Twee keer toen en …

Het trambedrijf van Chester

Chester is een attractieve stad, niet ver van Wales. Lang geleden had het een trambedrijf. Van 1879 tot 1902 een paardentram en vanaf 6 april 1903 reden de elektrische trams van Chester Corporation Tramways. Milnes leverde in 1903 een serie van 12 “open top” trams. Op deze prentbriefkaart staat rijtuig 3 afgebeeld in een van de belangrijkste straten in het mooie centrum: Eastgate Street.

Op 31 mei 2019 wandelde ik door dezelfde straat, en maakte ik de foto van de huidige situatie. Eigenlijk op gevoel, en zonder een afdruk of scan van de originele kaart bij me te hebben… ik zat er niet ver naast!

Het trambedrijf werd op 15 februari 1930 opgeheven. Veel is er sindsdien niet veranderd in Eastgate Street en de omliggende, minstens even fraaie straten. De herinnering aan de tram kan men in de stad ook nog op andere manieren tegenkomen: hier en daar zitten nog de rozetten op de muren waaraan de bovenleiding was bevestigd. En bij Queen Street (naast het station) stond vroeger het depot, dat is nu verdwenen, maar de nog originele rails op het vroegere depotterrein (thans woningen) heeft men herlegd.

Groot-Brittannië kende vele van dit soort kleine provinciale trambedrijven, maar het gebeurt niet zo vaak dat de straat waarin de tram reed zo minimaal veran­derd is als hier in Chester!

Erwin Voorhaar


Het trambedrijf van Jena

In mei 1985 maakte ik een rondreis door het oostelijke deel van Duitsland, de toenmalige DDR. In Jena fotografeerde ik een Gotha-tramstel bij het treinstation Jena-Paradies.

In juli 2011 stond ik weer op hetzelfde punt. Het station is inmiddels enkele honderden meters verplaatst en het stationsgebouw heeft een nieuwe functie gekregen. De trambaan is volledig vernieuwd en er rijden nu moderne lagevloertrams. En de kastanjeboom: die heeft alle veranderingen overleefd.

Bert van Raaij


Print Friendly, PDF & Email

Toen en …

In deze rubriek laten we aan de hand van twee foto’s zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand een dubbele aflevering: over de tram­bedrijven in Chester (door Erwin Voorhaar) en in Jena (door Bert van Raaij).

Klik op foto voor vergroting

Heb jij ook foto’s die wellicht voor deze rubriek in aanmerking komen? Stuur deze dan met begeleidende tekst naar ons. Trein of tram, binnenland of buitenland: het mag allemaal. Voorwaarde is dat de twee foto’s zoveel als mogelijk vanuit het­zelfde standpunt zijn genomen.

Mail de redactie


Tram toen en nu

Erwin Voorhaar heeft een presen­tatie gemaakt waarin hij aan de hand van oude prentbriefkaarten en zelfgemaakte foto’s het verschil tussen vroeger en nu laat zien. Op woensdag 23 oktober 2019 vertoont hij deze presentatie bij de NVBS-afdeling Apeldoorn. Meer informatie.