Zoekplaatjes

Deze dia van Hans Klomp toont een blauwe diesellocomotief in de werkplaats Tilburg tijdens een open dag op 16 september 2000. Weet iemand welke locomotief dit is?

Deze dia werd door P. Hoogland gemaakt op 1 september 1969 in Porto in Portugal. Weet iemand hoe de straat heet en welke kerk te zien is?

Amsterdamse gelede trams staan op de nieuwe schuine onderhoudssporen in de remise Havenstraat. Rechts staat een van de Weense M-motorwagens van de museumtram. Datum en fotograaf zijn onbekend; wie weet meer?

Hans Klomp maakte onderweg naar Wales twee dia’s zonder te noteren waar. Links een bordessein, rechts een dieseltreinstel op een kopspoor in een groot station. Weet iemand deze locaties te benoemen?

De vorige zoekplaatjes

Twee dia’s van sproeiwagen NS 30849441104-1. Fotograaf is Luijendijk. De foto’s zijn mogelijk gemaakt in de zomer van 1979. De vraag was: waar is dit? Frank Pennin, Ad Vijge en Elbert Conijn melden dat het om Gouda gaat. De wagen staat op de goederensporen waar vroeger ook post T stond. In de achtergrond zijn de flats aan de Bleulandweg en de Burgemeester Jamessingel te zien.

Locomotief DB 38 1772 met een ‘Sonderzug’, vermoede­lijk in 1985. De loc was eigendom van een particulier en was in bruikleen gegeven aan Eisenbahn Kurier. Fotograaf is A. Dalm. Ook hier werd gevraagd om de locatie. Sjoerd Bekhof vond een vrijwel identieke foto op internet, gemaakt in station Warstein van de West­fälische Landeseisenbahn (WLE) op 3 februari 1985.

Evert Heusinkveld stuurde een foto die hij in Warstein maakte op 10 januari 1980 tijdens een Sonderfahrt Münster – Warstein.

Deze foto is gemaakt door Hesselink op 18 september 1938 tijdens de feestritten ter gelegenheid van het 40-jarig regeringsjubileum van Koningin Wilhelmina. Wederom de vraag: waar was dit? Dit was een lastige; verschillende lezers hebben zitten puzzelen zonder tot een overtuigende conclusie te komen. Maar Tim Boric mailt: “De leuke foto van Hesselink uit 1938 met de Rotterdamse motorwagen 86, toen al gerestaureerd in historische toestand, zette mij aan het speuren. Het straatbeeld met de enkele rij bomen in het midden is bijzonder. Historisch onderlegde Rotterdammers zullen het misschien meteen herkennen. Zelf heb ik zitten staren naar het straatnaambordje op het hoekhuis. Zou daar ‘Eendrachtsweg’ kunnen staan? Na vergelijking van gevels met een oude foto lijkt het mij duidelijk: de tram draait vanuit het Vasteland de Eendrachtsweg op.”

Een foto van RTM-loc 1, gemaakt door Hesselink in 1961 of 1962, op een tot nog toe onbekende locatie. Erik Swierstra reageert dat RTM-loc 1 is afgevoerd in 1958, dus dat deze foto niet in 1961 of 1962 kan zijn gemaakt. Bron: “De stoom­locomotieven der Nederlandse tramwegen” van S. Overbosch (tweede druk, 1966, pagina 132). Overigens vonden we op www.rovm-digitaal.nl foto’s van RTM-loc 1 die op het punt staat te worden afgevoerd naar de sloper. Deze foto’s zouden al in 1956 zijn gemaakt, dus eerder dan Overbosch meldt.


Nico Spilt

[printfriendly]

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? En wil je misschien meehelpen met het beschrijven van andere foto’s? Laat het dan weten!