Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

De tramliefhebbers onder ons mogen deze maand niet klagen. Henk de Bruijne schrijft over zijn bezoek aan de drie tramsteden in Letland: Riga, Daugavpils en Liepaja. Als het nog iets exotischer mag zijn, denk dan eens aan Japan. Paul van Baarle bezocht voor ons het trambedrijf van Toyama.

Wie graag iets dichter bij huis blijft, zou eens kunnen kijken naar de komende excursies van de SNE. Voor de stoomaanhangers hebben we een artikel over de locomotieven van Kees Neve in de aanbieding.

Verder vind je in dit nummer zoals gebruikelijk veel nieuws over activiteiten van de NVBS en aanverwante organisaties, aangevuld met tips over interessante reisbestemmingen, boeken en andere wetens­waardig­heden. Ook de zoekplaatjes en de rubriek “Toen en …” ontbreken natuurlijk niet.

Het volgende nummer verschijnt op 22 maart. Bezoek in de tussentijd ook eens onze pagina op Facebook.

Nico Spilt


Komende activiteiten

Winkel en bibliotheek

Klik hier voor de openingstijden van de winkel in Amersfoort. De webshop op internet is dag en nacht geopend. De winkel is alleen bestemd voor NVBS-leden.

Klik hier voor informatie over de bibliotheek in Amersfoort. De bibliotheek is ook toegankelijk voor niet-leden, maar zij kunnen alleen boeken inzien, niet lenen.

Afdelingsbijeenkomsten

De NVBS telt zo’n twintig afdelingen, verspreid over het hele land. Deze organi­seren regelmatig bijeenkomsten over allerlei actuele en historische onderwerpen op het gebied van spoor- en tramwegen. Zie de agenda.

Themadag tram

Zaterdag 30 maart 2019 in NVBS Centraal van 12 tot 16 uur: themadag tram. Specifieke aandacht voor de moderne tram in de winkel en de bibliotheek en in vitrines. Ook is er een infostand van de Tramwegstichting.

Ledenvergadering

De Algemene Ledenvergadering (ALV) van de NVBS vindt plaats op zaterdag 13 april 2019 in het “Oude Magazijn” in Amersfoort. De definitieve agenda komt in het maartnummer van Op de Rails, maar kun je ook hier vinden.

Voorafgaand aan de ALV organiseert de SNE een speurtocht naar twee verdwenen spoorlijnen in deze regio. Meer informatie.


Wisselexposities

Vitrines in NVBS Centraal

In NVBS Centraal staan twee vitrines waarin NVBS-leden een deel van hun collectie kunnen tentoonstellen. Lees meer over deze vitrines.

Digitale wisselexposities

De vorige maand aangekondigde wisselexpositie “Railgoederenvervoer in Zeeuws-Vlaanderen” kan nog niet worden getoond op de nieuwe website van de NVBS. Eerdere digitale wisselexposities kun je wel bekijken.


Railtheater Amsterdam

Railtheater Amsterdam (RTA) organiseert film- en dia-avonden. Meestal in de eigen locatie in Amsterdam, soms ook bij de NVBS.

  • Donderdag 28 februari 2019. Railvervoer zo’n 50 jaar geleden. Films uit het RTV-archief van Aad de Wolf (RTV: Railtheater Voorburg).
  • Donderdag 14 maart 2019. Railjournaal 2018, deel 1. (Deel 2 wordt vertoond op donderdag 25 april 2019.)
  • Dinsdag 19 maart 2019 bij de NVBS-afdeling ‘t Gooi: Filmisch Railjournaal 2018.

Slotermeerschool, Burgemeester Fockstraat 85, Amsterdam. Zaal open 19.40 uur, aanvang 20.00 uur. Toegang € 4,50. www.railtheater.nl


Nogmaals: een NVBS-avond in 1981


Klik hier als deze film niet op jouw apparaat wil starten

In 1981 maakte Jur Deijs filmopnamen van twee NVBS-bijeenkomsten in de Cabotstraat in Amsterdam. Deze film bevindt zich nu in het archief van de SNR. In dat archief willen we graag vastleggen wie er op deze film te zien zijn. Nog steeds komen er nieuwe namen bij ons binnen. Herken jij andere personen op deze film? Mail dan de redactie.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.


Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 22 maart 2019.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor verschijnen doorgeven.

Mail de redactie.


Op de Rails, februari 2019

NVBS-leden hebben inmiddels het februarinummer van Op de Rails ontvangen.

Uit de inhoud:

  • De grenzeloze Flirt (vervolg), door Frans Blanker en Raymond Kiès
  • Inzet van het NS-materieel (dienstregeling 2019), door Michiel ten Broek
  • Lijn 51, een politiek compromis (over de Amstelveenlijn), door Hans de Haan en Chris Vonk
  • Varende treinen (vervolg), door John Krijgsman

Blad niet ontvangen? Mail naar ledenadministratie@nvbs.com.

Lees meer over Op de Rails.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies. Een oud maar nog steeds springlevend instituut zijn de fotorondzendingen.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lidmaatschap van de NVBS op www.nvbs.com/lidmaatschap.

De NVBS zit ook op Facebook.