De tram van Debrecen

Van Bengáli naar Urbos 3

Hongarije was in de jaren tachtig voor westerse tramhobbyisten al een aan­genaam Oostblokland om rond te kijken. Naast het uitgebreide tramnet van Budapest waren er kleinere trambedrijven in de steden Debrecen, Miskolc en Szeged. Debrecen is met ongeveer 200.000 inwoners de tweede stad van Hongarije en ligt in het oosten van het land. Er was één tramlijn met een lengte van negen kilometer waarop uitsluitend zogenaamde Bengáli-trams dienst deden. Dit waren dubbelgelede trams op twee tweeassige onderstellen en een zwevend middendeel, gebouwd tussen 1962 en 1979 door de tramwerkplaatsen van Budapest en Debrecen. Op 15 juni 1983 staat Bengáli 381 op het Kossuth tér voor de gereformeerde Grote Kerk (Református Nagytemplom) uit 1821 in het centrum van Debrecen.

32 jaar later – op 24 april 2015 – kijken we weer uit over het Kossuth tér. Het fraaie plein is inmiddels autovrij gemaakt en is een toeristische trekpleister geworden. Ter versterking van het tramwagenpark werden in 1993 en 1997 door Ganz elf KCSV6-trams geleverd. De nieuwste trams zijn echter van de Spaanse fabrikant CAF – type Urbos 3 – waarvan motorwagen 523 hier voor de Grote Kerk staat. Deze lagevloertrams waren nodig voor de uitbreiding van het tramnet en vervingen in 2013 de laatste Bengáli’s in de normale dienst.

Achter deze kerk staat trouwens nog een grote gedenksteen met een Nederlands tintje. Deze herinnert eraan dat admiraal Michiel de Ruyter 26 Hongaarse protes­tante dominees uit de slavernij bevrijdde in 1676.

Paul van Baarle


Print Friendly, PDF & Email

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie.