Lille en het trammuseum van Marquette-lez-Lille (AMITRAM)

De tram van Lille

Lille (Rijssel) had vroeger een uitgebreid tramnet. Herinneringen aan het verleden worden bewaard in het trammuseum van Marquette-lez-Lille. Frits van Buren bracht een bezoek.

Lille en de nabijgelegen plaatsen Roubaix en Tourcoing hebben een uitgebreid tramnet gehad. De eerste elektrische tram in Lille reed in 1902. Een lijn springt er uit. In 1860 stelde de jonge ingenieur Alfred Mongy voor om de steden Lille, Roubaix en Tourcoing met een brede boulevard te verbinden. In die tijd was dit voorstel echter te radicaal.

In 1904 richtte hij de Électrique Lille-Roubaix-Tourcoing (ELRT) op en de beoogde boulevard en tram werden op 4 december 1909 geopend. De eerste 14 motor­rijtuigen op draaistellen van de ELRT werden geleverd door Franco-Belge. Zij waren voorzien van vier motoren van 40 pk en konden 80 reizigers vervoeren. In 1926 had een vervolglevering van deze rijtuigen plaats.

In 1922 verwierf de ELRT het failliete stadsnet TRT in Roubaix en Tourcoing en in 1939 bedreef de ELRT 23 lijnen met een lengte van 120 km met 231 rijtuigen. Maar in 1956 was de lijn Lille-Roubaix/Tourcoing de enige overlevende en alle andere lijnen waren opgeheven.

Motorrijtuig 209 van de Electrique Lille-Roubaix-Tourcoing (ELRT) in de jaren 60. Foto: Jan Vogels, collectie Stichting NVBS-Railverzamelingen (SNR).

Het trammuseum van Marquette-lez-Lille

In 1968 werd de vereniging AMITRAM opgericht die als doel het verzamelen van trams en bussen had. In 1989 kon deze vereniging beginnen aan de constructie van de eerste museumtramlijn in Frankrijk. Een lijn van drie kilometer werd aangelegd van Marquette-lez-Lille naar Wambrechies langs de gekanaliseerde rivier de Deule. Voor meer informatie over deze museumlijn zie de rechterkolom.

Rijtuig 420 uit 1910 (zie het bord dat zich bij de treeplanken bevindt) in het depot in Marquette-lez-Lille.

Rijtuig 432 uit 1926 bij het depot in Marquette-lez-Lille bij een Citroen DS van ongeveer de halve leeftijd.

Rijtuig 74 uit 1925 uit Neuchâtel onderweg van Wambrechies naar Marquette-lez-Lille.

Tekst en foto’s (7 april 2019): Frits van Buren


Print Friendly, PDF & Email

Bezoek aan AMITRAM

De trams rijden op zondagmiddagen van april t/m september waarvoor drie motorrijtuigen beschikbaar zijn: de vierassers 420 uit 1910 en 432 uit 1926 en het twee-assige rijtuig 74 uit het Zwitserse Neuchâtel. In juli en augustus rijden de trams ook op woensdagmiddagen.

Een rit kost € 5,00 en is zeker de moeite waard. Omdat het hele traject van de tram langs en op een breed wandel/fietspad verloopt, kunnen de trams overal makkelijk gefotografeerd worden.

Voor diegenen die met de auto komen: zowel in de Rue Dr. Fleming als in de Rue Dr. Calmette in Marquette-lez-Lille zijn vlakbij het depot van AMITRAM parkeerplaatsen.

Website: www.amitram.fr

Het interieur van rijtuig 432.