Voorstadslijnen in Valencia, 1969 en 2012

Pont de Fusta, van FEVE naar Metrovalencia

Edward Kuijper fotografeerde in 1969 de voorstadslijnen van Valencia. In 2012 bezocht hij deze stad opnieuw. Er was veel veranderd.

In juli 1969 bezocht ik de Spaanse stad Valencia en maakte daar een aantal opnames van de elektrische voorstadslijnen van de FEVE (Ferrocarriles de Via Estrecha, het Spaanse smalspoorwegbedrijf). Valencia had toen ook nog een metersporige stadstram, waarvan de laatste lijn in juni 1970 opgeheven zou worden.

Op het FEVE-station bij de Pont de Fusta was het een komen en gaan van treinen van en naar onder andere Liria, Grao en Bétera. Het materieel bestond uit houten en metalen vierassers, vaak met een interurban-achtig uiterlijk. Het station bij de Pont de Fusta was een kopstation met zo’n 16 sporen en een uitgestrekt emplace­ment.

Bezoek in 2012

In mei 2012 bezocht ik Valencia opnieuw. De stad was uiteraard sterk veranderd en een aantal van de oorspronkelijke FEVE-lijnen was opgeheven. De over­gebleven lijnen waren inmiddels gemoderniseerd en samen met de nieuw aangelegde stadstramlijnen geïntegreerd tot een lightrailsysteem onder de naam Metrovalencia.

Het stationsgebouw Pont de Fusta bleek fraai gerestaureerd en als politiebureau in gebruik te zijn. Van de oorspronkelijke perrons, sporen en het emplacement was niets meer terug te vinden, maar tramlijn 4 rijdt hier met een dubbelsporige lus langs het voormalige stationsgebouw. De vier tramsporen met haltes op de plaats van de vroegere perronsporen roepen toch nog een herinnering op aan de situatie die ik in 1969 fotografeerde.

Ik heb begrepen dat er inmiddels een oud vierassig motorrijtuig van de FEVE als monument aan de centrumzijde vóór het stationsgebouw is geplaatst.

Hieronder twee paren foto’s, per paar vanaf (ongeveer) dezelfde plaats genomen:

Kijkend naar het stationsgebouw

FEVE-motorrijtuigen 6 en 507 staan met aanhangrijtuigen 104, 310, 118 en 306 gereed voor vertrek naar Grao; helemaal achteraan staat een inmiddels los­gekoppeld motorrrijtuig. Valencia, Pont de Fusta, 18 juli 1969. Let op het stationsgebouw op de achtergrond.

Metrovalencia-motorrijtuig 4217, lijn 4 (rijdend naar Dr.Lluch), Valencia, Pont de Fusta, 31 mei 2012. Op de achtergrond is het gerestaureerde stationsgebouw goed zichtbaar.

Met de rug naar het stationsgebouw

Deze foto laat een bijzonder goed bezet stel zien, uit Grao aankomend in Valencia, Pont de Fusta; FEVE-motorwagen 5 met aanhangers 316, 55, 319, en 119. Om ongelukken met de aanhangende passagiers te voorkomen stopt het stel overigens op het emplacement voordat de perrons bereikt worden. 18 juli 1969.

Metrovalencia-motorrijtuigen 3817+3820 (dubbeltractie), lijn 4, halte Pont de Fusta, 31 mei 2012. Het stel, op weg naar Mas del Rosari, moet eerst nog de lus langs het (voormalige) stationsgebouw berijden om de halte te bereiken die links te zien is.

Edward Kuijper


Print Friendly, PDF & Email

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd.

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie