Nieuw in de bibliotheek


Oldenzaal: Spoorwegstad 1865-2018

Meer dan 150 jaar railvervoer in Noord-Oost Twente – door Martin Meijerink

Een boek van 200 pagina’s vol lokale wetenswaardigheden over spoor en mensen in Oldenzaal en omgeving. Eerst groeide de belangrijkheid doordat Oldenzaal een grensstation was. Maar dat is nu wel weer voltooid verleden tijd.

Zowel normaal- als smalspoorwegen komen in dit boek aan de orde. NOLS, NWSM, Almelo – Salzbergen en wat dies meer zij. Er staan veel foto’s in, maar omdat het ‘amateurkiekjes’ zijn helaas soms niet van topkwaliteit. Maar de verbindende teksten maken dan weer veel goed. Kaarten en tekeningen vormen een gedegen achtergrond.

Al met al geeft dit boek een schat aan informatie voor (lokale?) ‘tukkers’! (RR)

Lenen of reserveren: Sa-117.011


VMF Stork Werkspoor mededelingen 

Bedrijfstijdschrift uit december 1961

Behalve boeken, dvd’s en cd’s (met trein/tramgeluiden) hebben wij ook in de bibliotheek nu 35 mappen met folders en brochures met betrekking tot diverse onderwerpen. Die mappen zijn in de database te vinden onder ‘Aard van de bron’: ‘convoluut’. Het merendeel van deze convoluten gaat over fabrieken van locomotieven en trams en zijn te vinden onder Ci, maar er zijn ook convoluten over de bouw van trajecten zoals bijvoorbeeld Eurotunnel en de Hanzelijn.

Ci-100.028 wordt hier genoemd, omdat onlangs een bedrijfstijdschrift van VMF-Stork-Werkspoor uit 1961 is toegevoegd, waarin onder meer twee interessante artikelen zijn opgenomen over de ontwikkeling van de bouw van treinstellen vanaf 1923 tot 1961, maar ook een artikel over verwarming en ventilatie van NS materieel. In overleg zijn convoluten uitleenbaar, maar onze voorkeur is ze ter beschikking te stellen om in onze leeskamer te belijken. (RR)

Lenen of reserveren: Ci-100.028


Railway Annual No. 3

Artikelen uit Trains, 1954

Het betreft hier een ‘bewaarnummer’ met 112 bladzijden van het tijdschrift Trains uit 1954. Het zijn overdrukken van 34 artikelen.

Stoom, diesel en een enkel elektrisch baanvak komen aan de orde. Zeer lezens­waardige artikelen over materieel, maar ook exploitatie en geschiedenis.

Bij het lezen kwam ik een Galloping Goose tegen, maar ook David Moffat, ja die van de tunnel in Colorado, en treinen naar Key West in Florida. Kortom te veel om op te noemen. (RR)

Lenen of reserveren: Sa-720.391


Het spoor in Noord-Nederland

Box met 3 dvd’s

Deze drie dvd’s geven een  overzicht van de spoor- en tramweggeschiedenis van de drie noordelijke provincies van Nederland.

De eerste dvd geeft in een compilatie van ongeveer een half uur een overzicht van de aanleg van de spoorlijnen Arnhem – Zwolle – Meppel – Leeuwarden, Harlingen – Nieuwe Schans en Meppel – Groningen (resp. de staatslijnen A, B en C), maar ook een voorproefje wat verder op de dvd’s te vinden is.

De filmbeelden zijn afkomstig uit de archieven van de drie provincies. De films zijn zeer verschillend zowel wat het onderwerp betreft als in kwaliteit. Er is een film over een kat op het station Grouw uit 1962, over de spoorwegstaking in 1998, over de lijn Zwolle – Stadskanaal van de NOLS. De Nederlandse Tramweg Maatschappij komt uitgebreid aan bod.

Het station van de stad Groningen is op meerdere films te zien, waaronder een over de restauraties. Een film met kelners die koffie aanreiken door de open ramen van de trein zal bij menig oudere nostalgische gevoelens oproepen. Er is een film van een NVBS-excursie waarin NVBS-voorzitter J.H. Broers wordt geïnterviewd. Tenslotte noem ik nog een film over de opkomst van Coevorden als goederenoverslagpunt.

De drie dvd’s bevatten in het totaal ongeveer 4 uur film. Er zijn slechts enkele kleurenfims, de kwaliteit van de films is wisselend. (GR)

Lenen of reserveren: Sa-100.241


Rutger Ruempol (RR), Gerhard Riesthuis (GR)

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s in de collectie.

Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken.