Nieuw in de bibliotheek


Il Trenino Verde della Sardegna, catalogo 2009

Ze rijden er nog steeds: de kleine groene dieseltreintjes van Sardinië. Maar een catalogo 2019? Neen die is er niet. Via internet is er wel informatie. Via dit boekje, dat we uit een nalatenschap kregen, zijn er genoeg aan­knopingspunten om die nu nog te vinden, want zoals gezegd: ze rijden nog steeds.

Het goede van dit boekje is, dat het behalve in het Italiaans ook in het Engels is. Veel (spoor) historische en toeristische info staat er ook in. En… van de zomer heb ik ze gezien, en ze zien er nog net zo uit! Voor de toerist is het misschien wel onhandig dat de treintjes op de rijdagen in de ochtend heen rijden en aan het eind van de middag terug.

Als je niet gaat reizen met dit langzame vervoermiddel, kun je wel 80 bladzijden smullen van de geschiedenis, route-informatie, kaarten en de vele voornamelijk kleurenfoto’s.

Lenen of reserveren: Sa-510.072.2009


De Nederlandse Spoorwegen in oorlogstijd 1939-1945

Rijden voor Vaderland en Vijand, Spoorweg­staking. Jodentransporten. Herinnering.

Dit is een zeer compleet document over de NS tijdens de twee wereldoorlogen, maar de nadruk ligt natuurlijk op de tweede en met name op de transporten van Joodse land­genoten en zigeuners vanuit Nederland naar diverse concentratie­kampen in Nederland en in het buitenland. Daarnaast wordt de spoorwegstaking van 1944 uitgebreid behandeld.

Het is een rijk gedocumenteerd verslag, dat zo objectief mogelijk deze vooral nare gebeurtenissen in de NS-geschiedenis in kaart tracht te brengen. In 192 pagina’s wordt dit door drie schrijvers uitputtend behandeld: Guus Veenendaal schrijft over de geschiedenis van voor de Tweede Wereldoorlog en de Spoorweg­staking. Dirk Mulder beschrijft de transporten van Joden, Roma en Sinti, en David Barnouw behandelt de periode na de oorlog, dus reflectie, herdenken en het zoeken naar schuldgevoel, verontschuldigingen en eventuele compensatie. Die compensatie is, zo lezen we, onder dreiging van een rechtzaak, uiteindelijk toch nog toegekend.

Al met al een indrukwekkend en zeer lezenswaardig boek!

Lenen of reserveren: Sa-106.033

Dit boek is recent verschenen en zal ook te koop zijn in de winkel en de webshop van de NVBS.


Belgium Underground, Premetro and Metro, 1957-2017

Dit is deel twee van de (ondergrondse) tram- en metrogeschiedenis van Brussel, maar zoals de titel al aangeeft komen ook andere Belgische steden aan de orde. In deel 1 gaat het eigenlijk alleen over Brussel, maar in het nu voorliggende deel 2 komen Antwerpen, Gent, Charleroi en Luik ook aan de orde.

In 128 bladzijden brengen Geoffrey Skelsey en Yves-Laurent Hansart de geschiedenis en ontwikkeling van de diverse trambedrijven uitgebreid tot leven. Dit in de Engelse taal geschreven boek geeft veel detail­informatie. Veel met name kleurenfoto’s en lijnenkaarten completeren dit belangrijke document over het urbane openbaarrailvervoer in België.

Er is maar een kleine overlap met deel 1, en daardoor is deel 2 eigenlijk een wel behoorlijk op zich zelfstaand boek. Interessant vanwege de geschiedenis, die in kaartvorm ook zichtbaar is. Details over de gebouwde stations zijn behoorlijk diepgaand en dat verhoogt de technische waarde van het boek.

Interessant om te lezen en tegelijkertijd kun je voor je zelf een vergelijking met Amsterdam en Rotterdam maken!

Lenen of reserveren: Ta-410.070.2


Die Nerobergbahn Wiebadens Drahtseil-Zahnstangenbahn aus dem Dreikaiserjahr 1888

Dit boekje met 80 bladzijden is de bibliotheek aangeboden tijdens een ‘werk’bezoek bij de Bahn in Wiesbaden in verband met de voorbereiding van een artikel in Op de Rails over funiculaires.

Funiculaires bestaan uit twee op rails rijdende cabines, die met een kabel via een wiel aan elkaar verbonden zijn en een hoogteverschil overbruggen, doordat het wiel in beweging gezet wordt.

Dit boek over de Nerobergbahn is voor­namelijk met zwart-witfoto’s geïllustreerd en behandelt de werkwijze en geschiedenis tot de Tweede Wereldoorlog in de eerste 51 bladzijden. De periode na de oorlog wordt duidelijk beknopter, maar zeker niet globaal beschreven. Maar ja, de techniek uit 1888 deed het na de oorlog nog steeds goed. Natuurlijk zijn er wat digitale foefjes in de beveiliging aangebracht, maar in zijn algemeenheid is het negentiende-eeuwse technologie, die hier nog steeds werkt.

Een aardig boekje in de Duitse taal, dat gemakkelijk leesbaar is. Wiesbaden is best dichtbij dus: lezen en gaan kijken!

Lenen of reserveren: Sa-440.690


Rutger Ruempol

[printfriendly]

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s in de collectie.

Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken.


Een plaatje dat niets te maken heeft met de bibliotheek. In augustus was ik in Straatsburg, en hoewel ik geen echte tramliefhebber was, ben ik nu echt wel een beetje ‘om’ nadat ik deze zevendelige Alstom-tram zag. Hij was zo lang, dat er maar vier delen op de foto staan, maar het was een tweerichtingstram dus die andere drie zien er net zo uit als de eerste drie van deze foto! – Rutger Ruempol