Tabarz verwelkomt zijn gasten per tram

Tabarz is het eindpunt van de Thüringerwaldbahn, de metersporige tramlijn 4 van Gotha. De foto is gemaakt op 18 juni 1990 en valt daarmee in de overgangs­periode van ‘Die Wende’, de bijna elf maanden tussen het opengaan van de DDR-grens met West-Duitsland en het formeel opheffen van de DDR. De Oost-Duitse sfeer was derhalve nog alom aanwezig. Motorwagen 218 met bijwagen 74 staat gereed voor de meer dan een uur durende terugrit naar Gotha. De motorwagen is een tram met vier vaste assen en een zwevend middendeel (type G4 gebouwd door de wagonfabriek Gotha in 1967) hetgeen tot avontuurlijke rijeigenschappen leidde. Naast deze ‘schommelbakken’ beschikte men over zes KT4D-trams uit Tsjechoslowakije geleverd in 1981 en 1982.

27 jaar later – op 13 juni 2017 – kan Tabarz nog altijd zijn gasten verwelkomen die per tram arriveren. Het trambedrijf van Gotha en de Thüringerwaldbahn hebben de vervoersaantallen wel flink zien teruglopen, en in 2016 kwam zelfs de vervanging van de tram door busdiensten ter sprake. Dit is gelukkig niet doorgegaan. Het trambedrijf heeft zich na ‘Die Wende’ weten te redden met de overname van gebruikte trams, namelijk KT4D-trams uit Erfurt en Duewag-trams uit Bochum en Mannheim. Deze laatste zijn inmiddels alweer buiten dienst. Momenteel beschikt men over een aantal gemoderniseerde KT4D-trams en vier Duewag-trams met lagevloer-middendeel die in 2011 van Mannheim werden gekocht. Dit middendeel werd in 1991 toegevoegd aan de oorspronkelijke zesassers die gebouwd werden in 1962 en 1964. De hier gefotografeerde motorwagen 505 is dus ouder dan de ‘schommelbak’ die werd gefotografeerd in 1990.

In augustus 2018 is het wagenpark met lagevloer-middendeel verder uitgebreid door de aanschaf van zes Zwitserse Be 4/8-trams van de BLT Baselland Transport AG. Het streven is om deze trams in 2019 in dienst te nemen. Dat de gasten in Tabarz per Zwitserse tram zouden arriveren, had niemand kunnen bedenken in 1990. Sinds maart 2017 mag het stadje zich trouwens Bad Tabarz noemen.

Tekst en foto’s: Paul van Baarle


Print Friendly, PDF & Email

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie