Oktober trammaand bij de SNE

Tramliefhebbers opgelet: oktober is trammaand bij de SNE. Op het programma staan drie sterk uiteenlopende tramexcursies.

Het begint allemaal op zaterdag 5 oktober 2019 als we de Belgische Kustlijn opzoeken. We rijden van Knokke naar De Panne en terug. Er wordt een Standaard-motorwagen ingezet, maar misschien komt op de terugweg een ander tramstel op de baan. Vanuit Breda wordt per bus naar Knokke gereden. Liever met de trein? Dat kan op eigen gelegenheid met € 15 korting op de excursieprijs die voor leden € 40 bedraagt.

Een Standaard-motorwagen met gevolg rijdt langs de Belgische Kust. Foto: TTO Noordzee.

Twee weken later staat het Schönes Wochenende volledig in het teken van de tram. Nee, van en naar Berlijn wordt de trein genomen maar die rijdt wel naar de tramsteden Bielefeld, Braunschweig (overnachting), Magdeburg, Brandenburg a/d Havel en Frankfurt (Oder). In drie plaatsen vinden tramexcursies plaats met historisch materieel. Wie dan nog niet verzadigd is, kan vanuit Berlijn op de vrije zaterdag en zondag trams berijden of spotten in de Duitse hoofdstad of in Potsdam, Strausberg, Schöneiche en Woltersdorf. De reis vindt plaats tussen donderdag 17 en maandag 21 oktober 2019, een gedeelde tweepersoonskamer voor leden komt op € 420.

Gotha-wagen 49 (uit 1964) met bijwagen 113 (1957) rechts in beeld, waarmee de excursie in Frankfurt (Oder) plaatsvindt. Foto: Historische Straßenbahnen Frankfurt (Oder) e.V.

De resterende zaterdagen in oktober (de 12e en de 26e) zijn voor het spoor­zoeken in Noord-Holland bestemd. Met de bus gaan we speuren naar restanten van de tramlijnen Alkmaar – Schagen, Schagen – Van Ewijcksluis en Schagen – Wognum. Er zijn nog opvallend veel overblijfselen te zien van de NdSM en de SMWF en waar die ontbreken zijn stukken rails, informatieborden en zelfs haltegebouwen teruggeplaatst. Voor het echte tramgevoel rijden we laatste kilometers tussen Wognum en Hoorn met een extra motortram van de Stoomtram Hoorn-Medemblik. De excursieprijs bedraagt voor leden € 49, enkele versnaperingen inbegrepen.

Tramhalte Weere waar tussen 1898 en 1930 de tram van Schagen naar Wognum v.v. halt hield. Het monument herinnert aan lang vervlogen tijden, 6 juni 2019. Foto: Ronald Bokhove.

Meer informatie over de drie excursies in Op de Rails 2019-8 en op de website. Hier kun je je vanaf 9 augustus 2019 ook inschrijven.

Ronald Bokhove


[printfriendly]

Stichting NVBS-Excursies

Al sinds de oprichting in 1931 organiseert de NVBS excursies en speciale ritten. Tegenwoordig is de organisatie hiervan in handen van de Stichting NVBS-Excursies (SNE). De SNE organiseert zowel eendaagse excursies als meerdaagse buiten­landse reizen. Alleen NVBS-leden met hun introducé’s kunnen zich aan­melden, tenzij anders vermeld.

Informatie over de SNE

Reisprogramma 2019 (pdf)


In NVBS Actueel verscheen in september 2016 een artikel over de Belgische Kusttram, de langste tramlijn ter wereld.