Nieuw in de bibliotheek


Asser spoorboekje

Tekst: Kitty Janssen; beeldredactie: Ben Geitenbeek, Hans Pettinga

Dit boek verscheen in juni 2019 en is uitgegeven door de Asser Historische Vereniging. Het is een voorbeeld van een boek samen­gesteld door een lokale histo­rische vereniging.

Dergelijke boeken zijn vaak buiten de betreffende plaats nauwelijks bekend en ook slecht te verkrijgen. Gelukkig vinden vele toch de weg naar de bibliotheek van de NVBS, vaak via leden van de vereniging of door het krijgen van een presentexemplaar omdat de bibliotheek of Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR) op een of andere wijze aan het tot stand komen van het boek hebben meegewerkt.

Het boek telt tien hoofdstukken waarvan het eerste beschrijft hoe de verbindingen van het westen met Groningen en Leeuwarden niet de kortste weg nemen maar via Drenthe en Assen lopen ”waar toch niets van belang is tussen Meppel en Groningen?”

De rest van het boek geeft in chronologische volgorde de geschiedenis van de staatslijn C (Meppel – Groningen), de lokaalspoorweg naar Stadskanaal en de tramlijnen naar Oosterwolde en Coevorden. Het boek bevat veel foto’s, waaronder foto’s uit de collectie van SNR en vele particulieren. Het lokale aspect wordt vertegenwoordigd door kleine bijdragen met herinneringen van Assenaren.

Lenen of reserveren: Sa-109.005


Rund um die Schneekoppe: Kulturlandschaft, Geschichte und Eisenbahnen in Rübezahls Reich

Michael Hempel, Joachim Piephans, Andreas W. Petrak

Dit boek bevat meer dan 500 foto’s, de meeste in kleur, uit het Reuzen­gebergte. Dit is het hoogste deel van de Sudeten en ligt langs de Pools-Tsjechische grens. De hoogste top is de Schneekoppe, 1602 meter hoog. Bij Špindlerův Mlýn (Tsjechië) ontspringt de Elbe.

Het boek beschrijft in foto’s en uitgebreide bijschriften de spoor­lijnen die samen een reis rondom het gebergte mogelijk maken, waarbij de Kořenov – aan de westkant – en Královec – aan de oostkant – de grensstations zijn.

Dit is deel 6 uit de reeks ”Durch Böhmens Hain und Flur”.

Lenen of reserveren: Sa-400.289


Die Ludmilla-Saga: Die Baureihen 130, 131, 132/232 und 241

Dvd uit de reeks RioGrande-Videothek

Op deze dvd staan vier films over de beroemde Ludmilla-diesellocomotieven, die samen ruim drie uur duren.

Deze machines zijn tussen 1970 en 1982 in de Sovjet-Unie gebouwd en naar de DDR geëxporteerd. Uiteindelijk had de Deutsche Reichsbahn er ruim 850 die gebruikt werden voor goederen- en personenvervoer. Na de Wende (1989) en de samensmelting van Deutsche Bundesbahn en de Deutsche Reichsbahn tot Deutsche Bahn werden zij ook in West-Duitsland ingezet. 12 machines werden omgebouwd voor inzet in Nederland (tot 2011).

Alle films zijn opgenomen in de jaren 70, 80 en 90 van de 20e eeuw. De dvd is verschenen in 2004. Het commentaar is Duits gesproken.

De eerste film is Mit der Ludmilla durch Sachsen. Men ziet niet alleen loco­motieven en treinen op de vrije baan, maar ook stations en beelden van steden. De tweede film Mit der Ludmilla durch Thüringen geeft min of meer hetzelfde in een andere omgeving. Anders is de derde film Schwere Lasten für die 232. Deze film geeft een goed beeld van de dagelijkse spoorwereld bij het zware goederenvervoer in het Roergebied, inclusief de problemen met deze Russische locomotieven. De Ludmilla’s trokken hier treinen met kalk, erts en steenkolen.

De laatste film Die Super-Ludmilla is aan de serie 241 gewijd. Deze serie omvat de Ludmilla’s die door de Deutsche Bahn voorzien waren van 4000 pk-motoren. Zij trokken zeer zware treinen, onder andere ook treinen van de Hoogovens in IJmuiden naar Hagen en Dortmund. Aan deze treinen wordt uitgebreid aandacht besteed, ook aan het Nederlandse deel. Dit zijn dus beelden van voor de ingebruikname van de Betuweroute.

Lenen of reserveren: Sm-430.711


Kaartjesbrief

Nieuwsbrief voor verzamelaars van vervoersbewijzen in Nederland

De catalogus van de bibliotheek bevat ruim 250 tijdschrifttitels. Onlangs zijn van een aantal titels nieuwe gebonden jaargangen, die te leen zijn, aan de collectie toegevoegd.

Een van van de nieuwe aanwinsten is de Kaartjesbrief. Dit kleine tijdschrift verschijnt vier keer per jaar en telt 24 pagina’s per nummer. Elke band bevat drie jaargangen.

Ondanks de OV-kaart verschijnen er nog steeds nieuwe kaartjes, zelfs bij het openbaar vervoer. Voorbeelden zijn kaartjes voor speciale gelegenheden, zoals de opening van een nieuwe lijn of voor nachtbussen tijdens Koningsnacht. Ook buurt- en belbussen hebben vaak eigen kaartjes. De Kaartjesbrief tracht van alle kaartjes een afbeelding te geven.

Lenen of reserveren: Pe-100.027


Gerhard Riesthuis

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s in de collectie.

Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken.