Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Centraal in dit nummer staat ingenieur Niek van Omme, al 70 jaar lid van de NVBS, die tientallen jaren bij NS heeft gewerkt en daar boeiend over kan vertellen. Andere onderwerpen zijn de laatste hogevloertrams in Darmstadt, het recent heropende tram- en autobusmuseum in Antwerpen, een wandeltocht over de Semmering en een spottersreis door Zwitserland.

Verder natuurlijk nieuws over activiteiten van de NVBS en tips over interessante boeken en dvd’s die je kunt kopen of lenen. Uiteraard ontbreken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze maand niet.

Het volgende nummer verschijnt op 26 juli 2019. Bezoek in de tussentijd ook eens onze pagina op Facebook.

Nico Spilt


Komende activiteiten

Afdelingsbijeenkomsten

De NVBS telt zo’n twintig afdelingen, verspreid over het hele land. Deze organi­seren regelmatig bijeenkomsten over allerlei actuele en historische onderwerpen op het gebied van spoor- en tramwegen. Zie de agenda op de website.

Winkel en bibliotheek

Klik hier voor informatie over de winkel in Amersfoort. De webshop op internet is dag en nacht geopend. Winkel en webshop zijn alleen bestemd voor NVBS-leden.

Klik hier voor informatie over de bibliotheek in Amersfoort. De bibliotheek is ook toegankelijk voor niet-leden, maar zij kunnen alleen boeken inzien, niet lenen.


Afdeling Den Haag, tweemaal 60 jaar…

Maandag 13 mei 2019. Het was weer feest bij de afdeling Den Haag. Niet vanwege een presentator die er een dolle boel van maakte, niet bij het binnenhalen van de duizendste bezoeker van het jaar, nee dat niet, maar wél vanwege het kunnen huldigen van twee van onze verenigingsleden die al 60 jaar of zelfs langer onafgebroken aan de NVBS verbonden zijn. Lees verder >>


Verslag spoorwandelreis Oostenrijk

Tussen 23 mei en 2 juni 2019 vond de Spoorwandelreis in Oostenrijk plaats. De Brenner en de Semmering waren de reisdoelen. Wendy Kunkeler doet verslag. Lees verder >>

Lees ook het artikel Wandelen langs de Semmering­spoorlijn in deze NVBS Actueel.


Amsterdam–Brussel

In het vorige nummer besteedden we aandacht aan de presentatie van het boek Amsterdam-Brussel door Cock Koelewijn over de historie van de Benelux-treinen. In het augustusnummer van Op de Rails komt een bespreking van dit boek.


Michelin L’Aventure

Reactie op NVBS Actueel van mei 2019

NVBS Actueel weer met interesse gelezen. Leuk artikel van René Janson over Clermont-Ferrand en omgeving, waarmee zeker ook de lokale VVV blij zal zijn. Een paar opmerkingen: de bandentram, de Translohr, rijdt wel degelijk op zondag. En de in 2012 geopende tandradbaan naar Puy de Dôme zou ik geen tram willen noemen, maar een trein. De Fransen hebben het in elk geval over ‘le train’.

In de stad van Michelin mag een bezoek aan Michelin L’Aventure niet ontbreken. Zeker niet als bedacht wordt dat in het museum uitgebreid stilgestaan wordt bij de bandenmetro’s en -trams en bij de unieke railbussen uit de jaren dertig, de Michelines. In het Michelin-museum staat een ‘Coloniale’ uit 1933. Dit type 51 is teruggehaald uit Madagaskar.

Ook in Nederland is een Micheline op bezoek geweest, en wel in 1932. Dat was een ander type (11), maar uiteraard ook met rubberen banden voor de aan­drijving. Op Wikipedia kun je een filmpje vinden van dit bezoek aan Utrecht.

Hendrik-Jan Bakker

Michelin L’Aventure, 18 mei 2019. Een Micheline type 51. Foto: Hendrik-Jan Bakker.

Naar aanleiding van deze reactie hebben we in het artikel van René Janson enkele correcties aangebracht. Dat uitgerekend in een artikel over Clermont-Ferrand het Michelin-museum niet wordt genoemd, is natuurlijk een gemiste kans. – redactie NVBS Actueel


Verhalen gezocht over de trein naar Zeist

Wie kan verhalen over het functioneren van de oude treinverbinding tussen Bilthoven en Zeist? Stichting Het Rozenhuis, die historische filmdocumentaires maakt over de geschiedenis van Utrecht, De Bilt en Zeist, bereidt een documentaire voor over de oude spoorlijn van Bilthoven naar Zeist. Daarvoor is zij op zoek naar mensen die destijds nog op deze oude en verdwenen spoorlijn lijn hebben gereden of op een andere manier bij dit spoor betrokken waren.

Het Rozenhuis wil graag hun verhaal horen over het reilen en zeilen van de lijn. Ook mensen die destijds uit de eerste hand wetens­waardige verhalen hebben gehoord over dit spoor worden uitgenodigd te reageren. De documentaire zal in oktober 2020 vertoond worden in de grote zaal van bioscoop Figi te Zeist en in zalen in Utrecht en De Bilt. Stuur uw reactie naar info@hetrozenhuis.org.

Lees ook het artikel Sporen uit het verleden in NVBS Actueel, april 2019.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.


Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 26 juli 2019.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven.

Mail de redactie.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe mailadres.


Op de Rails, juni 2019

NVBS-leden hebben het juninummer van Op de Rails ontvangen.

Uit de inhoud:

  • Enquête over het spoorwegnet – door Roelof Hamoen
  • Sprinter Nieuwe Generatie – door Emiel de Block
  • Keulen, stad met twee tram­netten – door Maurits van den Toorn
  • De garagehouder en de tram – door Henk Kolkman

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buitenland, en natuurlijk over de NVBS zelf.

Blad niet ontvangen? Mail naar ledenadministratie@nvbs.com.

Lees meer over Op de Rails.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies. Een oud maar nog steeds springlevend instituut zijn de fotorondzendingen.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lidmaatschap van de NVBS op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

De NVBS zit ook op Facebook.