gestuurd. Uiteindelijk kon een meegenomen CRRC-professor mij ‘vertrouwelijk’ vertellen dat er zowel batterijen als een dieselmotor in zitten.

Dit is nou innovatie van de bovenste plank: een rijtuig waarin je je meegenomen fiets kunt opladen. Maar verloopstekkers en de zware trafo’s moet je wel van thuis meenemen.

Voor de NVBS-bibliotheek nam ik nog een paar tijdschriften mee, maar helaas maakte dat mijn reis nog niet declarabel…

Grote toeters

Sjoerd Bekhof maakte deze foto van een rijtje tyfoons waarmee het mogelijk is een melodie te laten horen. Echter door de geluidproductie was het niet mogelijk om een moppie weg te geven. De grootste exemplaren zijn bestemd voor zee­schepen en brengen een hoeveelheid geluid voort die over heel Berlijn zou zijn te horen. De kleinere zijn voor locomotieven bestemd, terwijl de allerkleinste op een vrachtauto een plaatsje kunnen krijgen.

Kockumation is een Zweedse onderneming en wereldleider voor het maken van dergelijke instrumenten. Het idee is trouwens al heel oud. Wie herinnert zich onze eigen Toby Rix nog?


Print Friendly, PDF & Email

InnoTrans 2018

Verschillende NVBS’ers hebben een bezoek gebracht aan InnoTrans 2018, de grote tweejaarlijkse treinenbeurs in Berlijn. Op deze pagina twee persoonlijke impressies: van Rutger Ruempol en Sjoerd Bekhof.

Meer over deze beurs kun je lezen in het oktober­nummer van Op de Rails en in de speciale editie van Rail Magazine.